Chemați salvarea! Chirica și-a trecut în CV că este membru al Academiei, coleg cu savanți ai lumii

În CV-ul actualizat și postat pe site-ul Primăriei Iași, Mihai Chirica susține că a devenit „membru corespondent al Academiei Româno Americane”, însă numele său nu este pomenit în lista „membrilor corespondenți” ai instituției @ Nici oficialii Academiei nu au auzit de primarul cu aspirații academice de la Iași @ „Nu-mi amintesc ca acest domn Mihai Chirică de la Iași să fie membru corespondent”, a spus prof. Dr. Stela Drăgulin, Director pentru România și secretar general al „American Romanian Academy of Arts and Sciences” (titulatura oficială a instituției) @ Primarul este un impostor: un membru corespondent al unei academii nu se bucură de un titlu onorific, ci desfășoară activitate științifică, participă la congrese și publică articole în reviste de specialitate recunoscute pe plan mondial @ Totuși, Chirica este unic în țară: este student doctorand de 13 ani de zile, scăpând de a doua exmatriculare doar cu sprijinul conducerii Universității Tehnice @ Academia Româno Americană a fost a înfiinţată în 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii, iar în prezent deține filiale în mai multe țări @ În România, lista membrilor corespondenți ai acestei instituții cuprinde 70 de nume ale unor oameni de știință și artiști care se bucură de recunoaștere internațională @ Emil Constantinescu, fost președinte al țării, este singurul politician cu notorietate care deține calitatea de „membru de onoare”, însă acesta are în spate o carieră științifică colosală în domeniiul Geologiei @ Până la închiderea ediției, Biroul de Presă al primarului nu a emis un punct de vedere cu privire la mențiunea „academică” făcută de Mihai Chirica în CV-ul său

Idiocrația salvează Primăria! După ce s-a autoproclamat „urmaș al Doinei Cornea” sau protector al Casei Regale, Mihai Chirica visează acum la titluri academice, pentru care adevărații oameni de știință și cultură muncesc o viață întreagă.

La sfârșitul lunii iulie, pe site-ul Primăriei Iași a fost publicată o versiune actualizată a CV-ului primarului Mihai Chirica, la scurt timp după înscrierea acestuia în PNL.

În același document, la secțiunea „Distincții și alte competențe”, primarul menționează faptul că este ”membru corespondent al Academiei Româno Americane” încă din anul 2018.

Instituția la care primarul Chirica își revendică apartenența este una prestigioasă și nicidecum o tiparniță de diplome și distincții pentru politicieni vremelnici. Academia Româno Americană a fost a înfiinţată în 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii, iar în prezent deține filiale în mai multe țări. Pe site-ul academiei se găsesc listele actualizate la nivelul anului 2020 cu membrii deplini, membrii corespondenți sau membrii de onoare ai Academiei. În România, Academia Româno Americană are peste 70 de membrii, iar numele lui Mihai Chirica nu se regăsește pe această listă. Ba mai mult, au fost aleși membrii corespondenți personalități a căror merite au fost recunoscute în domeniul științei și al învățământului superior, profesori și profesori doctori. Singurele personalități care nu dețin titluri academice, dar care au obținut calitatea de membri corespondenți ai Academiei Româno Americane sunt oameni de cultură, poeți și prozatori cu o vastă activitate publicistică.

Pentru a lămuri situația academică a lui Mihai Chirica am contactat unul dintre oficialii Academiei Româno Americane, care nu-și amintește însă de primarul de Iași.

„Nu-mi amintesc ca acest domn Mihai Chirică de la Iași să fie membru corespondent. Informații exacte puteți obține de la board-ul de conducere”, a spus prof. Dr. Stela Drăgulin, Director pentru România și secretar general al „American Romanian Academy of Arts and Sciences”

Membru corespondent al Academiei înseamnă o viață dedicată științei și culturii

Calitatea de membru corespondent al unei academii nu o dobândește oricine, cu atât mai mult un politician vremelnic fără legături profunde cu știința, cultura ori activitatea de cercetare.

„Să fii membru corespondent al unei academii înseamnă operă recunoscută și validată de comunitatea academică, distincții și premii internaționale, participări la conferințe și congrese internaționale, studii publicate în reviste de prestigiu din străinătate. La acest nivel discutăm doar despre  activitate științifică de valoare internațională”, a explicat pentru 7IAȘI un reprezentant al comunității academice din Iași care a dorit ca identitatea sa să fie protejată.

Și în Statutul Academiei Române se arată că membru corespondent nu poate fi oricine și că nu este vorba despre un simplu titlu onorific.

„Membrii corespondenți vor fi propuși dintre personalitățile cu activitate de creație de mare valoare, apreciată după impactul asupra domeniului de care aparțin”, se arată în statutul Academiei Române.

De unde și până unde? Chirica s-a pozat cu academicienii la Primărie

În vara anului 2018, Academia Româno Americană a organizat un congres în mai multe localități din România. În august, o sesiune din cadrul acestui eveniment a fost găzduită în Sala Mare a Primăriei unde prezent a fost și primarul Mihai Chirica însoțit de consilierul său, Constantin Simirad. Chirica s-a pozat cu invitații în sala ornată cu steagurile Statelor Unite și României, a ținut o cuvântare și atât. Nici măcar în comunicatul de presă emis de Primăria Iași la acea vreme nu s-a făcut vorbire despre faptul că Mihai Chirica ar fost ales membru corespondent al Academiei.

În plus, pe pagina de facebook a Academiei Româno Americane nu se face vreo mențiune legată de evenimentul de la Iași, singurele referiri despre congresul din 2018 fiind legate de evenimentele care au avut loc la Cluj.

Mihai Chirica, student doctorand de 13 ani, ținut în brațe de elefanții de la UTI

Primarul s-a înscris în 2007 la doctorat, dar nu a reușit să se țină de școală. În 2014, Mihai Chirica se înscrie din nou la doctorat la aceeași Școală Doctorală a Facultății de Construcții și Instalații, și la același conducător, profesorul Vasile Mușat.

Chirica dă cu școala de gard și de această dată, astfel încât în 2017 ajunge din nou în situația de a fi exmatriculat. De această dată este salvat de rectorul Dan Cașcaval și de Senatul Universității, care acceptă să aplice pentru primar o derogare de la legele și de la regulamentul instituției.

Senatul Universității Tehnice a aprobat cererea lui Mihai Chirica prin care acesta a solicitat o „periodă de grație de 3 ani” pentru susținerea tezei de doctorat, deși în lege scrie negru pe alb că această perioadă nu trebuie să depășească 2 ani. Documentele care au stat la baza hotărârii sunt pline de neconcordanțe.  Contractul de studii semnat de Mihai Chirica cu Universitatea a expirat pe 30 septembrie 2017. Cererea depusă de Chirica are două numere de înregistrare, dintre care unul scris cu pixul fără nici o ștampilă oficială. Pentru a crea impresia de legalitate, Mihai Chirica a scris de mână o notă lipsită de logică prin care încearcă să explice de ce cererea sa s-a evaporat și a reapărut după o săptămână. În loc să clarifice problema, cu o exprimare de elev repetent, Chirica se îngroapă singur.

„Motivat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate, în toată această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă”, scrie Chirica.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here