Asociatul lui Chirica, țepar notoriu la Constanța. ANAF l-a dat în urmărire

Dragoș Gafița, omul din spatele firmelor care ani de zile au căpușat societățile municipale și asociat al soției primarului Mihai Chirica în firma Lactate Han Iași SRL, este căutat de ANAF pentru recuperarea datoriilor din perioada în care haiducea în afaceri la Constanța @ Acolo era asociat în firma San Rocco cu două persoane cărora nimeni, nici măcar autoritățile nu poate să le dea de urmă: Cornel Paul și Mihai Bogdan O’Brien @ În 2010, cu datorii către bugetul de stat rezultate din neplata impozitului pe profit și a TVA, firma își întrerupe activitatea @ Asociații și administratorul societății sunt de negăsit, corespondența de la sediul social al San Rocco este returnată cu mențiunea ”sediu mutat”, iar conturile firmei sunt goale @ Abia în 2019, ANAF dă de urma lui Gafița și îi cere acestuia să plătească datoriile de 30.000 lei @ Dragoș Gafița răspunde printr-o adresă: „vă menționez că subsemnatul am fost asociat al societății într-o manieră pur formală, demersurile activității societății fiind realizate de către ceilalți asociați” @ Se ajunge în instanță, iar Finanțele acuză: „Reaua credință este dovedită în cauză și din comportamentul repetitiv. (…) Reaua credință reprezintă săvârșirea unui fapt sau a unui act contrar legii de către o persoană pe deplin conștientă de caracterul ilicit al conduitei sale” @ Dragoș Gafița este căutat de ANAF și de executori judecătorești , dar are un înger păzitor care îl scapă de fiecare dată de brațul lung al legii

Asociatul și prietenul lui Mihai Chirica, omul de afaceri Dragoș Gafița, este pe punctul de a mai scăpa neatins dintr-o nouă afacere putredă. O firmă înființată în urmă cu 15 ani la Constanța a fost abandonată brusc de Gafița și asociații săi. Asociații lui Gafița dispar brusc din peisaj. Actele și bunurile societății se fac și ele nevăzute. Lichidatorii sau Finanțele nu pot reconstitui traseul banilor. Cazul San Rocoo nu este singular, ci este o schemă care se repetă la indigo. Un modus operandi pe care Gafița l-a perfecționat în timp. San Rocco este cazul alfa. În trecutul lui Gafița există mai multe cazuri de societăți înmormântate după aceeași rețetă. Gafița pozează în asociatul nevinovat care nu a avut la cunoștință de ceea ce se întâmplă. Totul se pune în cârca celorlalți asociați care, ce să vezi, sunt de negăsit. În urmă rămân datorii de sute de mii de euro către bugetul de stat sau către furnizori care nu vor mai fi recuperate niciodată. Ciudat este că, de fiecare dată, Gafița scapă de atragerea răspunderii prin intermediul deciziilor judecătorești. Ceva e putred în toată această schemă. Undeva, sistemul statului defectează, iar Gafița iese de fiecare dată basma curată. Avocații lui Gafița spun că San Rocco a desfășurat activitate fără eficiență economică. E aceeași placă pusă în toate cazurile pentru a scăpa de atragerea răspunderii. Doar afacerile derulate cu Primăria Iași au fost profitabile pentru Gafița! Că deh, Chirica are grijă de prietenii săi! 7IAȘI a publicat în 2019 o anchetă prin care demonstra cum Dragoș Gafița a sifonat, printr-o rețetă similară, peste 400.000 de euro de la Primăria Iași condusă de asociatul său Mihai Chirica. Am identificat traseul banilor de la bugetul local până la transformarea lor în sume cash, nedetectabile.

Conturile firmei au fost golite. ANAF nu găsește bunuri pe care să le execute

Societatea San Rocco SRL îi avea ca asociați pe Dragoș Gafița cu 30%, Picincu Paul Cornel cu 35% și O’Brien Mihai Bogdan cu 35%, ultimul având și calitatea de administrator al societății. Firma a fost înființată într-un apartament din municipiul Constanța, în anul 2006, având ca obiect principal  de activitate comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun. Începând din 2010, societatea nu mai depune niciun fel de declarație fiscală la Direcția de Finanțe Constanța și prin urmare este declarată inactivă. Societatea avea acumulate mai multe datorii restante față de bugetul de stat provenite din neplata TVA-ului și a impozitului pe profit. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța începe procedurile pentru recuperarea sumelor însă fără succes. Asociații și administratorul societății sunt de negăsit, corespondența de la sediul social al San Rocco este returnată cu mențiunea ”sediu mutat”. Conturile societății sunt goale, firma nu avea bunuri imobile sau mobile, iar AJFP nu avea acces la actele societății pentru a verifica cum s-au evaporat banii. La intervale neregulate de timp, un reprezentant al societății făcea plăți simbolice, de ordinul câtorva sute de lei, în contul datoriilor San Rocco. Însă și acestea au încetat la jumătatea anului 2012. După aproape cinci ani de zile în care s-a încercat recuperarea sumelor datorate la bugetul de stat, societatea este declarată insolvabilă fără bunuri sau venituri urmăribile de către Finanțe și se decide întreruperea procedurilor de executare silită împotriva persoanei juridice.

