Deși a decontat cheltuieli și lucrări inexistente, primăria Iași a scăpat dintr-un dosar de fraudă cu fonduri europene, DNA trimițând în judecată doar firma care a înregistrat ilegal un profit de 2,1 milioane lei @ Motivul pentru care DNA nu s-a atins de nimeni din municipalitatea ieșeană este halucinant: ”erau în necunoștință de cauză”
Cine îl protejează pe primarul Mihai Chirica? Aceasta este întrebarea care face toți banii din lume! Primarul Municipiului Iași pare intangibil în fața legii, procurorii părând să sufere de orbul găinii atunci când vine vorba de faptele de corupție din Primăria Iași. Ieri, 8 ianuarie 2021, Direcția Națională Anticorupție a anunțat trimiterea în judecată trimiterea în judecată a companiei Victor Construct SRL din Botoșani și a unui reprezentant al acestei societăți pentru o fraudă de 500.000 euro în cadrul proiectului european derulat de Primăria Iași privind reabilitarea Splaiului Stâng al Bahluiului. Funcționarii și conducerea Primăriei Iași care au permis fraudarea proiectului european au fost scoși basma curată, procurorii susținând că aceștia ”erau în necunoștință de cauză” cu privire la aceste fapte ilicite. Potrivit procurorilor, compania Victor Construct a majorat artificial, prin documente false, inexacte sau incomplete contravaloarea stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat și a coșurilor de gunoi folosite în cadrul proiectului de reabilitare, obținând un profit necuvenit de peste 2,1 milioane lei. Primăria Iași a decontat aceste sume ilegale fără a verifica autenticitatea acestor documente și declarații, dar cu toate acestea, singurii vinovați au fost reprezentanții constructorului. Un caz similar a fost adus în atenția opiniei publice de către publicația Reporteris care a publicat în anul 2017 o anchetă jurnalistică cu privire la proiectul de reabilitare a Splaiului Drept. Omul de afaceri Dragoș Gafița, asociatul soției primarului Mihai Chirica, a dat un tun evaluat de reporterii de la Reporteris la suma de 400.000 euro folosind aceleași metode ca cele descrise de DNA în dosarul Victor Construct.
Iată mai jos comunicatul remis pe data de 8 ianuarie 2021 de către DNA – Serviciul Teritorial Iași cu privire la acest dosar:
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– persoană fizică, reprezentant al SC VICTOR CONSTRUCT SRL Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, SC VICTOR CONSTRUCT SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie, sub forma instigării, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La data de 15 iunie 2015, între municipiul Iași, în calitate de beneficiar și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ar fi fost încheiat un contract de finanțare privind „Modernizarea legăturii rutiere Centrul Intermodal de Transport – Gara Iași”. Ulterior, contractul în valoare de 18.225.379 lei ar fi fost atribuit asocierii din care a făcut parte și inculpata SC Victor Construct SRL. În cursul anului 2015, inculpatul persoană fizică, reprezentant al societății menționate, ar fi depus la UAT Municipiul Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul inculpatei SC Victor Construct SRL. Concret, inculpații ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale în cazul stâlpilor de iluminat, a corpurilor de iluminat și a coșurilor de gunoi, aceștia urmărind obținerea unui profit mult superior celui declarat pentru a câștiga licitația (de doar 2%). Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.187.411 lei reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanțare încheiat pentru proiectul respectiv. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.”