Președintele Alexe Vs ministrul Alexe, un proces absurd decontat din bani publici

Înainte de alegerile locale, subordonații lui Costel Alexe, pe atunci ministru al Mediului, au amendat Consiliul Județean cu 50.000 de lei pentru tăierea unor arbori de la marginea drumului @ Amenda a fost aplicat în timpul campanie, când Consiliul Județean era condus de contracandidatul lui Alexe, pesedistul Maricel Popa @ S-a ajuns la o situație absolut ridicolă: acum, Consiliul Județean, condus de Costel Alexe în calitate de președinte, vrea să demonstreze în instanță că amenda administrată Garda de Mediu, coordonată de același Alexe în calitate de ministru, este ilegală @ Copacii tăiați încadrau noul drum Iași – Suceava, proiect aflat în derulare și care a presupus modernizarea a 92 km de drum județean ce tranzitează nouă comune de pe raza județului Iași

Lupta politică naște uneori situații greu de imaginat. Războiul pentru ocuparea fotoliului de președinte al Consiliului Județean Iași a consumat multe dintre bătălii în subteran, departe de ochii electoratului. Deși pare neverosimil, unele dintre lupte au fost duse chiar împotriva cetățenilor acestui județ. La începutului anului 2020, Consiliul Județean demara unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din județ, Axa rutieră Iași-Suceava. Proiectul presupune modernizarea a 92 km de drum județean ce tranzitează nouă comune de pe raza județului Iași, iar gradul de realizare a investiției până la data alegerilor locale putea influența balanța voturilor între cele două mari partide, PSD și PNL. De aceea, Costel Alexe, ministrul Mediului la acea vreme, a încercat întârzierea demarării proiectului prin intermediul a două instituții din subordinea sa, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu. Într-un final, Garda de Mediu, instituție coordonată de Alexe, a amendat Consiliul Județean condus de Maricel Popa cu suma de 50.000 de lei. Acum, Consiliul Județean, condus de Costel Alexe în calitate de președinte, vrea să demonstreze în instanță că amenda administrată Garda de Mediu, coordonată de același Alexe în calitate de ministru, este ilegală.

Motivul: arborii de la marginea drumului

În urmă cu două luni de zile, Consiliul Județean Iași a înregistrat la Judecătorie o cerere de chemare în judecată prin care solicită judecătorilor să constate ilegalitatea măsurii aplicate de Garda națională de Mediu și să anuleze amenda în cuantum de 50.000 de lei aplicată de aceasta. Pentru a justifica demersul, reprezentanții CJ Iași au detaliat judecătorilor istoricul conflictului iscat pe marginea proiectului Axa Rutieră Iași-Suceava. Portivit documentelor, în februarie 2020, Consiliul Județean a solicitat Direcției Județene de Drumuri și Poduri să ia toate măsurile pentru identificarea și marcarea arborilor existenți în ampriza drumului DJ 282 în vederea începerii lucrărilor de modernizare în cadrul proiectului Axa Rutieră Iași-Suceava. În perioada cuprinsă între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie reprezentanții DJDP împreună cu cei ai Ocolului Silvic Iași au identificat și marcat un număr de 2.260 de arbori care ar putea afecta implementarea proiectului.

”În momentul efectuării trasării lucrărilor de către antreprenorul general, s-a luat decizia, de comun acord cu reprezentanții CJ Iași și ai administratorului drumului, DJDP Iași, ca trasarea să se efectueze în mod unitar pe tot traseul drumurilor, respectiv în ipoteza cea mai defavorabilă, cu o lățime a amprizei drumurilor de 13.50 m. Astfel, a rezultat marcarea celor 2.260 de arbori aflați pe aliniamentul drumurilor județene DJ282, DJ 281D, DJ 281B și DJ 281, aceștia aflându-se în ampriza drumului sau la marginea acesteia.” – precizează reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Agenția de Protecție a Mediului a emis un aviz

