UPDATE Fina lui Costel Alexe, angajată fără concurs la Palatul Culturii. Pentru ieșenii de rând, posturile în sistemul bugetar sunt blocate

Luminița Afloarei a fost angajată prin detașare de la Consiliul Județean, unde nașul este președinte, iar soțul vicepreședinte @ Sorin și Luminița Afloarei au fost cununați în mai 2019 de către Costel Alexe, șeful PNL Iași @ La Consiliul Județean, soția vicepreședintelui a fost angajată doar scriptic, nimeni nu a văzut-o la muncă, iar după câteva zile s-a prezentat la noul job de la Palatul Culturii, unde este muzeograf @ Cel mai recent anunț de angajare de pe site-ul instituției este din luna martie a anului trecut @ Și șeful TNL pe municipiul Iași, Carmil Chelaru, a fost angajat la Palatul Culturii, prin detașare de la cabinetul parlamentar al unu deputat PNL @ Chelaru îi închină ode pe facebook lui Costel Alexe: „Costel Alexe va readuce cultura ieșeană la un nivel demn de recunoscut atât în plan național cât și internațional!!!”

UPDATE: Directorul Complexului Muzeal Național Moldova, Lăcrămioara Stratulat, a revenit cu precizări privind cadrul legal în care au fost angajați Luminița Afloarei și Carmil Matia Giorgio Chelaru. Directorul de la Palatul Culturii a explicat că modalitatea de angajare ale celor două persoane a fost prin detașare de la Consiliul Județean în cazul Luminiței Afloarei, respectiv de la Parlamentul României/Camera Deputaților în cazul lui Carmil Chelaru. Redam mai jos răspunsul directorului CMNM:

„Urmare solicitării dumneavoastră vă comunicăm următoarele:

1.     Posturile pe care au fost angajate persoanele respective sunt de muzeograf debutant ( personal contractual).

2.     Durata contractelor de muncă au fost încheiate pe perioadă determinată ( 6 luni).

3.     Modalitatea de angajare este detașare conform prevederilor art. 45-47  ale Legii 53/2003, cu modificările ulterioare. Persoanele detașate provin cf legii din instituții de stat, respectiv CJ și Parlamentul României –  Camera Deputaților, de pe posturi contractuale.
4. In    ultimii ani, persoanele în cauză au făcut voluntariat în cadrul instituției noastre și au participat la diverse activități organizate de instituție
5.     CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detașarea și/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară. În acest sens, avem stingentă nevoie de următoarea categorie de personal: casier, inginer grad IA, conservator grad IA (biolog), pompier,  posturi a căror ocupare ar fi absolut necesară, chiar pe perioadă determinată (transfer / detașare) pentru o funcționare normală a instituției. Toate posturile enumerate mai sus (inclusiv cele 2 posturi de muzeograf debutant) se regasesc in Statul de functiuni si Organigrama institutiei.  Datorita starii de alerta ele au fost blocate, singura modalitate de ocupare fiind prin transfer sau detasare pe o perioada determinata. In prezent, de exemplu, la Muzeul de arta, sunt trei muzeografi (din 4) in carantina.”

La începutul săptămânii trecute, Luminița Afloarei și-a preluat postul la Complexul Muzeal Național Moldova (Palatul Culturii), aceasta fiind transferată de la Consiliul Județean Iași.  Luminița Afloarei a fost angajată pe un post de muzeograf în cadrul Muzeului de Arte.

Angajările în sistemul public sunt blocate, dar vocea și talentul au făcut posibile această mutare fără de care, vezi, Doamne, porțile Palatului Culturii s-ar fi închis.

Luminița Afloarei a fost angajată la Consiliul Județean doar scriptic, deoarece nu a prestat nicio zi de muncă pentru administrația județeană.

Toate instituțiile implicate în angajarea soției vicepreședintelui CJ Iași refuză să comunice.

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Național Moldova, ne-a dus cu vorba. S-a angajat să răspundă pe mail la toate întrebările legate de acest subiect, dar nu a făcut-o. Deși a declarat că în aproximativ jumătate de oră va formula un punct de vedere și va furniza informațiile solicitate, aceasta nu a mai răspuns la mail-ul venit din partea redacției 7IAȘI. Mai mult, ulterior aceasta nu a mai răspuns nici la telefon. Nu-i de mirare, din moment ce funcția de director al Complexului Muzeal Moldova depinde de Ministerul Culturii, acolo unde secretar de stat este Liviu Brătescu, liberal promovat pe funcție de Costel Alexe.

