Fost ministru ieșean: 15.000 de euro datorii la întreținere pentru un apartament de lux închiriat de la stat

Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiției, a strâns datorii de peste 70.000 lei la plata întreținerii și a chiriei @ Acesta locuiește într-un apartament de lux, lângă lacul Herăstrău, imobilul aflându-se în proprietatea Primăriei Capitalei @ Chiuariu a fost numit ministru al Justiției în 2007, fiind susținut pe funcție de către șeful PNL Iași de la acea vreme, Relu Fenechiu @ A fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română” și trimis în judecată într-un dosar al DNA privind retrocedări ilegale de pădure cu un prejudiciu ce depășește suma de 300 milioane euro @ Cartierul construit din bani publici este locuit de VIP-uri ale momentului și este administrat de către Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) @ Instituția refuză să spună cum a ajuns Chiuariu să pună mâna pe apartament

Fosta „tânără speranță” a politicii ieșene, Tudor Chiuariu, nu și-a plătit chiria și întreținerea pentru apartamentul de lux pe care l-a închiriat încă din decembrie 2014 de la Primăria Municipiului București. Imobilul se află în „Satul Francez” de pe Șoseaua Nordului 114 – 140, un complex rezidențial de lângă Lacul Herăstrău, edificat pe cheltuiala bucureștenilor. Domeniul este alcătuit dintr-un complex de vile și un bloc de apartamente cu suprafețe de la 140  până la 240 mp. Acest complex rezidențial este administrat de către ALPAB, instituție care mai îngrijește spații verzi, bazine și alte acareturi din patrimoniul privat al municipiului București.

Nu a plătit chiria și nici utilitățile

Fostul ministru al Justiției nu a achitat facturile la utilități, dar nici chiria, ajungând astfel să acumuleze o datorie către ALPAB de 70.107,04 lei. Administratorul imobilului l-a notificat pe Chiuariu în repetate rânduri, însă acesta nu a achitat din debit. În cele din urmă, s-a ajuns la un proces.

În septembrie 2020, ALPAB l-a chemat la bară pe Tudor Chiuariu, solicitând Judecătoriei Sectorului 1 București să-l oblige pe acesta să achite datoriile  la întreținere precum și chiria.

Fostul șef al Justiției a abordat o strategie de apărare care nu a funcționat.  Mai precis, acesta a contestat prevederile contractuale în baza cărora au fost calculate penalitățile. Chiuariu a invocat faptul că valoarea penalităților de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere reprezintă o clauză abuzivă introdusă într-un contract predeterminat, care nu a fost anterior negociat de părți. Judecătorii au respins argumentele acestuia.

ALPAB răspunde „pe sărite”. Cum a ajuns Chiuariu chiriaș de lux?

7IAȘI a solicitat informații precise privind modul în care Primăria Municipiului București prin ALPAB a închiriat lui Tudor Chiuariu apartamentul din „Satul Francez”, însă instituția a emis doar răspunsuri lapidare, incomplete.

Mai precis, ALPAB a omis informațiile privind modalitatea în care a fost închiriat apartamentul în care locuiește Tudor Chiuariu, care la vremea respectivă era senator al PNL. A fost o licitație sau Chiuariu s-a prezentat la un ghișeu și a primit apartamentul?!

„Între părți a fost încheiat contractul de locațiune nr. 16084/05.12.2014 având ca obiect închirierea unui apartament aflat în administrarea instituției și în domeniul privat al Municipiului București, potrivit dispozițiilor Codului Civil și ale Regulamentului de Organizare și Funcționare al ALPAB. Contractul de locațiune a fost încheiat pentru o perioadă de 20 de ani.

Pentru închirierea apartamentului cu destinația de locuință, locatarul are obligația de a achita lunar o chirie în cuantum de 1.300 euro.

Având în vedere neachitarea chiriei și a utilităților  la termenele stabilite prin contract, pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 a fost înregistrat dosarul nr. 30116/299/2020 având ca obiect „pretenții”. Prin sentința nr. 9952/15.12.2020, instanța a admis cererea ALPAB și a obligat locatorul la plata sumei de 70.107.04 lei, reprezentând penalități de întârziere calculate pentru neplata chiriei și a utilităților”, se arată în răspunsul emis redacției 7IAȘI de către ALPAB.

O condamnare și o trimitere în judecată. Prejudiciu – 300 milioane euro

La fel ca și Relu Fenechiu, cel care l-a promovat în politica mare, Tudor Chiuariu se confundă cu scandalurile de corupție prin prisma a două dosare penale: primul în care a fost condamnat definitiv și a celui de al doilea în care DNA îi impută lui și altor inculpați un prejudiciu de 300 milioane euro.

În calitate de ministru de Justiție al Guvernului Tăriceanu, Chiuariu a semnat personal o hotărâre de Guvern care prevedea trecerea ilegală unui imobil, de la Poșta Română, în proprietatea unei firme private. În data de 24 ianuarie 2014, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, împreună cu fostul ministru al comunicațiilor Zsolt Nagy (UDMR).

În cel de al doilea dosar, același Chiuariu este acuzat de complicitate în privința retrocedării a peste 43.000 hectare de pădure în mod fraudulos, alături de Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin-Gheorghe Sturza etc. Conform rechizitoriului DNA, înaintat instanței în ianuarie 2015, „în contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe și Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna”

Soții Chiuariu, venituri de cinci ori mai mari decât datoria

Tudor Chiuariu este căsătorit cu Roxana, judecător la Curtea de Apel București, care anterior a fost magistrat la Tribunalul București, acolo unde fostul ministru al Justiției a atacat sentința prin care era obligat la plata datoriilor.

Conform ultimei declarații de avere a Roxanei Chiuariu, postată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, în ultimul an fiscal, cei doi soți au avut venituri de aproape 390.000 lei, echivalentul a aproximativ 78.000 euro. Un calcul matematic arată că 20 la sută din veniturile soților Chiuariu ar acoperi datoriile la chirie și întreținere.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here