Justiția șmecherilor! Familia unui fost procuror a scăpat de plata taxelor după o „sentință copy paste”

Fiscul a controlat afacerile imobiliare ale familiei fostei șefe DIICOT, Iulia Diaconu, și a constatat că în privința unei tranzacții a fost evitată plata TVA @ Raportul Finanțelor a fost contestat în instanță, fostul magistrat având câștig de cauză după un proces în care Tribunalul Iași nu a ținut cont de niciunul din argumentele invocate de inspectorii fiscali @ ANAF reacționează dur în recurs afirmând în mod clar că judecătorii „au dat copy-paste” din apărarea depusă de avocații familiei Diaconu @ „Instanța a pronunțat o sentință bazată exclusiv pe susținerile contestatorului în acțiunea formulată”, susțin juriștii ANAF în documentele depuse în recurs @ Și tranzacția vizată de controlul Fiscului pare cusută cu ață albă @ Pentru a stinge datorii de sute de mii de euro, soții Diaconu au cedat cote indivize din niște terenuri către Gavril Țibu, tehnician la Universitatea Cuza, care locuiește într-un cămin de nefamiliști, cu datorii la chirie și întreținere

Fost procuror, milionar și mare jucător pe piața imobiliară, încearcă să scape de plata taxelor calculate de Fisc pentru o tranzacție cu un teren. Raportat la cifra afacerilor derulate de familia Paul și Iulia Diaconu, valoarea TVA-ului calculat de ANAF este neînsemnată: puțin peste 10.000 de euro. Mai precis, 52.065 lei.

Pe scurt, pentru a stinge o așa-zisă datorie către o persoană fizică, Gavril Țibu, soții Paul și Iulia Diaconu au renunțat în favoarea acestuia la coteze indivize ale unui teren din municipiul Iași, din zona șes Bahlui.

În 2018, ANAF controlează afacerile imobiliare ale fostei șefe a DIICOT Iași și ale soțului acestuia și constată că cel puțin în privința tranzacției cu Gavril Țibu a fost evitată plata TVA.

Raportul de control a Finanțelor este contestat la Tribunal de către Paul Diaconu, care are câștig de cauză. Juriștii ANAF se arată revoltați de sentința judecătorilor ieșeni, care au ținut cont doar de argumentele reclamantului Diaconu.

„Instanța a pronunțat o sentință bazată exclusiv pe susținerile contestatorului în acțiunea formulată”, susțin juriștii ANAF în documentele depuse în recurs.

O absurditate: ANAF trebuia să scoată certificat de urbanism

Pentru a dovedi că tranzacția imobiliară trebuia taxată, ANAF a solicitat Direcției de Urbanism să confirme că terenul este construibil.

„Prin adresa emisă de Direcția Arhitectură și Urbanism – Serviciul Urbanism al Municipiului Iași se menționează clar că terenurile sunt încadrate conform Planului Urbanistic General aprobat prin HCL 163/09.08.1999 în categoria locuințe individuale și colective mici cu P, P+1, 2 niveluri drept pentru care organele de inspecție fiscală au colectat taxa pe valoare adăugată (…) În baza prevederilor legale mai sus menționate având în vedere adresa emisă de Direcția Arhitectură și Urbanism – Serviciul Urbanism al Municipiului Iași organele de inspecție fiscală consideră că aceasta livrare trebuia efectuată cu TVA”, se arată în documentul întocmit de inspectorii de la Finanțe.

Cu toate acestea, magistrații nu au ținut cont de documentul emis de Primăria Iași și au susținut că singurul document care dovedește că un teren este construibil este certificatul de urbanism emis de aceeași Primărie Iași.

Însă, certificatul de urbanism se emite doar la cererea proprietarului terenului, în cazul de față fiind vorba de soții Paul și Iulia Diaconu. Prin urmare, ANAF nu putea obține un certificat de urbanism.

„calificarea unui teren drept teren construibil sau cu altă destinație, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism”, ori Adresa emisă de Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Iași , în temeiul căreia organul de inspecție fiscală a calificat terenurile date în plată ca fiind construibile, reflectă situația urbanistică actuală a zonei în care se află amplasate suprafețele de teren ce au făcut obiectul contractului de dare în plată, și nu situația de la momentul transferului dreptului de proprietate”, se arată în sentința prin care magistrații de la Tribunalul Iași i-au dat dreptate lui Paul Diaconu.

Ce au constatat inspectorii ANAF

„În motivarea cererii se arată că prin decizia de impunere contestată, organele de inspecție fiscală au impus în sarcina reclamantului obligația de plată a sumei de 52.065 lei cu titlul de TVA, datorată ca urmare a încheierii cu creditorul Țibu Gavril, a Contractului de dare în plată autentificat sub nr. 2.220/11.09.2012, convenție ce a avut ca obiect darea în plată a unui număr de 19 cote indivize de ½ din dreptul de proprietate asupra unor suprafețe de teren, precum și a unui teren în materialitatea sa, având categoria de folosință pășune și arabil (bunuri deținute în coproprietate devălmașă de reclamant împreună cu soția sa, Diaconu Iulia Beatrice), în scopul stingerii unei datorii de 120.000 Euro a reclamantului față de creditorul Țibu Gavril”, se arată în preambulul hotărârii instanței.

Analizând această tranzacție imobiliară, ANAF a stabilit în sarcina familiei Diaconu o bază de impunere suplimentară de 60.000 Euro (1/2 din valoarea bunurilor date în plată 120.000 Euro), sumă pentru care au calculat obligația de plată suplimentară, cu titlu de TVA, a sumei de 52.065 lei.

Cine este Gavril Țibu

În 2018, 7IAȘI a dezvăluit relațiile dintre familia fostei șefe a DIICOT și Gavril Țibu, un interpus pe numele căruia se derulează afaceri de milioane de euro.

„Iulia Diaconu, fostul șef al DIICOT Iași, și soțul acesteia, Paul Diaconu, om de afaceri și fost ofițer de informații, și-au ascuns averea pe numele unui anonim, care trăiește într-o cameră de cămin lângă Piața Nicolina și are datorii la chirie de 520 de lei. În acte este multimilionar și jucător important pe piața imobiliară. Două firme, cu sediul social în vila soților Diaconu din Moara de Vânt, au fost trecute pe numele lui Gavril Țibu, tehnician la Facultatea de Fizică. Țibu a cumpărat zeci de proprietăți imobiliare, a participat la licitații pe care le-a câștigat cu oferte de sute de mii de euro și chiar a i-a executat silit pe soții Paul și Iulia Diaconu. De fapt este vorba de o scamatorie croită după rețeta prin care alții au încercat să ascundă proveniența banilor și s-au protejat față de creditori.  Universitatea Cuza i-a dat lui Țibu o cameră de cămin în care să locuiască deoarece este vorba de un caz social, dar în acte acesta a acordat împrumuturi de sute de mii de euro familiei Diaconu. Gavril Țibu este înregistrat la ANAF ca persoană fizică plătitoare de TVA, ceea ce înseamnă că înregistrează venituri de cel puțin 80.000 de euro anual”, scria 7IAȘI în ediția din 7noiembrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here