Nici Costel Alexe și Sorin Afloarei nu au răspuns la apelurile telefonice ale jurnaliștilor de la 7IAȘI.

Luminița Afloarei deține o firmă care vinde flori

Luminița Afloarei este căsătorită din mai 2019 cu vicepreședintele Consiliului Județean, Sorin Afloarei. Cei doi sunt cununați de Costel Alexe, șeful pe linie de partid, dar și din CJ al lui Sorin Afloarei.

Tânăra a înființat și a condus firma familiei care se ocupă cu comercializarea florilor. Firma Art Quarella Flowers SRL, a cărei obiect de activitate este „comerț cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioșcuri și piețe”, deține automate de vânzare a florilor în Aeroportul Iași și Spitalul Arcadia din zona Cicoarei. Conform contului de pe rețeaua „Linked in”, Luminița Afloarei este artist plastic, a absolvit în 2019 cursurile Universității de Arte George Enescu, iar în prezent este masterandă la aceeași instituție de învățământ superior.

Angajat al Palat despre Costel Alexe: „tânăr determinat să ofere județului nostru o imagine prin care să ne mândrim și prin care să căpătăm apreciere”

Carmil Matia Giorgio Chelaru se prezintă președinte al Tineretului Național Liberal – Municipiul Iași și anul trecut a absolvit cursurile Facultății de Litere, specializarea Engelză – Română, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza.

Acesta a fost angajat la Palatul Culturii pe un post de documentarist în cadrul proiectului „E – cultura: Biblioteca Digitală a României”, care este descris astfel:  „un proiect-pilot implementat la nivelul Ministerului Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, dedicat digitalizării patrimoniului cultural mobil și care va avea ca rezultat crearea Bibliotecii Digitale a României (culturalia.ro), pandantul național al Bibliotecii Digitale Europene (europeana.eu).”

Concursrul pentru ocuparea posturilor din cadrul proiectului s-a desfășurat după rețeta „omul și locul”, un singur candidat fiind declarat respins deoarece a absentat.

Carmil Chelaru a concurat pentru postul de „DOCUMENTARIST – studii medii: Manipulare resurse culturale”, fiind declarat admis fără emoții.

În plan politic, tânărul liberal s-a remarcat ca un activist înfocat, care îi închină ode pe facebook șefului Costel Alexe.

„În calitate de viitor președinte al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe va readuce cultura ieșeană la un nivel demn de recunoscut atât în plan național cât și internațional!!! Este momentul să alegem un #PreședintePentruTineri la CJ Iași, este momentul să oferim votul nostru unui tânăr determinat să ofere orașului și județului nostru o imagine prin care să ne mândrim și prin care să căpătăm apreciere!!! Eu votez Costel Alexe la Președinția Consiliului Județean Iași!!!”, este una dintre multele postări dedicate de Carmil Chelaru lui Costel Alexe.

Tudor LEAHU

4 COMENTARII

  1. Daca autorul e dispus sa faca mai multe sapaturi o sa gaseasca mai multe si majoritatea pe filiera pnl, genul cam ce face Rancea la Opera, cam asa face si Stratulat in Palat nu numai cu angajarile ci cu toata infrastructura Palatului Culturii!Un control de la Minister ar fi indicat sa scoata la lumina si anumite proiecte europene derulate din care s-au scos multi bani!

  2. Autorul articolului sa sape mai mult poate mai găsește și alte angajări suspecte…. Și nu numai angajări, comportament ca la Rancea, afaceri, mai pe scurt abia a deschis cutia Pandorei, dacă continua va afla destule mizerii.

  3. Cele 2 posturi de muzeograf debutant erau la Muzeul Literaturii, nu la Palatul Culturii. Dar nah, asa e cand te recomanda „vocea si talentul”.

  4. Minciuni! Voluntariatul ii recomanda, mai ales pe absolventa de Arte! Iar pe Chelaru C. pentru postul de muzeograf la Muzeul Științei și Tehnicii il recomanda Facultatea de Litere? Sunteti de tot râsul! E lipsa de muzeografi? Ia uitati-va intamplator pe organigrama Sectiei de Relatii Publice, sunt câteva posturi ocupate de muzeografi din care 2 (DOUA!?!) sunt secretarele managerului, iar restul plimba aerul! Plus multe alte posturi caldute ocupate cică prin concurs, multe filieră PNL sau interese personale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here