Costel Alexe acuzat de DNA de luare de mită. Procurorii cer încuviințarea urmăririi penale

DNA cere Procurorului General să îl sesizeze pe președintele Iohannis pentru încuviințarea urmăririi penale a lui Costel Alexe, fost ministru PNL al Mediului și actual șef al Consiliului Județean Iași, potrivit unui comunicat de presă. În comunicatul oficial nu apare numele lui Alexe, dar surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro că este vorba despre fostul ministru liberal al Mediului.

Procurorii DNA îl acuză pe Alexe, unul dintre cei mai influenți lideri PNL, că ar i-fi cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Produsele cerute de Alexe – 22 tone de tablă (cu valoare de circa 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa, potrivit procurorilor DNA.

Costel Alexe a fost deputat și ministrul Mediului în guvernul Orban. El a renunțat la portofoliul ministerial pentru a candida la șefia Consiliului Județean Iași la alegerile locale din 27 septembrie.

Alexe este și artizanul transferului de la PSD la PNL a lui Mihai Chirica, primarul Iașului, mutare contestată puternic de mulți membri PNL. Mai mult, Alexe a continuat campania de racolări cu zeci de primari și consilieri de la PSD. Alexe a fost criticat de presa locală pentru sumele investite în ferma familiei, dar și pentru că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

Comunicatul DNA:

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– instigarea la delapidare.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here