Care credeți că sunt astăzi cele mai mari vulnerabilități ale Iașului și cum v-ați implicat ca parlamentar de Iași în rezolvarea acestora?
De departe, principala vulnerabilitate a Iașului este corupția din administrația publică locală. De ce vulnerabilitate? Pentru că lucrurile mari nu se vor întâmplă într-un oraș corupt. Investitorii, investitorii adevărați, care vin să-și pună la bătaie sutele de milioane de euro, nu vin într-un oraș corupt. Nu vin într-un loc unde nu au certitudinea că investiția lor nu se multiplică, pentru că nimeni nu vine să-și cheltuiască banii doar de dragul de a-i cheltui. Cei care vin să aducă bani aici vor să și câștige.
În toți acești ani de mandat de deputat, primul meu mandat în Parlament, am încercat să îi fac pe oameni să înțeleagă care este rolul administrației publice locale. Doar să vina să vorbească de pe scena unui concert organizat cu bani de 10 ori mai mulți decât în altă parte sau să gestioneze bine taxele și impozitele pe care noi le plătim, și acestea să fie transformate, în principal, în investiții, nu să fie folosite pe cheltuieli de personal sau pe tot felul de chestiuni care nu aduc plus valoare în comunitate? Vă mai dau un exemplu. E în regulă că avem cai la Poliția Locală, dar vi se pare că a scăzut infracționalitatea în Iași? Pentru ce cheltuim un milion de lei, în fiecare, an pentru întreținerea acelor animale, când noi avem atâtea lipsuri? Poliția Locală e în continuare depășită de problematica Iașului. Vi se pare că e mai sigur să mergem noaptea, pe străzi, prin zone mai rău famate, să spunem așa, ale Iașului, că am luat acei cai la Poliția Locală?
Dar sunt acestea chestiuni, preocupări care țin de mandatul unui parlamentar, care face legi sau le votează și apoi acestea se aplică tuturor românilor?
Eu mi-am dedicat mai degrabă activitatea Iașului decât în general promovării de proiecte naționale. Am susținut suficient, dar m-am implicat, față de alți parlamentari, mai mult în activitatea Iașului. Ca să fiu sincer până la capăt, motivul pentru care am acceptat să candidez chiar pentru un post de deputat a fost acesta: că mandatul de parlamentar poate fi folosit într-un proiect de reconstrucție a orașului de unde provii. Și de aceea în anii aceștia, m-ați văzut prin cartiere, vorbind cu oamenii, preluând problemele lor, sesizând instituții ale statului, blocând multe anomalii care se întâmplau în Iași. Pe de altă parte, am și susținut multe proiecte pentru Iași și am fost prezent la Ministere, culmea, din partea Iașului, mai des decât Primarul Iașului pentru alocări de fonduri, pentru proiecte care erau în analiză la diferite instituții. Și da, nu-mi pare rău că am făcut lucrul acesta pentru că proiectul meu este în continuare pentru Iași.
Ați făcut o fixație pentru Mihai Chirica, spun unii, iar asta v-a atras eticheta de „scandalagiu“.
Am într-adevăr o fixație asupra manifestării de a ține Iașul în subdezvoltare. Asta, da! Îmi este ciudă că an de an pierdem o grămadă de oportunități. O grămadă de oportunități și, dacă vrem să fim onești acum, haideți să spunem dacă este normal ca după 50 de ani de zile să nu avem o sală polivalentă. Pentru că aceea pe care o avem în Iași e construită acum 50 de ani. Stadion, tot de 50 de ani îl avem. Nu avem un bazin de înot și asta doar că am luat-o pe infrastructura de sport, că acum mi-a venit în minte. Or, în jurul nostru lucrurile s-au schimbat fantastic. Nu în marile orașe, chiar în Moldova: în Piatra Neamț, în Botoșani, în Suceava. Cu ce suntem noi mai prejos, ca ieșeni, să ne desfășurăm activitatea pe o infrastructură construită acum 50 de ani?
Uitați-vă că suntem cel mai poluat oraș din România. Cum pot eu să fiu un fan al actualei administrații când titlul acesta de cel mai poluat oraș al României l-am luat acum, în ultimii cinci ani, de când orașul este condus și mai prost decât era condus înainte, din punctul meu de vedere. Poluarea este o chestiune care ne privește direct pe noi, pe copiii noștri, pe familia noastră. Noi suntem otrăviți zi de zi în Iași. Cum aș putea eu să fiu tolerant și drăgălaș cu cei care conduc astăzi orașul? Nu cu persoana fizică. Nu mă interesează. Noi suntem vremelnici ca persoane în funcții.
Provocarea mea pentru fiecare ieșean este să încerce să facă o vizită în alte orașe din țară. Să meargă la Brașov, la Cluj, la Timișoara, Arad, Oradea și Sibiu. Și să încerce să stea măcar trei zile, patru zile și apoi fiecare să își stabilească propriile concluzii.
Din păcate, vedem că ieșenii nici nu se pot deplasa cu ușurința cu care ar fi normal. Și aici ajungem și la o problemă de infrastructură rutieră, la Autostrada Unirii care ne este la fel de necesară ca aerul curat pe care ne-am dori să îl respirăm la Iași. Oamenii nu se pot deplasa și rămân la Iași, adeseori complăcându-se într-un oraș ca un acvariu.
Mai există o etichetă care vi se pune: aceea a politicianului rigid, care nu înțelege să facă și compromisuri atunci când situația o cere. Cum răspundeți?
Nu sunt pe gustul meu și nu fac jocuri politice și nu fac compromisuri politice, pentru că asta mi s-a reproșat într-adevăr. Compromisul în politică nu este întotdeauna rău, de exemplu pentru un obiectiv major, e foarte important să-l faci. Când vine vorba despre compromis în politică mă gândesc doar la momentul în care trebuie să accepți o discuție cu adversarul tău politic cu care te lupți de 30 de ani. Dacă, spre exemplu, este vorba despre un proiect care servește binele comunității și este propus de către adversarul tău politic, atunci trebuie să te oprești de la logica opoziției cu orice preț. Și să stai la aceeași masă și să accepți proiectul adversarului tău politic.
Altfel de variantă a compromisului politic eu nu o înțeleg și nu o accept și cumva și rigiditatea asta în politică cu care sunt cunoscut la nivel local de către, mă rog, reprezentanții altor partide, se datorează faptului că eu nu am înțeles să pun la bătaie voturile colegilor mei, de exemplu, sau votul meu, pentru un interes al cuiva, urmând ca la un moment dat să mi se întoarcă și mie un favor. Asta nu o voi face niciodată și, din perspectiva asta, greu, greu reușesc să colaborez cu mulți din Iași.
Din fericire, toți colegii mei din Alianța USR PLUS gândesc pe subiectele importante legate de urbanism sau administrație la fel ca mine și atunci viața politică devine mai suportabilă și chiar mai plină de speranță văzând că lucrurile pentru care te-ai luptat aproape de unul singur ani de zile sunt îmbrățișate din convingere și de alții.
O România fără hoție nu se poate clădi de sus în jos, ci de la nivelul comunității locale spre centru. De aceea candidez pentru un mandat în Senatul României și doresc să continui activitatea parlamentară: simt că putem produce, chiar dacă mai încet decât ne-am fi dorit, acea schimbare necesară de care ieșenii au nevoie. Un Iași fără hoție va însemna, automat, și o Românie cu mai puțină hoție!