Ce a făcut Primăria Iași în primul an de pandemie: achiziții de dezinfectanți la prețuri duble, contracte secretizate prin decizia lui Chirica și acțiuni absolut inutile de dezinfecție a străzilor și trotuarelor @ Guvernul României, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a comunicat în mod oficial că „străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19” și că pulverizarea dezinfectanților este inutilă @ Informația este publică pe www.insp.gov.ro @ Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica se încăpățânează și, după ce a ascuns cheltuielile făcute în 2020 pentru dezinfecția străzilor și trotuarelor, acum pregătește achiziționarea a alte 40.000 de kilograme de hiploclorit de sodiu @ În 2020, primarul anunța că dezinfecția străzilor se face cu hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5% @ Salubris SA a a cumpărat de la Casa Lebăda SRL dezinfectant de concentrație 4,5 la sută cu 12 lei/litru @ La distanță de câteva zile, Primăria Miroslava a cumpărat de la aceeași firmă, același dezinfectant, în aceeași cantitate, la jumătate de preț: 6 lei/litru @ În SEAP (sistemul electronic de achiziții publice), contractele se atribuiau în doar câteva minute, prin încredințare directă @ 7IAȘI a cerut Primăriei să facă publice contractele încheiate pentru dezinfecția străzilor, dar Chirica a refuzat @ L-am dat în judecată pe primar pentru a obține informațiile publice! @ Două instanțe de judecată au impus Primăriei Iași să facă publice cheltuielile, dar Mihai Chirica continuă să ascundă contractele @ După un an de zile de la înregistrarea cererii, obligat de instanță, primarul a oferit doar un răspuns incomplet, ascunzând contractele cu cântec
Criza declanșată de izbucnirea pandemiei în România i-a determinat pe unii primari să recurgă la tot felul de metode de combatere a răspândirii Covid. Spre exemplu, în Sectorul 6 al Capitalei, Primăria a apelat chiar la un elicopter care a pulverizat apă oxigenată. După câteva zile, urmând indicațiile și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale autorităților centrale, aceste metode au fost abandonate deoarece s-au dovedit a fi nu doar inutile, ci și surse ale risipei de fonduri publice.
Nu același lucru s-a întâmplat și la Iași, unde primarul Mihai Chirica s-a încăpățânat să pună la treabă un „tun” care a pulverizat dezinfectant pe străzile Iașului. Anul trecut, Chirica făcea festival în mass-media și pe rețelele de socializare, mândrindu-se cu campania sa „unică în țară”, inspirată însă din intervenția autorităților din Wuhan, epicentrul pandemiei Covid.
INSP: „dezinfecția străzilor, inutilă”. Chirica mai cumpără 40 tone de hipoclorit
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a făcut în mai multe rânduri precizări clare în care a arătat că acțiunile de dezinfecție a străzilor și trotuarelor sunt absolut inutile. De altfel, aceste precizări au fost făcute publice de către autoritățile centrale pe site-ul instituției, www.insp.gov.ro.
„Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19 iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri prin urmare nu este recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul”, se arată într-un comunicat al INSP, postat pe site-ul mai sus amintit.
Mihai Chirica sfidează însă orice și pe oricine: specialiști, autorități guvernamentale și chiar logica. Într-un răspuns emis redacției, acesta precizează că în perioada imediat următoare va organiza o nouă achiziție de substanță pentru dezinfecția străzilor și trotuarelor. Ba, mai mult, cantitatea ce urmează a fi achiziționată de către Primăria Iași o depășește pe cea de anul trecut.
„În perioada imediat următoare se va organiza o procedură simplificată (…) pentru încheierea unui contract de furnizare de cca. 40.000 kg de hipoclorit de sodiu”, se arată într-un răspuns emis redacției de către Primăria municipiului Iași.
Dezinfectantul, cumpărat la preț dublu de la Casa Lebăda SRL
La debutul acțiunilor de dezinfecție a străzilor, în martie 2020, primarul Mihai Chirica a declarat că substanța folosită este hipoclorit de sodiu de concentrație 12,5%.
Însă, atât Primăria Iași cât și Salubris SA au achiziționat mai multe tipuri de dezinfectant. În mare parte, este vorba de dezinfectant de concentrație 4,5 la sută. Aceste achiziții au fost efectuate de la firma ieșeană Casa Lebăda SRL prin cumpărare directă prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, SEAP.
Astfel, pe 19 martie 2020, Salubris SA încredințează firmei Casa Lebăda SRL un prim contract în valoare de 24.000 de lei pentru achiziționarea a 2.000 de litri de dezinfectant, concentrație 4,5%. Prețul ofertat pe litru a fost de 12 lei.
După câteva zile, Primăria Miroslava cumpără de la aceeași firmă, tot prin intermediul SEAP, aceeași cantitate (2.000 litri) și de același tip (concentrație 4,5%), la jumătate de preț, 6 lei/litru. În ambele cazuri prețul nu include TVA.
Pe 26 martie 2020, istoria se repetă: Salubris SA mai cumpără de la Casa Lebăda SRL încă 1.000 de litri de dezinfectant la același preț de 12 lei/litru.
În decursul lunilor martie și aprilie 2020, Salubris SA, mai face alte 6 achiziții directe de la Casa Lebăda SRL, la prețul de 6 lei/litru. În total este vorba de 10.000 de litri de dezinfectant în concentrație de 4,5 la sută.
