Rușine! Șeful IPJ Iași, „nănașul” polițiștilor acuzați de DNA de luare de mită

Mascaradă, pusă în scenă de șeful Poliției ieșene, Costel Gîtlan: acesta a emis în mod greșit deciziile ce privesc relațiile de muncă ale polițiștilor puși sub control judiciar de DNA în Dosarul MammaMia, salvându-le astfel lefurile și pensiile @ În al „doișpelea” ceas, Gîtlan și-a dat seama că a greșitși și-a atacat propiile decizii în instanță @ Șeful IPJ a emis patru decizii de „punere la dispoziție” a polițiștilor în loc să-i suspende, așa cum prevede legea în cazul „controlului judiciar” @ Profitând de această așa-zisă ”eroare” a conducerii, unul dintre polițiști s-a pensionat, iar ceilalți trei se ocupă cu activități pe care șeful IPJ nu le poate enumera

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Iași îi acoperă pe polițiștii din cadrul Biroului Rutier care au fost acuzați de luare de mită de către Direcția Națională Anticorupție. Comisarul-șef Costel Gîtlana emis patru decizii ilegale prin care a permis polițiștilor de la Rutieră acuzați în dosarul MammaMia să vină în continuare la serviciu și să-și încaseze salariile, deși ordonanțele emise de procurorii DNA interzic acest lucru. Statutul polițiștilor prevede suspendarea automată a contractelor de muncă în astfel de cazuri. Pentru a-șiacoperi ilegalitățile, șeful IPJ Iași, Costel Gîtlan, s-a dat singur în judecată pentru a anula deciziile emise. Profitând de această așa-zisă ”eroare” a conducerii, unul dintre polițiști s-a pensionat, iar ceilalți trei se ocupă cu activități pe care șeful IPJ nu le poate enumera. Până la o decizie a instanței, cei patru polițiști de la Rutieră acuzați de luare de mită își încasează liniștiți salariile sau pensia.

Gîtlan s-a făcut că nu știe legea

Pe data de 21 septembrie 2020, IPJ Iași, prin comisar-șef Costel Gîtlan, înregistrează la Tribunalul Iași o acțiune prin care cere anularea a patru decizii emise de același IPJ Iași prin același comisar-șef Costel Gîtlan.

Nu suntem într-o ecranizare după Kafka, ci în România anului 2020, unde ticăloșia și corupția depășesc până și imaginația celebrului scriitor. În datele de 26.08.2020 și 03.09.2020, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași a comunicat prin email Inspectoratului de Poliție al Județului Iași ordonanțele de dispunere a măsurii preventive a controlului judidicar emise în dosarul penal nr. 43/P/2019 pe numele polițiștilor Ciobanu Gheorghiță, Ciochină Bogdan Gabriel, Zaborilă Viorel și Dămoc Gabriel, din cadrul Biroul Rutier Iași pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită.

Ca urmare, au fost emise patru decizii prin care s-a stabilit că polițiștii susmenționați, în temeiul art 27^21 aln 2 din Legea 360/2002 privind statutul polițistului, sunt puși la dispoziția unității începând cu dat emiterii deciziilor, iar acestea au fost comunicate lucrătorilor, fapt ce a determinat intrarea lor în circuitul civil., spune comisarul șef Costel Gîtlan în acțiunea depusă la instanță. Potrivit statutului polițistului, în acest caz, polițistul pus la dispoziție beneficiază de drepturile bănești prevăzute de legislația privind salarizarea polițiștilor aflați în această situație, precum și de celelalte drepturi prevăzute în prezenta lege.

