Mihai Chirica refuză orice dezbatere. A refuzat toate confruntările cu contracandidații săi la Primăria Iași. A refuzat până și invitația unei publicații locale de a-și expune programul electoral alături de cel al celorlalți concurenți la șefia Palatului Roznovanu.
Camelia Gavrilă, candidatul PSD la funcția de primar, critică într-un interviu acordat 7IAȘI această atitudine nedemocratică a primarului în funcție și apreciază că dezbaterea electorală „reprezintă o necesitate, o dovadă a transparenței politice, a respectului față de comunitate, semnul unei culturi a democrației”
Care sunt șansele ca visul ieșenilor de a trăi într-un oraș european să se concretizeze, dar și despre programul electoral al candidatului Camelia Gavrilă, aflați din rândurile de mai jos.
- Resimțiți, în plină campanie, lipsa dezbaterilor electorale?
Cu siguranță! Orice campanie electorală ar trebui să fie fundamentată pe un dialog echilibrat între candidați, pe interferența firească dintre cetățeni și cei care candidează pentru a conduce administrația locală timp de patru ani, iar dezbaterile politice reprezintă axul acestei comunicări. Confruntările electorale ilustrează o competiție aflată sub semnul democrației, al transparenței și al deferenței față de contracandidați, față de cetățeni, implicit, aducând în prim plan sensurile cele mai profunde ale unui sistem politic democratic.
Un dialog între candidații la Primăria Municipiului Iași reprezintă forma optimă de prezentare a opiniilor, a soluțiilor și a proiectelor pe care aceștia le aduc în fața ieșenilor, este modalitatea prin care cetățenii au șansa de a cunoaște, de a analiza viziuni manageriale distincte și variate, hotărând, astfel, în mod avizat, ce este mai potrivit pentru comunitate, pentru viitorul lor. Din păcate, actualul edil Mihai Chirica a dovedit o vizibilă reticență în ceea ce privește participarea la dezbateri electorale, refuzând cu obstinație să fie protagonistul unui astfel de dialog. Se subînțelege că acest tip de comportament nu poate fi generat decât de teama de competiție, de lipsa de încredere în propriile abilități, în propriul program de guvernare pe care îl propune, în propria echipă. Este, totodată, și o lipsă de respect față de ieșeni, prin ignorarea dorințelor acestora. Cred că domnul Chirica nu înțelege importanța și semnificația dezbaterilor electorale – acestea nu sunt un „moft” al cetățenilor, un act regizoral menit să transforme campania electorală într-un spectacol – ele reprezintă o necesitate, o dovadă a transparenței politice, a respectului față de comunitate, semnul unei culturi a democrației.
Dincolo de logica unei dezbateri electorale în această campanie, pe care am susținut-o frecvent, rămân și cu dezamăgirea față de atitudinea ezitantă, timorată a domnului Chirica, prin refuzul de a participa la un dialog în spiritul unui fairplay asumat, la acest „joc al contrastelor” atât de important, ce ar trebui să aibă, în fond, scopuri comune – informarea ieșenilor, susținerea convingătoare a argumentelor, prezentarea celor mai potrivite sugestii și soluții prin care să construim în timp, în noul mandat, imaginea unui oraș aflat pe drumul modern al europenității.
- Care credeți că sunt aspirațiile pe care le au ieșenii de la viitoarea administrație locală?
Ieșenii au nevoie, mai mult decât oricând, de viziunea marilor proiecte, de un edil responsabil care să-i reprezinte și să le redea șansa de a trăi într-un oraș european, cu facilități și condiții de secolul XXI, dar care să aducă, totodată, și elemente inovative prin proiectele pe care le realizează.
Periplul meu prin cartierele Iașului și interferența cu cetățenii au relevat cu acuratețe dificultățile pe care aceștia le întâmpină – o infrastructură rutieră deficitară, confruntarea cu traficul infernal, lipsa spațiilor verzi, parcări insuficiente, lipsa locurilor în creșe și grădinițe etc. – probleme stringente ce impun o soluționare rapidă și nevoia de schimbare. Zonele periferice au fost prea mult timp neglijate și, în timp ce spațiul central beneficiază de atenție sporită, de îmbunătățiri periodice, cartierele suburbane au fost ignorate cu desăvârșire, condițiile și facilitățile fiind aici de nivel scăzut, provincial.
În contextul ieșean actual, când există un contrast urbanistic și social atât de pregnant, consider că primele aspirații pe care cetățenii le au de la viitoarea administrație locală sunt unele comune și evidente – rezolvarea imperioasă a problemelor urgente, deschiderea marilor investiții, asigurarea accesului la condiții echitabile de viață, la o calitate sporită a acesteia în Iași.
- Care credeți că sunt atuurile programului de guvernare locală pe care le aduceți în fața ieșenilor în această campanie electorală?
În mod cert orașul Iași are nevoie de un primar responsabil, onest și competent. Ca profesor dedicat meseriei, ca manager în educație sau parlamentar mi-am respectat cuvântul dat, am îndeplinit obiectivele asumate, am coordonat instituții performante sau am susținut proiecte legislative favorabile cetățenilor.
Programul de guvernare locală pe care îl propun împreună cu echipa social-democrată, colegi care și-au dovedit constant profesionalismul și expertiza, stă sub semnul unui demers amplu și detaliat pe care doresc să îl concretizez în comunitatea noastră. Îmi propun abordarea și realizarea unor proiecte din domeniile ca: infrastructura urbană, educația, sănătatea, spațiile verzi destinate recreării, susținerea antreprenorialului și a dezvoltării economice, valorificarea proiectelor dedicate generației tinere. Altfel îmi propun să depășim anii de stagnare sau guvernare locală modestă deplasând accentul spre competență, anvergură și consecvența investițiilor, spre responsabilitate.
Programul administrativ pe care l-am prezentat ieșenilor prevede o dezvoltare strategică a comunității prin proiecte majore precum:
- Cel mai mare complex sportiv olimpic și parc de petrecere a timpului liber, din Moldova;
- Muzeul Satului Moldovenesc;
- Campusuri școlare de nivel occidental;
- Rezolvarea problemelor de trafic prin construirea a două pasaje subterane în Podu Roș;
- Centre de excelență în diferite domenii medicale performante;
- Centre suport pentru copil și familie;
- Centre de excelență în domeniul academic, științific dar și în zona vocațională, artistică sau sportivă.
Ieșenii trebuie să înțeleagă că este timpul unei administrații transparente, cu viziune și deschidere spre modelele europene de dezvoltare, cu proiecte majore realizate prin accesarea liniilor europene de finanțare și prin dialog susținut la nivel guvernamental. La fel de importante sunt și interferențele constante cu cetățenii, consultări publice și referendumuri online prin care vocea acestora poate susține alte proiecte pentru comunitate.
Rareș Neamțu