Primăria Iași a cumpărat și la bidon și la tonă de la Casa Lebăda. Contract încredințat în 11 minute
Nu doar Salubris SA s-a aprovizionat de la Casa Lebăda SRL. În aceeași perioadă, achizițiile erau dublate de către Primăria Iași, care a încheiat alte contracte cu aceeași firmă prin aceeași metodă a încredințării directe.
La începutul lunii aprilie 2020, Primăria Iași face un nou rând de achiziții de produse de dezinfecție de la aceeași firmă prin intermediul platformei de achiziții publice. Este vorba de 4 tancuri de clor, fiecare dintre acestea având o capacitate de 1.000 de litri.
Primăria a publicat anunțul la ora 13.07, iar după numai un minut, la 13.08, a venit răspunsul firmei Casa Lebăda, care a ofertat un preț de 6.800 lei. După încă zece minute, la ora 13.18, contractul a fost încredințat unicului ofertant.
Concomitent, municipalitatea ieșeană a cumpărat de la aceeași firmă 50 de bidoane de clor cu volumul de 20 litri fiecare, la un preț de 140 lei/bucată.
Tot Primăria Iași a cumpărat în 2020 de la Casa Lebăda SRL mai multe cantități de înălbitor parfumat, dezinfectant pentru WC și pentru suprafețe.
O altă firmă a livrat hipocloritul de sodiu
De fapt, hipocloritul de sodiu în concentrație de 12,5% cu care primarul Mihai Chirica se lăuda că face dezinfecția străzilor și trotuarelor a fost furnizat de către o altă firmă ieșeană Est Autoagroserv SRL, societate care are în portofoliul de clienți primării și autorități publice din toată țara.
Salubris SA a cumpărat în lunile aprilie și mai 2020 în mai multe rânduri aproape 4 tone de hipoclorit de sodiu la un preț de 4,95 lei/kg.
Pe 9 aprilie 2020, Primăria Iași a achiziționat de la aceeași firmă alte 6.250 kilograme de hipoclorit de sodiu la prețul de 4,48 lei/kg.
„Tunul de tip Wuhan” nu mai merge de un an
O altă achiziție făcută de Salubris SA sub umbrela crizei provocate de pandemie este un utilaj cu care dezinfectantul a fost pulverizat pe străzile Iașului. Acesta a fost botezat „Tunul de tip Wuhan”.
În martie anul trecut, Cătălin Neculau, directorul Salubris SA, declara presei locale ca i-a venit ideea achiziționării unui astfel de utilaj, după ce a văzut modul în care au acționat autoritățile din Wuhan, orașul din China considerat epicentru al pandemiei de Covid 19.
Atât Neculau cât și Mihai Chirica lăudau la acea vreme eficiența utilajului-minune, despre care nu știe nimeni însă cât a costat. Iată declarațiile oferite de aceștia în martie 2020 pentru Ziarul de Iași:
Cătălin Necualu – director Salubris SA: „Societatea a achiziţionat utilajul anul trecut. Am văzut că în Wuhan, din 9 februarie, cei de acolo folosesc acest tun de ceaţă. Am început şi noi să-l utilizăm, ne oferă un grad mai mare de acoperire. Programul se desfăşoară în fiecare noapte, pe perioadă nedeterminată, la câteva zile intrăm din nou pe străzi pe care, anterior, a fost făcută dezinfecţie“
Mihai Chirica – primarul municipiului Iași: „Această soluţie tehnică de dezinfectare este o premieră naţională, şI sperăm să obţinem rezultatele scontate, dar asta doar dacă, împreună, facem efortul de a respecta măsurile de izolare socială, de limitare a contactelor directe dintre noi şi de respectare a igienei personale“
Chirica, obligat de instanță să facă publice contractele după un proces cu 7IAȘI
Primăria municipiului Iași a refuzat timp de aproape un an de zile să facă publice contractele și cheltuielile efectuate pentru acțiunile de dezinfecție a străzilor și trotuarelor.
Deși Curtea de Apel Iași a emis o decizie definitivă prin care Primarul municipiului Iași era obligat să ofere aceste informații, municipalitatea ieșeană a emis un răspuns incomplet.
Pe 12 mai 2020, 7IAȘI a înregistrat la Primăria Iași o cerere formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care solicita informații detaliate despre cheltuielile efectuate de primărie, dar și de societățile comerciale subordonate pentru dezinfecția străzilor și trotuarelor.
Primăria Iași nu a răspuns în nici un fel la această solicitare.
Pe cale de consecință, ziariștii 7IAȘI au apelat la instanțele de judecată.
Pe 10 noiembrie 2020, Tribunalul Iași emite o sentință prin care îl obligă pe primar să răspundă cererii. Culmea, Chirica nu se lasă și le cere juriștilor din Primăria Iași să facă recurs.
Pe 24 martie 2021, Curtea de Apel respinge recursul Primăriei Iași și-l obligă din nou pe Mihai Chirica, de această dată printr-o sentință definitivă, să răspundă la solicitarea înregistrată de 7IAȘI în mai 2020.
După aproape două săptămâni, Primăria Iași emite redacției un răspuns incomplet. Mai precis, funcționarii municipalității au inclus în răspuns doar câteva achiziții, evitând a le menționa tocmai pe cele unde au fost practicate prețuri duble.
Tudor LEAHU