Soțul unei judecătoare de la Judecătorie, în proces pentru un teren de 4 milioane de euro. Un singur magistrat a depus cerere de abținere 

Horațiu Savu, soțul judecătoarei ieșene Alina Felicia Savu, din cadrul Secției Civile a Judecătoriei Iași, revendică 3,32 de hectare de teren  amplasat in zona rezidențială Copou, în arealul Stațiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultură si Vinificație Iasi, pământ râvnit de mulți rechini imobiliari. La o prima strigare, terenul respectiv ar putea fi valorificat usor cu cel putin 4 milioane de euro. Familia lui Savu deține o hotărâre judecătorească asupra terenului încă din 2011, dar autoritățile nu au emis titlu de proprietate nici până în ziua de atsăzi. Conducerea Stațiunii contestă sentința din 2011, iar procesul se desfățoară la Judecătoria Iași. Cazul bate pasul pe loc. Un singur magistrat din completul de judecată a depus cerere de abținere. „Până în prezent, primarul, în calitatea sa de președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar Iași, nu a făcut nici o propunere de intrare în posesie a moștenitorilor pe acest amplasament, deși a fost notificat in acest sens. Este evidentă neglijența autorității administrative în această cauză. Dorim eliberarea rapidă a titlului de proprietate și nu o privare de proprietate”, susțin moștenitorii Horațiu Savu și Carmen Savu. Conducerea Stațiunii pentru Viticultură și Vinificație nu recunoaște decizia judecătorească și susține că pământul nu trebuia retrocedat deoarece apartine Statului Roman. „Toate terenurile din zona au fost trecute din domeniul public, in cel privat, cu incalcarea legii”, este de parere avocatul Gheorghita Bobu, cel care apara interesele Statiunii.      

Razboi in justitie pentru terenurile de zeci de milioane de euro din Dealul Copoului. O suprafata de pamint de peste 3 hectare, situata in zona rezidentiala Copou, in arealul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, mai precis pe Aleea Mihail Sadoveanu, a devenit obiect de disputa intre conducerea Statiunii de Cercetare si mostenitorii care sustin ca au fost improprietariti legal in zona. Pamantul in cauza este revendicat, pe de o parte, de mostenitorul Horatiu Savu, sotul judecatoarei iesene Alina Felicia Savu, care cere eliberarea rapida a titlului de proprietate, cât si de sefii Statiunii de Viticultura si Vinificatie care critica modul in care terenul cu pricina ar fi fost trecut din domeniul public, in cel privat. Intr-o actiune judecatoreasca, conducerea Statiunii a solicitat nulitatea absoluta a Hotaririi 527 din 3 iulie 2012, emisa de Comisia Judeteana Iasi pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, decizie prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea solicitantei Savu Lucretia. Pamintul mult disputat este compus din doua suprafete distincte, de 0,82 hectare, cu inscrierea in anexa 2a, si suprafata de 2,50 hectare, cu inscrierea in anexa 29, ambele terenuri fiind situate pe raza Municipiului Iasi.

,,Este cit se poate de evident ca trecerea terenurilor din domeniul public in cel privat trebuia facuta exclusiv prin hotarire a Guvernului si nicidecum  prin decizie a Comisiei Judetene de Stabilire a Dreptului de Proprietate, institutie care nu se poate substitui puterii executive. Aratam ca intreaga suprafata de teren aflata in administrarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi (SCDVV) apartine domeniului public al statului”, este de parere conducerea institutiei iesene.

Avocatul Bobu: „Sunt peste 40 de dosare in justitie in care am cerut nulitatea unor hotarâri”

Mai mult, avocatul Gheorghita Bobu, cel care apara de mai mult timp interesele SCDVV Iasi in cel putin 40 de dosare civile, sustine ca in zona rezidentiala Copou „interesul este imens, deoarece este vorba de terenuri care valoreaza sute de milioane de euro, iar dealul Copoului este un paradis imobiliar pentru toti dezvoltatorii, fie ei ieseni, rusi, ucrainieni ori de alta nationalitate”.

Contactat telefonic, aparatorul Statiunii spune ca a deschis cel putin 40 de cauze in justitie, dosare in care solicita nulitatea absoluta a unor hotarari sau decizii ilegale emise de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor, de Prefectura Judetului Iasi, de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi si nu in ultimul rind de catre Administratia Domeniilor Statului.

