Marius Bodea: Salvăm de drujbe Pădurea Bârnova-Repedea și o transformăm urgent în Parc Natural!

Deputatul USR Marius Bodea, candidatul Alianței USR PLUS pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași propune transformarea de urgență a Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural protejat pentru a preveni tăierile masive (520.000 de metri cubi de lemn urmează a fi exploatați) aprobate deja de Ministerul Mediului și solicită demisia urgentă a Ministrului Mediului, Costel Alexe, pentru faptul că a aprobat decimarea Pădurii, „în ciuda propagandei deșănțate pe care o duce pentru a ne demonstra să el împădurește, nu taie. Este o rușine pentru Iași ca tocmai ministrul ieșean al Mediului să semneze defrișări masive la el acasă“!

Propunerea mea concretă pentru a salva Pădurea Bârnova-Repedea acum este aceea de a o transforma din sit de importanță comunitară în Parc Natural. Astfel, vom proteja, conserva ansamblul peisagistic, biodiversitatea și vom crea cadrul pentru desfășurarea de activități educative, recreative, turistice și de cercetare ştiinţifică. Îi vom oferi un nivel de protecție ridicat împotriva tăierilor și ne vom asigura că rămânem cu acest «plâmân verde» intact în proximitatea municipiului Iași“, spune Marius Bodea.

Candidatul Alianței USR PLUS amintește că, în prezent, din cele 12.000 de hectare ale sitului Pădurea Bârnova-Repedea, doar 1% sunt în protecție strictă. Peste 90% din fondul forestier este destinat tăierii pentru producție. În următorii ani, peste 520.000 de metri cubi de lemn urmează a fi exploatați în această pădure.

„Odată cu demararea procesului de transformare a pădurii în Parc Natural, vom întreprinde și următoarele acțiuni: interzicerea accesului auto în zona protejată; amenajarea a 3 intrări cu panouri de informare la Releu, Dobrovăț și în zona Mănăstirii Bârnova; marcarea de trasee pentru drumeție și biciclete; amenajarea Dealului Repedea (Releu).

Cum va avea loc procesul de transformare în Parc Natural?

1. Vom înființa o comisie de specialiști, formată din academicieni, profesori universitari și experți în domeniu care vor lucra la elaborarea Studiului de fundamentare științifică în vederea demonstrării importanței acestei zone;
2. Vom crea un grup de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Bârnova-Repedea, alcătuit din cele mai reprezentative asociații și personalități care au militat pentru conservarea ecosistemului din zonă;
3. Studiul de fundamentare științifică va fi depus pentru a obține avizul de la Comisia de Monumente a Academiei Române;
4. Vom adopta o Hotărâre în Consiliul Județean după obținerea avizului de la Comisia de Monumente;
5. Vom transmite documentația pentru transformarea pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural la Ministerul Pădurilor, Apelor și Mediului;
6. Vom înființa Asociația Parcului Natural Pădurea Bârnova-Repedea;
7. Va urma emiterea Hotărârii de Guvern pentru înființarea Parcului Natural Pădurea Bârnova-Repedea;
8. Vom preda administrarea noului Parc Natural asociației formate din specialiști și membri ai societății civile, în parteneriat cu CJ.

Avem un exemplu recent de bună practică în România, Parcul Natural Văcărești, primul Parc Natural urban din țară. Eforturile pentru înființarea Parcului Natural au început în 2012, când a fost semnalată existența unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare. În doar 4 ani s-a reușit adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 349/2016 prin care s-a înființat Parcul Natural Văcărești“.

Pădurea Bârnova-Repedea trebuia să fie desemnată, conform Articolului 4.4 din Directiva Habitatelor, drept Arie Specială de Conservare în termen de maximum 6 ani. Această desemnare nu a avut loc, motiv pentru care Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infingement în luna iunie 2020.

Marius Bodea atrage atenția că „problema pădurilor, în ansamblu, e și mai gravă în județul nostru. Direcția Silvică Iași anunță că optimul de pădure pentru județul nostru este de 30%, când noi avem doar 18% suprafață de pădure. În același timp, nu avem la nivel de județ nici plan de împădurire, nici vreo strategie în acest sens.

Pădurea Bârnova-Repedea este habitat pentru 115 specii de păsări rare, vulnerabile sau pe cale de dispariție, protejate la nivel comunitar. Mai mult de atât, Pădurea Bârnova-Repedea este habitat pentru Buhă (Bubo bubo), cea mai mare bufniță din Europa“!

CONTEXT

De ce este important să acționăm urgent?
• Orașul Iași se află, în prezent, într-o procedură de infringement la Comisia Europeană din cauza poluării aerului;
• Directiva Europeană pentru biodiversitate cere să ajungem la 10% suprafață de protecție strictă din totalul suprafeței României. Într-un sit Natura 2000, cum e Pădurea Bârnova-Repedea, avem doar 1% zonă de protecție strictă;
• O altă procedură de infringement împotriva României a fost declanșată anul acesta de Comisia Europeană din cauza eșecului de a proteja pădurile;
• Optimul de pădure pentru județul nostru este de 30%, iar noi avem doar 18% suprafață de pădure.

Tăieri de peste 520.000 metri cubi de lemn în următorii ani
Cu toate astea, din amenajamentele silvice din zonă (Dobrovăț și Lunca Cetățuii) reiese că peste 520.000 metri cubi de lemn urmează să fie exploatați în Pădurea Bârnova-Repedea.

520.000 metri cubi de lemn înseamnă o afacere de 35 milioane de euro pentru următorii 10 ani.

Costel Alexe nu protejează pădurea, ci pe cei care o taie!

Prima șmecherie a lui Costel Alexe în favoarea celor care taie pădurea este redefinirea pădurii seculare ca fiind cea de peste 140-150 ani, nu cea de peste 100 ani, așa cum ar trebui să fie. Astfel, dacă e să ne luăm după definiția lui Alexe, în Pădurea Bârnova-Repedea avem circa 130 de hectare parcele compacte de 140 de ani, adică doar 1% din suprafața totală a sitului. 83% din suprafața ocupată are copaci de 100-130 de ani, iar această suprafață va rămâne în afara protecției stricte!

O a doua șmecherie a lui Costel Alexe a fost să creeze o bandă de protecție de 30 m de-a lungul drumului național și a drumurilor județene în care nu se vor tăia arborii maturi. Practic, lasă o perdea la drum care să ascundă tăierile din pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here