Partenerul de afaceri al lui Niță, 38 de contracte cu Primăria Miroslava. Încredințări directe la 1 minut de la publicarea anunțului

Contractele pentru diverse servicii cadastrale au fost direcționate către două entități: PFA Cusutură Corneliu și SC Miroimob Uno SRL Miroslava @ Cei doi operatori economici au aceleași date de contact, respectiv numărul de telefon la care răspunde inginerul cadastrist și adresa acestuia de email

Unul dintre partenerii de afaceri ai lui Bogdan Niță este conectat la conducta cu bani publici a Primăriei Miroslava condusă de Dan Niță. Inginerul cadastrist Corneliu Cusutură culege cu două mâini contractele pe bani publici de la instituția condusă de tatăl partenerului său. Nu mai puțin de 38 de contracte atribuite fără licitație pe parcusul anilor 2019 – 2020 cu o valoare totală de peste 515.000 lei fără TVA. Aranjamentele și înțelegerile dintre inginerul cadastrist și familia Niță se fac pe față. Tupeul lor a mers până acolo încât unele contracte au fost aranjate într-un timp record: doar 1 minut!

21 de contracte în 2020: 410.000 lei fără TVA

În anul 2020, Corneliu Cusutură a dat lovitura la Primăria Miroslava. Serviciile prestate pentru Bogdan Niță în particular i-au adus beneficii financiare majore din partea Primăriei Miroslava. Cusutură a ”ras” în 2020 peste 410.000 lei fără TVA din bugetul public al comunei prin intermediul a 21 de contracte obținute fără licitație. Contractele au fost direcționate către două entități: PFA Cusutură Corneliu și SC Miroimob Uno SRL Miroslava. Cei doi operatori economici au aceleași date de contact, respectiv numărul de telefon la care răspunde inginerul cadastrist și adresa acestuia de email. SRL-ul abia a fost înființat anul acesta și deja și-a luat partea leului de la bugetul local. Cinci contracte atribuite în perioada 9-18 decembrie cu o valoare cumulată de 50.000 lei fără TVA. Trei dintre acestea au fost direcționate în aceeași zi, pe 10 decembrie, către firma lui Cusutură. Asta în condițiile în care până în decembrie, Cusutură primise alți 360.000 lei prin încredințare directă prin 16 contracte diferite. Cu un an înainte, Cusutură a încheiat 17 contracte cu Primăria Miroslava, toate prin încredințare directă, cu o valoare de 105.000 lei fără TVA. Corneliu Cusutură este cel care a întocmit documentațiile cadastrale și l-a ajutat pe Bogdan Niță să intabuleze mai multe terenuri din Miroslava care erau de fapt în proprietatea altor persoane.

Contractele se atribuie în 1 – 2 minute

Însă ceea ce este frapant și iese în evidență în acest caz, este modalitatea în care se derulează aranjamentele dintre firmele lui Cusutură și Primăria Miroslava. Fără a avea nici cea mai mică jenă, funcționarii din Primărie și operatorul economic sfidează pe față legea, concurența și autoritățile publice care ar fi trebuit să vegheze la respectarea regulilor. Între Cusutură și Primărie aranjamentele sunt atât de transparente încât nu mai este niciun secret pentru nimeni. Contractele se atribuie la foc automat, în 1-2 minute, fără frica de a fi trași la răspundere pentru trucarea procedurilor. Legal, procedura de atribuire directă a unui contract prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) presupune realizarea unor pași premergători. Funcționarii din cadrul autorității contractante au obligația ca într-o primă fază a achiziției să realizeze un studiu de piață. Adică, consultă ofertele pentru produsele sau serviciile dorite publicate de către operatorii economici în aplicația SEAP. În acest fel identifică ofertele care se încadrează în condițiile tehnice impuse de achizitor și o aleg pe cea mai mică din punct de vedere valoric. Abia în final transmit operatorului respectiv cererea de ofertă prin intermediul aplicației. Societatea respectivă, după analizarea condițiilor tehnice și financiare, acceptă sau refuză propunerea instituției publice.

