EXCLUSIV: ANI investighează averea lui Costel Alexe. Cercetările s-au extins și pentru „conflict de interese”

Agenția Națională de Integritate  a deschis investigația asupra lui Alexe în urmă cu un an de zile, pe când acesta era ministru al Mediului, cu mult timp înainte de apariția dosarelor penale instrumentate de DNA @ În dosarul nr. 23516/A/II/29.07.2020 în se efectuează evaluarea respectării regimului juridic al declarării averii” @ După ce 7IAȘI a dezvăluit că Alexe și-a plătit sora din fondurile Camerei Deputaților, ANI a extins cercetările și pentru fapte ce vizează conflictul de interese @ „Indiferent de situație și de solicitant voi fi mereu transparent si voi oferi toate informațiile necesare în caz că sunt aspecte din declarațiile de avere sau interese ce necesită clarificări, a răspuns Costel Alexe @ Ascensiunea politică a tânărului Costel Alexe a coincis cu cea a afacerilor administrate de familia sa: conacul de 1 milion de euro de la Sculeni și zeci de investiții imobiliare din venituri, care cu greu pot fi justificate

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, este investigat de Agenția Națională de Integritate atât în privința averii cât și a unor fapte prinvind conflictul de interese.  ANI a deschis investigația asupra lui Alexe în urmă cu un an de zile, pe când acesta era ministru al mediului, apelor și pădurilor, cu mult timp înainte de apariția dosarelor penale instrumentate de Direcția Națională Anticorupție. Potrivit informațiilor oficiale obținute de reporterii 7IAȘI, Agenția Națională de Integritate are în lucru ”dosarul nr.23516/A/II/29.07.2020 în care se efectuează evaluarea respectării regimului juridic al declarării averii în perioada exercitării funcției publice de către dl. Alexe Costel, fost ministru al mediului, apelor și pădurilor, în conformitate cu art. 11 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice – se precizează în documentele oficiale ale Agenției.

Protrivit legii, activitatea ce se efectuează constă în evaluarea declarației de avere, a datelor și a informațiilor privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilităților, exclusiv pentru perioada exercitării funcțiilor sau demnităților publice.  

Agenția nu precizează însă dacă investigația acoperă doar perioada în care Alexe a fost ministru sau și perioada în care acesta a exercitat funcția de deputat în Parlamentul României.

Ulterior, la începutul lunii iulie 2021, după ce 7IAȘI a publicat mai multe documente care demonstrau că Alexe și-a plătit sora din banii publici încasați de la Camera Deputaților, ANI a extins cercetările în privința președintelui CJ Iași pentru fapte ce vizează conflictul de interese.

Bani pentru sora Gina

Așa cum am prezentat în edițiile noastre anterioare, din sumele încasate de la Camera Deputaților, Costel Alexe a făcut plăți regulate către societatea Concept Art Event SRL, la care sora sa, Adina Gianina Dura, este asociat și administrator. 76.000  lei au fost achitați de Costel Alexe firmei Concept Art Event, care își are sediul chiar în conacul de la Sculeni al președintelui CJ Iași. În perioada în care Alexe avea și calitatea de ministru și în care a încasat în mod nejustificat suma forfetară de la Parlament, au fost achitate 12 facturi în sumă de 24.000 lei firmei Concept Art Event. În afara conflictului de interese flagrant și evident, tot acest nou scandal în care este implicat Costel Alexe naște și suspiciunea existenței unor alte fapte de natură penală! De ce spunem acest lucru?! Obiectul contractului încheiat de deputatul Alexe cu Concept Art Event a fost de ”prestare servicii monitorizare media”. Adică firma ar fi trebuit să-i comunice lui Alexe un raport cu cele mai importante apariții din mass-media. Nimic ieșit din comun. Numai că, Alexe mai avea pe cabinetul parlamentar încheiat încă un contract similar, cu aceeași sumă, cu o altă societate din Iași, Torre Fiama Group SRL. Contract care nu a fost reziliat și care s-a derulat în continuare până la finalul mandatului de parlamentar. Așadar, Alexe a plătit de două ori, din bani publici, aceleași servicii. Este evident că deputatul Alexe nu avea nevoie de două rapoarte de monitorizare, care în principiu spun același lucru! Ceea ce înseamnă că în realitate, cel puțin unul dintre contracte a fost încheiat pur formal, iar serviciile facturate și încasate sunt fictive. Mai mult, societatea Concept Art Event nu a avut niciun angajat în perioada în care a prestat serviciile pentru Alexe.

