despre Evul Mediu Soft by BOR
Faptele, pe scurt :
– asemeni multor altor funcționari cu cruce ai Bisericii Ortodoxe Romîne, popa Leuștean din Tomești ( suburbie a Iașului ) dă mereu la maxim boxele sfinte ale prăvăliei lui pravoslabnice , boxe prin care împrăștie sonor cîrnații verbalo-muzicoidali pe care îi emite, împreună cu trupa aferentă de rapsozi religioși ;
– deranjat de volumul exagerat al sunetului aruncat din boxele popii Leuștean, un ziarist, vecin cu biserica din care se încalcă normele legale și bunul simț, se adresează poliției, pentru a rezolva problema, conform legii ;
– la predica de Sfînta Maria, transmisă prin difuzoarele cu mega-sonor tradițional, popa Leuștean, DJ-ul pravoslabnic , îl pune la zidul infamiei pe ziaristul respectiv, la pachet cu soția lui, dîndu-le numele și adresa exactă, deși soția ziaristului nu semnase sesizarea către poliție, iar datele ei personale nu apăreau în respectivul document ;
– într-o discuție ulterioară cu ziaristul, popa Leuștean recunoaște că a aflat datele personale ale acestuia de la ” polițistul Năstase „, cel care a primit sesizarea scrisă.
Koneț pervoi serii.
Popa Leuștean ( sau Lemuriștean, dacă e să-l numim după gestul lui de primitiv șamanoid ) se dă om cu multă carte : a început cu o facultate de mecanică agricolă, a continuat cu aia de popi, pe urmă cică a căpătat o diplomă de la facultatea de psihologie. Deși, la cît de primitiv se comportă, mai bine rămînea la reparatul tractoarelor, ori la fabrica de cherestea a Mănăstirii Neamț, unde a fost șef. Fiindcă obrazul de scîndură i se asorta perfect cu peisajul plin de gatere și rumeguș.
Ca să vă faceți o idee despre cîte parale mentale face popa Leuștean și despre cîtă legătură are cu cel numit Isus Hristos : bătîndu-se cu pumnul în chept, pe internet, vizavi de plimbarea unor copii pe dealurile din jurul Iașului, tovarășu’ popă a ținut să sublinieze, neapărat, că elevii au primit la o mănăstire ” meniu de restaurant „. Că doar asta e menirea unei mănăstiri – să ofere meniuri de restaurant, în numele lui Hristos … Nu e nici o mirare, deci, că popa Leuștean are grijă să se pozeze cînd face pomeni de pandemie și să pună pozele pe Facebook, creștinește. Nu mai contează ce zicea ăla, cum îi zice … Isus, despre discreția în care ar trebui făcută milostenia … Reclama e sufletul comerțului, iar ortodoxia romîneză, mai exact BOR, e un concern comercial de mare succes.
Da, turmele de primitivi care dau ochii peste cap, cînd văd o cădelniță, ar trebui să știe un lucru simplu : trăim într-un stat laic, în care nimeni nu poate face în spațiul public ce vrea, inclusiv din punct de vedere sonor, indiferent dacă e vorba de molifta presupusului sfînt Vasile, de ” Patimile după Matei ” ale lui Bach, de manele, jazz, rock, blues ori de discursurile idiotului numit Trump. Asta e, există o lege, care ar trebui să fie valabilă pentru toți, inclusiv pentru popi jegoși ori pentru polițiștii mînjiți care le țin partea, ilegal. Daaa …?
Sute de nesimțiți cu sutană slobozesc între blocuri clopotele și toaca, repetat, duminică dimineața, la ora șapte. Și asta li se pare absolut normal multor primitivi cu smartfon . Că doar ” așa e tradiția „. De parcă nu tot tradiție e și căsătoria copiilor de țigani, pe la nouă-zece ani. Sau bătaia sălbatică, cu bîte, de Anul Nou, la Ruginoasa, nu departe de Iași. Tovarăși primitivi pseudo-creștini, tot tradiție era și omorîrea cu pietre a unor păcătoși, plus alte primitivisme, pînă a venit omul ăla civilizator, Isus din Nazaret, și a zis : ” Pace vouă ! Ajunge zilei răutatea ei … „.
Prin anii ’90, într-un sat ieșean, o haită ortodoxă i-a bătut pe creștinii neoprotestanți care ieșeau, duminica, din casa de rugăciune. Iar în fruntea gloatei erau popa, primarul și directorul școlii. Cînd presa a întrebat la mitropolie ce cred ierarhii BOR despre această sălbăticie de Ev Mediu, consilierul actualului patriarh ( pe atunci mitropolit ) a răspuns fără nici o ezitare : ” Bini li-o făcut ! „. Așa că ziaristul vecin cu boxele urlătoare ale popii Leuștean ar trebui să constate progresul evident și să zică ” Bodaproste ! ” : nu i s-a mînjit gardul cu balegă sau cruci satanice, nu i s-a otrăvit cîinele, nu l-au stuchit babele pe stradă, în numele lui Hristos. Iar popa Leuștean , după ce i-a pus nevasta la stîlpul infamiei, nu s-a luat și de părinții ereticului nenorocit ori de morții lui, pînă la al șaptelea neam. Deci îi ghini, slava domnulu’ Leuștean …
Ca să-i liniștesc pe sărmanii ovini din turma leușteanică : nu-l cunosc personal pe ziaristul în cauză, iar despre gazeta ieșeană unde lucrează am scris acid, de multe ori. Deci nici vorbă despre vreo solidaritate pavloviană, automată. E doar reacția față de primitivismul jegos, cu pretenții de creștinism. Majoritar în Biserica Ortodoxă Romînă, din păcate. Sau vi se pare că n-o fi așa, de vreme ce primarul din comuna leușteană, baronetele liberalo-pesedist Timofte, dădea și el în populație cu boxele urlînde religios, zi și noapte, spre exasperarea celor care mai vroiau și oleacă de liniște ?
Închei predica mea păgînă cu un mesaj clar, ca-n boxele hard-pop, pentru popaletele din Tomești : popo, fi-ți-ar de cap cădelnița mugitoare, și mai du-te-n prescura cui te are ! Rabi Ieșua din Nazaret n-a venit pe lume ca să se porcească, în numele lui, neo-caiafii de mahala ori de patriarhie.
Și, dacă nu te-ai stricat cu totul de la pîntecele revărsat peste minte, întreabă-te, înainte de a adormi: dacă, totuși, omul mort între cei doi tîlhari se întoarce, ce-o să-i spui, cînd te va întreba de ce te ușurezi pe crucea și pe învățăturile lui ?
Sau ai și pentru asta dezlegare de la ierarhi ?
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.