Decizii ilegale

Numai că, cele patru decizii emise de șeful IJP sunt profund ilegale, Costel Gîtlan aplicând în mod eronat prevederile legale în astfel de cazuri. Prin ordonanțele de control judiciar emise, procurorii DNA Iași au stabilit o serie interdicții celor patru inculpați din dosarul MammaMia, una dintre ele fiind aceea de a nu mai desfășura în continuare munca de polițiști. Prin urmare, în acest caz, potrivit art 27^25 alineatul 1 litera b din statutul polițistului, raporturile de serviciu ale polițistilor inculpați de DNA trebuaiu suspendate de drept: Raportul de serviciu al polițistului se suspendă de drept în următoarele situații: …b) se află sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune și s-a dispus interdicția exercitării profesiei”. Însă ticăloșia șefului IJP nu se oprește aici. La patru săptămâni de la emiterea primei decizii, Gîtlan deschide o acțiune în instanță prin care cere anularea lor. Un simulacru menit să-i asigure un alibi pentru ilegalitatea comisă, dar care, în același timp, le asigură poliștilor șpăgari de la Rutieră liniștea necesară.

Am fost prost, dar m-am deșteptat

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Costel Gîtlan, le explică judecătorilor de la Tribunalul Iașicum și-a reevaluat singur deciziile. Un soi de onanism intelectual desfășurat pe durata a trei-patru săptămâni, timp în care comisarul șef Gîtlan spune că și-a dat seama că a comis o eroare, nu o ilegalitate.

Cu ocazia punerii în executare a acestor dispoziții, au fost reevaluate condițiile punerii la dispoziție a polițiștilor și s-a concluzionat că acestea nu sunt îndeplinite întrucât, prin ordonanța de dispunere a măsurilor preventive a controlului judiciar, procurorul a dispus inculpaților să respecte obligația de a nu execrcita profesia prin intermediul căreia au săvârșit fapta. Prin urmare, având în vedere că acele decizii au intrat în circuitul civil prin comunicarea lor către polițiști, apreciem că IJP Iași nu poate reveni asupra acestora, așa încât rugăm Tribunalul Iași să dispună anularea lor, se precizează în cererea de chemare în judecată.

Alibi pentru protecția șpăgarilor

Spuneam că toată această acțiune este un simulacru, o ticăloșie fără margini. Și vom explica de ce. E o acțiune tipică proverbului ”o mână spală pe alta și ambele fața”, prin care poliștii se acoperă unii pe alții și dincolo de granițele legii. Șeful IPJ aplică, ”din greșeală”, o dispoziție din statului polițistului care îî favorizează de șpăgarii de la Rutieră. Nu-l bănuim pe Costel Gîtlan că nu cunoaște legislația, căci a demonstrat că o stăpânește de fiecare dată când și-a cerut drepturile. De aceea, credem că toate acestea sunt doar un simulacru menit să-i asigure un alibi pentru ilegalitatea comisă, dar care, în același timp, să aibă grijă de poliștii șpăgari de la Rutieră. Deciziile ilegale emise de Costel Gîtlan le dă dreptul polițiștilor de la Rutieră șă-și încaseze salariile și să beneficieze de toate drepturile prevăzute de lege, fără a face nimic în același timp. Decizia corectă, conform legii, era suspendarea lor, ceea ce ar fi echivalat cu neplata salariilor. Gîtlan le acoperă spatele șpăgarilor și nu-i lasă pe drumuri, și, în același timp, își acoperă urmele, dându-se singur în judecată. Până ce se va termina procesul în toate fazele vor trece câteva luni bune, iar ordonanțele procurorilor vor expira. La fel și interdicțiile. Polițiștii șpăgari vor reveni la muncă fără să fi avut de suferit, iar Gîtlan rămâne fecioara neprihănită din fruntea IJP Iași.

Dosarul MammaMia

La începutul lunii septembrie procurorii DNA Iași au pus sub acuzare mai mulți polișiști de la Rutieră, dar și pe reprezentanți ai Restaurantului MammaMia, acuzându-i pe aceștia de luare și dare de mită. Mai precis, conform anchetatorilor, pe parcursul mai multor luni de zile, polițiștii au comandat și au primit gratis mâncare, oferind în schimb protecție și alte avantaje șoferilor angajați la restaurantul în cauză.    

Rareș Neamțu

2 COMENTARII

  1. Pai are o lăcrămioara acolo la Resurse Umane, nevasta de angajat doi și-un sfert, care e șefa ce se da a toate stiutoare, aia pt ce ia leafa? Nu răspunde pe ce semnează?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here