Conflictul de interese

Potrivit ANI, un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal. Conflictul de interese apare atunci când oficialul public are uninteres personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate si obiectivitate. Interesele private ale funcționarului pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.

Conform Ghidului elaborat de ANI, participarea la luarea unei decizii se consideră îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. În cazul nostru, decizia de încheiere a contractului și de plată a sumelor către societatea surorii a fost exclusiv a președintelui CJ, Costel Alexe.În ceea ce privește a doua condiție pentru existența conflictului de interese, respectiv un interes personal, ANI precizează că acesta poate fi reprezentat de un beneficiu pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a deciziei luate, în speța noastră o sumă de bani din bugetul public al Camerei Deputaților. Așadar, Costel Alexe a luat o decizie prin care a plătit a o sumă de bani societății la care sora sa este asociat și administrator, prin urmare conform legii s-a aflat în conflict de interese. Codul penal prevede o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare pentru conflictul de interese, precum și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

De-a lungul timpului, ANI a descoperit peste 50 de parlamentari care s-au aflat în conflict de interese ca urmare a angajării rudelor în cadrul birourilor parlamentare. Cel puțin cinci parlamentari ieșeni s-au aflat și ei în această situație: deputații Anghel Stanciu, Luminița Iordache, Daniel Oajdea, Neculai Rățoi și senatorul Sorin Lazăr.  Ultimul a și fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat fiul în cadrul biroului parlamentar. Aceeași pedeapsă a primit-o și Luminița Iordache pentru că își angajase fiica pe post de referent la cabinetul de deputat.

Sistem piramidal pentru finanțarea campaniilor electorale

Potrivit publicației Reporteris (www.reporteris.ro), Costel Alexe a pus la cale un sistem piramidal bazat pe împrumuturi  de la persoane cu care se află în relații de rudenie pentru finanțarea campaniilor electorale. Problema schemei puse la cale de Alexe are o singură hibă: ”împrumutatorii” nu puteau justifica sumele cu care au împrumutat partidul pentru că nu realizau venituri atât de mari. Reporteris a mai publicat o serie de articole cu privire la averea președintelui Consiliului Județean și a familiei sale, arătând că investițiile imobiliare ale acestora nu au la bază venituri declarate oficial. Nici frații și nici sora lui Costel Alexe nu pot justifica veniturile pe care le-au investiti de-a lungul timpului în afaceri. Totodată, conacul președintelui CJ din localitatea Sculeni, evaluat de Reporteris la 1 milioan de euro, are o sursă de finanțare neclară. De altfel, Direcția Națională Anticorupție are în lucru două dosare privind modalitatea de dobândire a unor bunuri și servicii necesare construirii imobilului de la Sculeni, într-unul dintre ele Alexe fiind deja pus sub învinuire pentru o mită constând în 22 tone de tablă.

Ce spune Costel Alexe despre investigația ANI

La solicitarea 7IAȘI, președintele Consiliului Județean a emis un punct de vedere cu privire la investigația declanaștă de ANI în privința sa. Alexe susține că a fost transparent în privința declarării bunurilor și banilor pe care îi deține.

Datorită funcțiilor publice pe care le-am deținut în ultimii ani toate veniturile, proprietățile, precum și orice informații de interes public le-am publicat transparent și cu bună credință în declarațiile de avere și interese.

Indiferent de situație și de solicitant voi fi mereu transparent si voi oferi toate informațiile necesare în caz că sunt aspecte din declarațiile de avere sau interese ce necesită clarificări.”, se arată în răspunsul oferit de Costel Alexe.

Rares Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here