Mega-ancheta de la Permise Suceava este LA FINAL – În două din cele patru dosare rămase anchetatorii pregătesc TRIMITEREA în JUDECATĂ

Ancheta de proporții a Direcției Naționale Anticorupție de la Serviciul de Permise din județul Suceava se apropie de final, iar anchetatorii suceveni pregătesc în două dintre cele cinci dosare formate în total la structurile Direcției trimiterea în judecată a inculpaților, anunță surse judiciare pentru STIRIPESURSE.

Potrivit acestora dosarele de la DNA Suceava în care sunt cercetați angajații ai Serviciului de permise dar și pretinse fapte de corupție ce vizează Registrul Auto Român zonal sunt finalizate din punctul de vedere al cercetărilor iar anchetatorii redactează acum rechizitoriile.

O dată conservate toate probele pentru care în faza incipientă a anchetei au existat indicii procurorul nu mai are decât să expună întreaga stare de fapt reținută pe baza coroborării tuturor acestor probe și să propună instanțelor judecare dosarului instrumentat.

Corupție generalizată la Permise Suceava…

Este de amintit că de la începutul acestui an DNA a executat un tur de forță la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupa cu preponderență cu acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, Radu Obreja, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu, pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef, respectiv Viorel Donciu.

La momentul difuzării acestei știri colonelul Timu și fostul șef al Serviciului de Permise Suceava, Radu Obreja, sunt în stare de libertate în acest al doilea dosar, după ce ICCJ  a admis, în 2 aprilie, contestațiile celor doi împotriva unei decizii a Curții de Apel București care stabilea prelungirea cu 30 de zile a perioadei de arest preventiv.

Anterior aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 de zile la cererea procurorilor militari iar decizia a fost menținută și în faza contestației.

ICCJ a motivat soluția lăsării celor doi în libertate dar aceasta nu a fost dată publicității conform practicii ICCJ.

Județ lăsat fără securitate pe drumurile publice!

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava a scos la iveală detalii incredibile.

Concret, procurorii arătau în unul dintre cele trei dosare instrumentate că securitatea pe drumurile publice și privind faptele de corupție în sectorul acordării permiselor de conducere la nivelul întregului județ Suceava a fost compromisă de la momentul la care cel care asigura contra-informativ Direcția de Permise Suceava a început să comită el însuși fapte de corupție.

Anchetatorii notau că „…infracțiunile de corupție au cel mai mare impact social negativ asupra colectivității” și că „flagelul corupției erodează toate componentele și mecanismele de dezvoltare economică, socială și culturală, îi amputează valorile de moralitate și integritate ca repere de dezvoltare după care ar trebui să se ghideze toți membrii societății”

DNA a explică în dosar și rolul structurii conduse de colonelul Timu, arătând că „pentru asigurarea și prevenirea unor fenomene ca cele descrise mai sus, în arhitectura instituțională, statul a creat instituții care au ca principală misiune obținerea informațiilor specifice care să conducă la prevenirea și combaterea fenomenului corupției pe care să le pună la dispoziția organelor de urmărire penală”

„Având în vedere funcțiile deținute de către colonelul Constantin Florin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, și comisarul șef de poliție Radu Ionuț Obreja, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, se remarcă faptul că, prin săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, o întreagă comunitate de nivelul unui județ, și nu numai, a fost lipsită de protecția instituțională pe care statul este obligat să o asigure tuturor cetățenilor împotriva fenomenului corupției și al păstrării unui nivel scăzut al riscurilor corelative circulației pe drumurile publice”, se arată în actele de la acest dosar.

Imaginea unei acțiuni de forță – Teancuri de bani ridicate la percheziții

În noiembrie 2020 Serviciul de Permise Suceava a fost „călcat” pentru prima oară de procurorii DNA.

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:

-1.225.000 euro;

-790.000 lei;

-12.000 dolari;

-1.500 lire sterline;

-37 ceasuri de lux;

-21 brățări;

-18 lanțuri și 4 pandantive de aur;

-8 autoturisme de lux.

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:

-luare de mită,

-dare de mită,

-trafic de influență,

-cumpărare de influență,

-constituirea unui grup infracțional organizat,

-spălarea banilor.

Potrivit procurorilor DNA la acel moment  în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.

Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina.

După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a..

În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.

Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).

Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

DNA a prezentat și foto-exemple a celor găsite la perchezițiile efectuate privind cele trei dosare penale aflate în lucru.

Trimis în judecată…

Fostul șef al Serviciului Permise Suceava, Radu Obreja și un ofițer DGA au fost deja trimiși în judecată în luna februarie de anchetatori, într-un prim dosar din care s-au disjuns faptele funcționarilor de la instituție precum și o serie de fapte comise în legătură cu autorizări RAR.

În 15 februarie anchetatorii DNA Suceava i-au deferit justiției pe Mihail Martin, la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale)

– favorizarea făptuitorului,

– luare de mită,

– acces ilegal la un sistem informatic, Radu Obreja, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

– dare de mită și o persoană fără calitate specială (arestat preventiv în altă cauză) pentru comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la luare de mită,

– complicitate la dare de mită.

În celelalte două cauze rămase la DNA Suceva anchetatorii arată că s-au cercetat mai departe fapte de corupție legate de eliberarea de permise de conducere și s-au desfășurat acte de urmărire penală față de mai mulți angajați ai Ministerului afacerilor Interne (MAI), șase aflați în stare de arest preventiv (între care și Obreja Radu Ionuț) și patru sub control judiciar, alături de instructori și intermediari ai școlilor de șoferi iar în alt dosar fapte de corupție legate de înmatriculări auto.

În dosarul finalizat prin rechizitoriu și trimis în judecată, procurorii notat că în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât și la traseu.

În acest context, inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret:

– l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție.

– i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție,

– l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție

– i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, persoană fizică, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu.

Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.

În același context, la data de 09 octombrie 2020, inculpatul Martin Mihail, în aceeași calitate, ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conținea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliție din cadrul Compartimentului permise Suceava.

Ulterior, informațiile respective ar fi fost transmise inculpatului Obreja Radu Ionuț care-l îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunțuri împotriva sa.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoturismului de teren primit cu titlu de mită de către inculpatul Martin Mihail.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Alte patru dosare în pregătire

Este vorba despre cele două dosare rămase în lucru, dar aproape finalizate de la DNA Suceava, dosarul fostului șef de la Permise Suceva, Viorel Donciu, numit imediat după reținere lui Radu Obreja, instrumentat de DNA Cluj și  dosarul de la DNA Militar unde sunt cercetați Radu Obreja și fostul șef de la Serviciul Contra Informativ al Poliției, colonelul Florin Timu.

În dosarul lui Viorel Donciu, sursele STIRIPESURSE vorbesc de complicarea stării de fapt și de o posibilă extindere a plajei acuzațiilor aduse acestuia de către DNA Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here