Prefectul a analizat raportul întocmit de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) și a atacat autorizația de construire în instanță @ Prin avizele eliberate, Apa Vital și Delgaz Grid au informat dezvoltatorul și primăria despre existența rețelelor, dar cu toate acestea autorizația a fost eliberată @ Blocul-plombă din Cantemir a fost autorizat fără să se țină cont de notificările DSP și fără avizul Ministerului Turismului necesar pentru clădirile cu funcțiunea de spații de cazare
În urmă cu câteva zile, prefectul Marian Grigoraș a înaintat Tribunalului Iași, acțiunea prin care solicită anularea autorizației de construire emisă pentru blocul-plombă de lângă grădinița Cantemir. Proiectul a fost îndelung contestat de către locuitorii din zonă, iar prefectura a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să controleze modul în care Primăria Iași a eliberat autorizația de construire nr. 142 din martie 2021.
Inspectorii ISC au descoperit un șir incredibil de ilegalități. De la dosarul în baza căruia a fost eliberată autorizația de construire lipsesc avize, iar altele au fost pur și simplu ignorate.
Conductele de apă și gaz străbat terenul. Primăria s-a făcut că nu vede
În mod curios, funcționarii de la Urbanism nu au ținut cont de avizele ApaVital și Delgaz Grid prin care au fost informați de existența rețelelor pe teren și care condiționau eliberarea autorizației de deviere a acestor conducte.
De altfel, ISC a arătat că Primăria Iași trebuia să emită în prealabil autorizație de construire pentru devierea rețelelor, iar după efectuarea acestor lucrări să se autorizeze blocul.
„Emiterea AC nr. 142/2021 s-a efectuat pentru un amplasament compus din două imobile separate (NC 131806 și 131807), grevat de existența unor trasee ale rețelelor de utilități urbane, care ar fi trebuit eliberat în prealabil prin devierea / relocarea pe alt amplasament (conform prevederilor avizelor condiționate Apavital SA și Delgaz Grid SA existente în dosarul martor), în baza unor soluții agreate de avizator și cu obținerea unor autorizații de construire separate”, se arată într-un răspuns emis de Prefectura Iași la solicitarea redacției 7IAȘI.
Lipsește avizul Ministerului Turismului
De asemenea, inspectorii ISC au mai constatat că autorizația de construire a fost eliberată cu alt scop decât cel prevăzut în certificatul de urbanism eliberat anterior.
Mai precis, certificatul de urbanism a fost eliberat pentru construirea unui bloc de locuințe, dar autorizația de construire a prevăzut ridicarea unui cămin pentru elevi și studenți. Această modificare a condus la diminuarea numărului locurilor de parcare. Însă, pentru autorizarea clădirilor cu destinație cămin/spații de cazare, investitorul trebuia să obțină în prealabil un aviz de la Ministerul Turismului.
„Emiterea Autorizației de construire nr. 142/2021 s-a efectuat în alt scop decât cel prevăzut prin Certificatul de urbanism nr. 872/07.04.2020;
Emiterea AC nr. 142/2021 s-a efectuat în baza unei documentații incomplete (lipsa studiu de impact asupra sănătății publice a noului obiectiv, lipsă aviz Ministerul Turismului pentru clădire cu spații de cazare, lipsă proiect cu verificare tehnică pentru specialitatea instalații gaze natural, lipsă acord vecini pentru inserția unui obiectiv cu altă funcțiune), în baza unui proiect întocmit pentru un obiectiv cu altă funcțiune decât cea declarată inițial, cu un număr de locuri de parcare mai mic decât minimul prevăzut de PUZ-ul aprobat”, se mai arată în răspunsul Prefecturii Iași.
„Încălcarea prevederilor legale din domeniul sănătății publice și educației”
O altă gravă neregulă constatată de către ISC privește faptul că avizele depuse la dosarul de autorizare a blocului au fost obținute pentru o clădire cu destinația locuințe colective și nu pentru cămin de elevi și studenți. Funcționarii din Primăria Iași au ignorat astfel o notificare a Direcției de Sănătate Publică în care au fost enumerate condițiile sanitare ce trebuiesc respectate.
„Emiterea AC nr. 142/2021 s-a efectuat cu încălcarea prevederilor legale din domeniul sănătății publice și educației, prin autorizarea unei funcțiuni ce a avut la bază avize emise pentru o altă funcțiune (a se vedea notificarea DSP nr. 6466/2020, emisă pentru ansamblu mixt-used și care enumeră condiții sanitare aplicabile în proiectarea locuințelor individuale sau colective)”, comunică prefectura ieșeană.
Oficialii Primăriei Iași au refuzat să comenteze concluziei raportului ISC și acțiunea deschisă în instanță de către Prefectura Iași.
Proprietarul a vândut terenul după ce a obținut autorizația
În luna martie a acestui an, Primăria Iași a eliberat firmei In Front Associates SRL, patronată de Răzvan Bănceanu, autorizația de construire pentru un bloc cu parter și cinci etaje cu destinația cămin pentru elevi și studenți. Terenul situat pe Aleea Decebal nr. 17 are doar 480 mp.
Firma In Front Associates SRL a vândut terenul din Aleea Decebal la câteva săptămâni după eliberarea autorizației de construire. Firma dezvoltatorului Ioan Cărăbuș a plătit 120.000 de euro pentru terenul pe care era aprobat un proiect imobiliar care se anunța a fi profitabil. Planurile lui Cărăbuș par acum a se nărui, deoarece, prin raportul întocmit, ISC cere demararea procedurilor pentru anularea autorizației de construire.