Situația dificilă în care se află azi Aeroportul Internațional Iași nu este efectul direct al pandemiei, ci în principal rezultatul unui management defectuos care a făcut ca Iașul, al doilea centru universitar din țară, să piardă mai multe curse directe și, odată cu acestea, companii aeriene foarte importante.
„După o perioadă de expansiune, Aeroportul Internațional Iași a ajuns pe marginea prăpastiei. În 2016, când am plecat de la conducerea regiei, erau operabile 26 de curse externe directe, iar azi ieșenii au rămas doar cu patru. Este cea mai mare prăbușire de business aeroportuar din întreaga Românie și probabil și din Europa. La Iași, nu suntem în situația de a anula curse din motive comerciale. Aici au fost desființate rute și, mai grav, au plecat operatori aerieni cu tradiție, care au preferat să se mute la Bacău ori Suceava. Pierderea este uriașă pentru noi toți, și nu doar la nivel de conectivitate, principala preocupare pe care trebuie să o aibă administrația de județ și de aeroport. În 2012 am preluat aeroportul cu o pierdere de 2 milioane de euro în fiecare an, iar după mai multe investiții în rute și infrastructura, ajunsesem la 2 milioane de euro profit anual, bani ce ajungeau la CJ, ce urmau a fi folosiți pentru diverse investiții în județ. Astăzi, din păcate, suntem din nou pe pierdere. Situația s-a înrăutățit cu mult timp înainte de pandemie, să ne înțelegem, de vină fiind managementul deficitar al PSD, care a pus în funcție niște politruci. Consiliul Județean, în subordinea căruia se află Aeroportul, trebuie să schimbe ceva ACUM”, a declarat Marius Bodea, deputat USR Iași.
Consilierii județeni ai USR PLUS Iași trag și ei un semnal de alarmă conducerii Consiliului Județean Iași despre situația dezastruoasă de la Aeroport și promit că vor face tot ce e necesar pentru redresarea investiției.
„Ce se întâmplă, în prezent, la Aeroport este o problema reală și trebuie luate măsuri urgent. Au de suferit mediul de business local, turismul, inclusiv mediul academic, care pierde astfel parteneriate de colaborare importante cu centre universitare din toată Europa. Ne întoarcem la vremurile când trebuia să schimbăm 3-4 curse ca să putem ajunge în locul unde aveam programate diverse activități. Este rușinos pentru noi, ieșenii, că am ajuns, azi, să batem drum până la Bacău pentru un zbor, când avem propriul aeroport acasă, și să mai pierdem alte câteva ore cu mașina”, a spus Marius Ciobanu, cadru didactic universitar și consilier județean USR PLUS Iași.
„Este inadmisibil ca Aeroportul Iași, principalul motor de dezvoltare locală, să fie administrat în continuare de oameni total nepregătiți. Solicit public domului președinte al CJ, Costel Alexe, să pună pe agenda de lucru Aeroportul și să demită actuala conducere a aerogării, care s-a dovedit total ineficientă în acești ultimi ani, și să numească în loc specialiști competenți, profesioniști pentru a putea repune pe picioare aeroportul. Noi, consilierii județeni ai USR PLUS, vom susține orice proiect care are în vedere redresarea Aeroportului Iași. Pentru ca ieșenii să aibă din nou un aeroport adevărat, Consiliului Județean trebuie să ia atitudine și să nu mai piardă vremea”, a adăugat Ștefan Tanasă, liderul consilierilor județeni USR PLUS Iași.