Consiliul Județean susține că, în conformitate cu prevederile legale privind regimul drumurilor, plantațiile rutiere fac parte integrantă din drum. Asigurarea esteticii rutiere prin întreținerea plantațiilor rutiere cade în sarcina administratorului drumurilor, respectiv în sarcina Direcției Județene de Drumuri și Poduri în cazul nostru. Potrivit normativelor în vigoare, tăierea plantațiilor rutiere se realizează numai asupra arborilor care sunt în stare de uscare, a celor care au ajuns la vârsta de exploatabilitate și care prezintă un pericol pentru siguranța circulației. În martie 2020, reprezentanții DJDP solictă Agenției pentru Protecția Mediului un aviz pentru efectuarea acestor operațiuni. Din acest moment începe balul. În faza obținerii autorizației de construire, Consiliul Județean a depus la APM Iași întreaga documentație obținând avizul de mediu care includea toate oprețiunile de tăieri de arbori necesare realizării lucrărilor de modernizare. După primirea solicitării din partea Direcției de Drumuri, APM notifică CJ și solicită să-i fie aduse la cunoștință dacă au fost aduse modificări la proiect. Consiliul Județean răspunde APM și spune că nu a adus modificări la proiect, anunțând în același timp că DJDP va începe operațiunile de tăieri de arbori. Constructorul notificase la finalul lunii aprilie 2020 că se află în imposibilitatea începerii lucrărilor din cauza arborilor de pe marginea drumului, înregistrând deja o întârziere de două luni față de graficul inițial. Agenția pentru protecția Mediului refuză să elibereze avizul necesar și sesizează Garda de Mediu. CJ demarează tăierea arborilor care au devenit un impediment pentru proiect considerând că APM și-a dat deja acordul prin avizul de mediu eliberat în 2016 pentru autorizația de construire.

Arborii au fost marcați de Direcția Silvică

Reprezentanții CJ susțin în fața judecătorilor că reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului și ai Gărzii de Mediu se află într-o gravă eroare. Arborii au fost marcați, împreună cu reprezentanții Direcției Silvice Iași, ca o măsură de precauție, în caz că ar fi necesară tăierea acestora în urma apariției unor situații imprevizibile în derularea propiectului, tăierea efectivă producându-se doar pentru arborii cuprinși în avizul de mediu deja eliberat.

”Considerăm că nu s-a produs nicio modificare față de avizul emis inițial de către APM Iași, tăierea plantațiilor ruitere fiind efectiv o activitate de întreținere și care vine în beneficiul proiectului. APM a fost înștiințată că în momentul în care se constată necesitatea tăierii unor copaci, alții decât cei menționați mai sus, se vor parcurge etapele procedurale stabilite de lege. Consiliul Județean Iași a notificat APM Iași faptul că operațiunea de tăiere a arborilor se va efectua de către Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași, în calitate de administrator a drumului județean”, se arată în plângerea CJ.

Amendă înainte de alegeri

În mai 2020 Garda Națională de Mediu solicită CJ Iași prezentarea documentației care a stat la baza emiterii avizului de mediu pentru proiectul AXA Rutieră strategică 1 Iași-Suceava, solicitare survenită în scopul soluționării sesizării făcute de APM Iași. În data de 11.05.2020 CJ Iași transmite documentația tehnică în format electronic și prezintă punctul de vedere cu privire la operațiunea de tăiere a arborilor, precizând că această activitate reprezintă o activitate de întreținere ce se va efectua numai asupra arborilor care sunt în stare de uscare și care prezintă un pericol pentru siguranța circulației. După trei luni, la finalul lunii august, Garda Mediu convoacă reprezentanții CJ Iași pentru finalizarea acțiunii de control și întocmirea notei de constatare. Prin Nota de Constatare 200249 Garda de Mediu pune în vederea CJ Iași să notifice APM Iași, cel târziu până la data de 8 septembrie 2020, cu privire la modificările și adăugirile la proiectul Axa Rutieră Iași-Suceava care nu au făcut obiectul avizului de mediu emis de Agenție în 2016. Prin adresa nr. 26619/08.09.2020 CJ Iași transmite APM Iași notificarea solicitată de către Garda Națională de Mediu, dovada transmiterii notificării fiind înaintată Gărzii de Mediu prin adresa nr. 26735/09.09.2020. Cu toate acestea, Garda Națională transmite prin poștă un proces verbal de amendă motivând că nu au fost respectate măsurile dispuse prin nota de constatare, în speță transmiterea notificării pentru APM Iași, și aplică Consiliului Județean o sancțiune contravențională în cuantum de 50.000 lei. Reprezentanții CJ au menționat judecătorilor că procesul verbal a fost întocmit înainte de termenul limită de 08.09.2020 stabilit prin nota de constatare, în lipsa reprezentanților CJ Iași și fără ca aceștia să fie notificați în prealabil pentru a prezenta eventuale obiecțiuni. Șicanele dintre Garda de Mediu și APM Iași pe de o parte și Consiliul Județean pe de altă parte au întârziat derularea proiectului Axa rutieră Iași-Suceava pentru o scurtă perioadă de timp. Consiliul Județean a achitat amenda și acum se judecă pentru a-și obține banii înapoi. Din lupta politică dusă la extremis de Costel Alexe și Maricel Popa au pierdut doar ieșenii. De două ori: investiția a fost întârziată, iar amenda a fost plătită din bani publici.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here