„Toate terenurile de care faceti vorbire sunt administrate de Statiune, insa apartin statului roman. Ele sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile si nu pot fi scoase din proprietate publica si din administrarea unitatilor de cercetare si dezvoltare din agricultura si silvicultura decit prin lege. Cu toate acestea, multe terenuri din zona au ajuns in domeniul privat prin protocoale si intelegeri intre ADS si Comisiile de Fond Funciar. Toti au fost de vina. Si cei care au condus institutia SCDVV pina acum citiva ani, cât și aceia din Comisii sau Prefectura. Daca eram eu juristul lor pe atunci, nu se intampla acest lucru. Acum, la conducerea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare sunt alte persoane care vor sa se faca dreptate”, a explicat avocatul Gheorghita Bobu, care le da un semnal clar tuturor rechinilor imobiliari ca terenurile statului nu vor face niciodata obiectul retrocedarilor.

„Sunt interese imobiliare imense, deoarece terenurile valoreaza zeci de milioane de euro”

Referitor la povestea celor 3 hectare de pamânt, într-o intampinare formulata catre Judecatoria Iasi, avocatul Gheorghita Bobu, cel cere reprezinta interesele Statiunii in justitie, considera ca instanta ar fi gresit grav in 2011, atunci cind le-a dat dreptate mostenitorilor familiei Savu Lucretia.

„Instanta de judecata, când a pronuntat sentinta civila 2731/2011 nu a avut in vedere Legea 45/2009 ale carei dispozitii prevad ca terenurile date in administrarea institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile si imprescriptibile si nu pot fi scoase din proprietatea publica si din  administrarea acestor institutii de dezvoltare din agricultura si silvicultura. Ori, Comisia Judeteana Iasi pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor a ignorat total aceste acte normative care nu ii confera nici o competenta in ceea ce priveste trecerea bunurilor din domeniul public al statului, in domeniul privat, emitând o decizie profund nelegala,, a completat aparatorul, intr-o intampinare adresata Judecatoriei Iasi.

Savu: „Ceea ce a facut Comisia reprezinta o privare de proprietate”

De partea cealalta, Horatiu Savu si Carmen Savu, mostenitorii defunctei Lucretia Savu (autoarea principala a mostenirii), careia i s-a admis în trecut reconstituirea dreptului de proprietate pe cele doua suprafete de teren de 0,82 ha, respectiv 2,50 ha, vor sa intre cât mai repede posibil in posesia pamântului si a titlurilor de proprietate. ,,Desi au trecut mai bine de noua ani, Comisia Judeteana a refuzat in mod nejustificat emiterea titlurilor de proprietate in baza sentintei civile 2731 din data de 7 februarie 2011. In cauza a fost evidenta neglijenta autoritatii administrative de a se conforma deciziei judecatoresti intr-un termen rezonabil. Faptul ca tocmai din 2011 a fost validat un drept de proprietate reprezinta o privare de proprietate si o incalcare a Protocolului CEDO” a conchis familia Savu, pe 10 martie 2020, intr-o cerere adresata justitiei, data la care a solicitat si efectuarea unei expertize tehnice topo-cadastrale.

Mai mult, Horatiu Savu a sustinut ca cei din conducerea Statiunii nu l-au intrebat niciodata cu privire la terenul in litigiu. Dosarul privind retrocedarea terenului de 3,32 ha de teren catre mostenitorii Savu s-a dovedit a fi un cartof fierbinte chiar si pentru magistratii de la Judecatorie.

Cazul a batut un pasul pe loc si din cauza faptului ca Horatiu Savu, unul dintre mostenitorii din dosar, este sotul judecatoarei Alina Felicia Savu, din cadrul Sectiei Civile. La un moment dat, un magistrat, titular al completului investit legal in 2020 cu judecarea dosarului nr. 3708/245/2020 (fond funciar-constatare nulitate absoluta), privindu-i pe mostenitorii Savu, ar fi depus o cerere de abtinere de la judecata, pe motiv ca este colega de servici cu Alina Savu, insa aceasta i-a fost respinsa ulterior.

Nicu SAMSON

 

 

1 COMENTARIU

  1. Dar cand statul roman, prin comunistii care au venit la putere si a luat cu forta acele terenuri de la fostii proprietari nu a fost ilegal . Chiar suntem o tara plina de incompetenti – se i-a in considerere anul cand au fost furate drepturile proprietarilor, sau anii anterior cand acele terenuri au apartinut proprietarilor de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here