Fratele lui Alexe cumpără terenul Primăriei la jumătate de preț. Primul tun din epoca noului baron liberal

Teren pe malul lacului Aroneanu, în cea mai nouă zonă de vile a Iașului, vândut cu mai puțin de 15.000 de euro lui Florin Alexe, nimeni altul decât fratele lui Costel Alexe, noul președinte al CJ Iași @ Prețul de 29 euro/mp este unul ridicol raportat la realitățile de pe piața imobiliară @ În zonă, terenurile se vând cu aproape 60 euro/mp, iar pe deal, la câțiva kilometri distanță, oferta imobiliară este de 38 euro/mp @ În 2014, toți cei patru frați Alexe au concesionat de la Primăria Aroneanu parcele de teren pe care au ridicat case @ Redevența pentru terenurile de pe malul lacului a fost stabilită la aproximativ de 500 de euro pe an @ Ieri, primarul PNL al comunei Aroneanu, Benone Moruzi, a forțat aprobarea vânzării terenului concesionat de către Florin Alexe într-o ședință extraordinară de Consiliu Local @ Proiectele de pe ordinea de zi nu fuseseră aprobate de comisiile de specialitate, fapt pentru care consilierii USR/PLUS și PMP au părăsit ședința și au sesizat oficial prefectul

Joi, 3 decembrie, primarul comunei Aroneanu a convocat o ședință extraordinară  Consiliului Local. Deși nu are nici un caracter urgent ori extraordinar, pe ordinea de zi acesta a strecurat un proiect prin care se aprobă vânzarea unui teren de peste 500 mp către Florin Alexe, nimeni altul decât fratele șefului PNL Iași, Costel Alexe, noul președinte al Consiliului Județean.

Hotărâre: „se aprobă prețul de vânzare a terenului în suprafață de 516 mp, la 14.960 euro, echivalentul în lei a 72.900 lei, (prețul de vânzare pe mp fiind echivalentul în lei a 29 euro/mp)”

Prețul de vânzare a fost stabilit în baza unui raport întocmit de către un evaluator autorizat, dar, cu toate acestea, este neverosimil. Vorbim despre un teren de pe malul lacului Aroneanu, într-un cartier de vile exclusivist în care s-au cuibărit politicieni și șefi din administrație. De altfel, aici dețin terenuri toți cei patru frați Alexe.

În zonă, prețul real al terenurilor se învârte în jurul valorii de 60 euro/mp. Anunțurile postate pe site-urile specializate în imobiliare arată că prețul nu coboară sub 57 de euro/mp. Mai mult, terenuri aflate la câțiva kilometri distanță se vând cu 38 de euro/mp. Curios este că, pentru a stabili valoarea terenului pe care Primăria Aroneanu intenționează să-l vândă lui Florin Alexe, evaluatorul s-a raportat și la un teren aflat în extravilan, pe care nu se poate construi.

Administrația se mișcă cu viteză supersonică pentru Alexe

De remarcat este și faptul că administrația locală s-a mișcat extrem de repede doar pentru a răspunde pozitiv la solicitarea venită din partea fratelui lui Costel Alexe.

Astfel, pe 20 octombrie, acesta a înregistrat la Primăria Aroneanu solicitarea pentru cumpărarea terenului în 12 rate egale. La mai puțin de o săptămână, pe 26 octombrie, evaluatorul predă raportul și întreaga documentație prin care stabilește prețul de vânzare la doar 14.960 de euro. Primarul Benoni Moruzi întocmește proiectul de hotărâre și convoacă ședința extraordinară.

Florin Alexe stăpânește terenul de pe malul lacului din octombrie 2014, când a semnat contractual de concesiune cu Primăria Aroneanu. Valoarea redevenței stabilite prin contractual de concesiune este de asemenea ridicolă: puțin peste 500 de euro pe an!

În 2018, Florin Alexe obține autorizație de construire, iar în 2019 termină lucrările la vila cu două niveluri și o suprafață utilă de peste 180 metri pătrați.

Consilierii USR/PLUS au plecat din ședință și au sesizat prefectul

Primarul Benoni Moruzi a încercat să-i pună pe consilierii locali în fața faptului împlinit și să voteze proiectele de pe ordinea de zi a ședinței. Astfel, comisiile de specialitate au fost convocate cu doar o oră înainte de ședința de consiliu local. Însă, în realitate, comisiile de specialitate nu s-au întrunit.

Consilierii USR/PLUS și PMP au protestat și au părăsit ședința. Ba mai mult, ieri aceștia au semnat o sesizare comună pe care au înaintat-o prefectului Marian Grigoraș.

„ M-am prezentat la şedința comisiilor de specialitate începând cu ora menționată în convocare(12.00) alături de ceilalți colegi din grupul de consilieri locali USRPLUS-PMP (colegul consilier al Alianței USR PLUS, dl. GHIŢONIC Gheorghe-Marian şi colega consilier din partea PMP, dna LUPU Mărioara). Din păcate, la ora convocată nu s-au mai prezentat alți consilieri. (…) După consemnarea votului, am intervenit să menționez, din nou, că dacă proiectele de hotărâri nu au avizele comisiilor de specialitate nu pot fi incluse pe ordinea de zi a şedinței de Consiliul local. Domnul primar a replicat că nu cunosc legislația si ar trebui să mai citesc codul administrativ, unde articolul menționează că proiectele nu intră în dezbatere dacă nu au avizele comisiilor de specialitate, dar pe ordinea de zi pot fi incluse. Am precizat că şedințele comisiilor de specialitate nu au avut loc conform convocării primite datorită faptului că ceilalți consilieri nu s-au prezentat. Apoi m-am ridicat şi am menționat că, în cazul acesta, să se consemneze că părăsesc şedința pentru nerespectarea legii, că nu vreau sa fiu martor la ilegalități. Mi s-au alăturat şi colegii din grupul de consilieri locali USRPLUS-PMP(dl GHIŢONIC Gheorghe-Marian şi dna LUPU Mărioara).”, detaliază Ciprian Simion, consilier local USR/PLUS.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here