Primăria Miroslava, singura instituție publică din portofoliul de clienți

Pașii legali care trebuie parcurși pentru realizarea unei proceduri de achiziție directă nu pot fi realizați în doar câteva minute. Acolo unde o procedură a fost atribuită într-un interval foarte scurt arată o înțelegere prealabilă între autoritatea contractantă și operatorul economic, ceea ce contravine principiilor de bază ale unei achiziții publice: nediscriminarea, transparența, eficiența utilizării fondurilor publice. Înțelegerea prealabilă dintre Corneliu Cusutură și Primăria Miroslava precum și trucarea achizițiilor este simplu de demonstrat. Datele oficiale nu le lasă loc de scăpare. Mai bine de jumătate dintre achizițiile din 2020 au fost realizate procedural în mai puțin de 15 minute, timp insuficient de a finaliza o achiziție în condiții reale de piață. În primul rând, este greu de crezut că în cadrul biroului său, Cusutură are un om dedicat care urmărește non-stop aplicația SEAP. Spunem acest lucru pentru că potrivit informațiilor oficiale extrase din SEAP, Cusutură lucrează doar cu Primăria Miroslava. Ori, în condițiile în care prin SEAP nu primești decât contractele cu dedicație, este evident că nu se justifică angajarea unei persoane care să acceseze de 15-20 ori pe an aplicația SEAP. Asta înseamnă că o firmă nu poate răspunde în doar câteva minute de la primirea unei cereri în aplicație decât dacă a fost anunțat telefonic de către funcționarii din acea instituție să-și verifice solicitările din sistem. În același timp, analizarea condițiilor tehnice și financiare, precum și redactarea unei oferte-răspuns necesită timp.

Cum este posibil?

Pe 2 martie 2020, la ora 15.04, Primăria Miroslava transmite către PFA Cusutură Corneliu o solicitare pentru realizarea de ”lucrări de cadastru sistematic”. Instant, în același minut, tot la 15.04, Corneliu Cusutură acceptă propunerea tehnică și financiară a Primăriei. Un contract de aproximativ 63.000 lei fără TVA atribuit în doar 1 minut! Chiar dacă trecem peste coincidența ca inginerul cadastrist să se fi aflat în fața calculatorului, conectat la sistemul SEAP, în același timp în care funcționarii din Primăria Miroslava îi transmiteam cererea de ofertă, nu ne putem explica cum în doar câteva secunde Corneliu Cusutură a avut timp să citească propunerea, să-și facă calculele economice și să dea un răspuns favorabil! Însă coincidențele nu se opresc aici. Alte două contracte au fost încheiate în condiții similare. Pe 14 aprilie 2020 Primăria Miroslava atribuie contractul pentru ”Servicii de intocmire documentatie cadastrala de prima inscriere teren in suprafata de 10,69 ha intravilan sat Valea Ursului pentru realizare PUZ” cu o valoare de 12.000 lei fără TVA. La ora 11.25 Primăria a transmis cererea de ofertă, iar 7 minute mai târziu, la 11.32, afacerea era parafată. Pe 2 iulie contractul pentru ”studiu geothenic și ridicare topografică pentru extindere rețea de apă și canalizare” cu o valoare de 23.00 lei fără TVA este atribuit în doar 2 minute! Oferta a fost transmisă la 15.41, iar Corneliu Cusutură și-a dat acceptul la 15.43! Alte 7-8 contracte au fost parafate în mai puțin de 15 minute. Totul  se face pe față, în republica lui Niță.

Cusutură nu vrea ”să se certe cu nimeni pentru că vin Sărbătorile”

Contactat telefonic, Corneliu Cusutură ne-a precizat că el colaborează cu Primăria Miroslava încă din anul 2010. Ne-a îndrumat către ofițerul de presă al Primăriei Miroslava dacă avem nedumeriri în privința acestor achziții. A negat că ar exista vreo legătură de cauzalitate între relația de afaceri cu Bogdan Niță și relația cu Primăria Miroslava condusă de tatăl acestuia, Dan Niță. Cusutură susține că el colaborează cu toată lumea și că nu-i poate fi îngrădit acest drept. În ceea ce privește performanța de a răspunde ofertelor transmise de Primăria Miroslava în doar câteva secunde, răspunsurile inginerul Corneliu Cusutură au devenit contradictorii, fără a putea oferi o explicație plauzibilă. A insistat să ne adresăm ofițerului de presă de la Primărie pentru că el nu vrea ”să se certe cu nimeni pentru că vin Sărbătorile”.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here