Abia în 2019, Finanțele îl caută pe Gafița

Brusc, în 2019, Direcția de Finanțe Constanța decide să reia procedurile pentru recuperarea datoriilor. De această dată reprezentanții fiscului se îndreaptă direct către asociații și administratorii firmei. Astfel,  în martie 2019, cei trei asociați sunt notificați și sunt invitați la sediul Finanțelor pentru a fi audiați și a consulta documentația existentă la dosar. În aprilie 2019, Dragoș Gafița primește la domiciliul din Iași plicul cu notificarea AJFP Constanța însă nu reacționează în niciun fel. În data de 3 mai 2019 organul fiscal a emis o nouă notificare prin care îi comunică lui Dragoș Gafița faptul că se va proceda la angajarea răspunderii solidare pentru suma de 30.002 lei, bani datorați de către San Rocco către bugetul de stat. Dragoș Gafița transmite Fiscului o adresă prin care pune totul în cârca celorlalți asociați: ” vă menționez că subsemnatul am fost asociat al societății într-o manieră pur formală, demersurile activității societății fiind realizate de către ceilalți asociați, subsemnatul neavând niciun fel de putere în conducerea societății.”

ANAF: „Reaua credință este dovedită în cauză și din comportamentul repetitiv”

Reprezentanții ANAF consideră că argumentul invocat de Gafița nu se poate reține în soluționarea favorabilă a cauzei deoarece potrivit legii rolul decizional în cadrul societății îl au asociații. ”Asociatul societății nu se poate absolvi de responsabilitate invocând propria culpă, respectiv faptul că nu avea cunoștință de atribuțiile și obligațiile conferite de actul constitutiv al societății, având toate instrumentele legale pentru a superviza activitatea societății să se desfășoare în scopul îndeplinirii obiectului de activitate. Conduita ilicită a subiectului, vinovăția, rezultă din comportamentul fiscal al reclamantului prin neachitarea obligațiilor fiscale, conform declarațiilor depuse de contribuabil. Reaua credință este dovedită în cauză și din comportamentul repetitiv. Ultima plată a fost înregistrată în data de 29.06.2012. Nu se poate explica acest comportament prin management prost întrucât neplata obligațiilor fiscale către stat presupune o intenție directă, fapt care nu poate fi reținut în acest caz. Reaua credință reprezintă săvârșirea unui fapt sau a unui act contrar legii de către o persoană pe deplin conștientă de caracterul ilicit al conduitei sale.” – sunt argumentele reprezentanților ANAF pentru atragerea răspunderii lui Dragoș Gafița.

Sechestru pe conturile lui Gafița

Astfel că, la începutul lunii iulie 2019, Finanțele emit decizia de angajare a răspunderii solidare împotriva lui Dragoș Gafița pentru suma de 30.002 lei. Totodată, se instituie și sechestre asiguratorii pe bunurile și conturile acestuia, AJFP Constanța având suspiciunea că ieșeanul s-ar fi putut sustrage de la plata sumei datorate.   ”Prin decizia de angajare a răspunderii solidare nr. 62779.2/3.07.2019 emisă de reprezentanți ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța s-a dispus atragerea răspunderii solidare a dlui Gafița Iulian Dragoș în solidar cu debitoarea insolvabilă SC San Rocco SRL. Analizând situația obligațiilor fiscale înregistrate de debitorul SC San Rocco SRL a rezultat că acesta înregistrează de la data de 02.10.2014 obligații fiscale restante în sumă de 30.002 lei.” – se menționează în documentele emise de AJFP Constanța.

Scapă basma curată

Gafița a contestat atât decizia de atragere a răspunderii de către Fisc cât și măsura instituirii sechestrelor asupra bunurilor și conturilor sale. În iunie 2020 Gafița a scăpat definit de sechestre câștigând procesul la Curtea de Apel Constanța pe fondul unor vicii în întocmirea documentelor. Instanța a apreciat că inspectorii Fiscului nu au motivat suficient temerea sustragerii de la plata debitului de către Dragoș Gafița și astfel au decis ridicarea acestora. În același timp, Gafița a obținut în decembrie 2020, la Tribunalul Iași, o primă victorie și în procesul privind atragerea răspunderii patrimoniale. Judecătorii au considerat că Finanțele nu au demonstrat reaua credință a lui Dragoș Gafița. Avocatul lui Gafița le-a spus judecătorilor că ”atitudinea pasivă în fața procedurii de executare silită s-a datorat faptului că asociații se aflau în imposibilitatea de a achita datoriile, ceea ce nu echivalează cu reaua credință. Cel mai probabil, incapacitatea de plată a societății a fost rezultatul lipsei de fonduri bănești necesare pentru acoperirea datoriilor urmare a unui blocaj financiar economic și a unei activități fără eficiență economică într-o perioadă de criză.” Cert este însă că societatea a înregistrat profit mai mulți ani la rând. Societatea nu avea sume de încasat de la terți ceea ce înseamnă că TVA-ul a fost colectat în întregime. De asemenea, profitul a fost distribuit către asociați ceea ce presupune că sumele au existat în firmă. Prin urmare, societatea a dispus de sumele necesare pentru a-și achita datoriile față de bugetul de stat, însă nu a făcut acest lucru. Întrebările care rămân fără răspuns sunt de ce s-au dat la fund brusc și subit asociații lui Gafița și de ce nu au pus la dispoziția Finanțelor actele societății pentru a se reconstitui traseul banilor?

Rareș Neamțu

Rețeaua Chirica – Gafita: 400.000 de euro, dispăruți fără urmă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here