In magazinele din Romania sunt vandute lamai aduse din Turcia, tratate cu substante periculoase, care pot produce cancer, avertizeaza Asociatia Pro Consumatori.
Organizatia – certificata de Guvernul Romaniei in anul 2005 ca fiind de utilitate publica- a desfasurat o ancheta in urma solicitarilor de informare venite din partea a zeci de consumatori, cu privire la calitatea si siguranta lamailor comercializate in unele unitati comerciale de tip hipermarket si nu numai, conform Stirile ProTV.
„Expertii APC au gasit la vanzare lamai avand ca tara de origine Turcia, iar unele loturi din aceasta tara erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol si imazalil”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Pro Consumatori.
Studiile realizate pe soareci arata ca fungicidul orthophenylphenol, daca este ingerat, poate produce cancer la vezica urinara.
Imazalilul poate produce cancer hepatic si de tiroida, fiind un iritant puternic pentru ochi. Doza maxima de imazalil stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi.
„Pana la 89% din cantitatea initiala de fungicid aplicata pe citrice ramane la nivelul cojii, in timp ce diferenta pana la 100% ajunge in interiorul fructului. In comert se gasesc si lamai ceruite cu E904 si E914. E904 Shellac (selac) este o rasina secretata de insecta numita kerria lacca si se foloseste pentru a da stralucire lamailor, produce iritatii la nivelul pielii. E914 ceara de polietilena oxidata. Avand in vedere ca aceasta ceara este de origine petrochimica, este recomandata evitarea sa sau spalarea mainilor dupa ce ati decojit fructele tratate.”, se mai arata in comunicat.
Expertii recomanda spalarea fructelor inainte de consum si alegerea atenta a fructelor si legumelor din rafturile magazinelor.
„Un sfat vechi referitor la fructe sugera ca acolo unde exista semne de viata in fruct (un mar viermanos, adica) e semn ca produsul e „bio”. Numai ca, de mai multi ani, toate fructele comercializate sunt „de post”, semn al alinierii la o cerinta explicita de salubritate din partea consumatorilor, salubritate care are insa un pret pentru sanatate. In contextul completat cu problematica organismelor modificate genetic – OMG, au aparut sfaturi care invita consumatorul la evitarea fructelor cu aspect impecabil si alegerea acelora care au mici semne ale vizitei vreunei insecte sau alte vietati”, se maia rata in comunicatul Asociatiei.
De asemenea, se recomanda curatarea fructelor de coaja, insa trebuie considerat si faptul ca in invelis sunt concentrate mare parte a continuturilor de vitamine si de minerale atat de valoroase pentru consumator.
„Din aceste alaturari de reguli, a rezultat ca spalarea fructelor si legumelor este bine sa se faca temeinic, chiar cu o perie (unde este posibil), in apa rece (fara produse de spalare!), apoi mentinerea produselor spalate in apa rece inca 1-2 minute; sfatul de a adauga putin bicarbonat de sodiu in apa de repaus este pertinent, la fel ca si cel de a pune putin otet in apa respectiva”, mai transmite Asociatia Pro Consumatori.
Stratul de ceara de pe lamai se indeparteaza prin scufundarea lor timp de 20-30 de secunde in apa calda la temperatura de 75-80 de grade celsius, urmata de o spalare energica cu apa rece si lasarea lor in apa rece timp de cateva minute.
Alternativa la lamaile stropite cu pesticide si acoperite cu ceara o constituie lamaile eco, pretul acestora este mai mare de 1,3 -1,5 ori fata de cel al lamailor tratate cu pesticide.