Primăria Iași, mai ceva ca în bancuri: „Pentru contul on-line vă așteptăm la sediu”

La Primăria Iași, la fel ca în bancuri: „declarațiile on-line se depun la ghișeul 13” @ Ieșenii care doresc  creeze un cont on-line pentru plata taxelor, impozitelor ori amenzilor trebuie printeze o cerere și o copie a cărții de identitate cu care se prezinte la Primărie @ așteptăm cu formularul tipărit și o copie a cărții de identitate la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Iași (…)” @ Aici se formează cozi unde este aproape imposibil să se respecte distanțarea socială @ Infochioșcurile digitale achiziționate de Primăria Iași sunt nefuncționale, mâncate de rugină și acoperite de praf@ Diferența dintre realitate și propaganda: Mihai Chirica se mândrește în presă și pe facebook cu premii „Smart City” și cu înființarea unui Consiliu Consultativ Digital unic în țară

Platforma on-line a Primăriei Iași este total nefolositoare, deoarece ieșenilor care încearcă să-și creeze un cont virtual pentru a evita  cozile și interacțiunea cu funcționarii li se cere printeze o cerere și o copie a cărții de identitate și se prezinte la ghișeu.

În fiecare zi, la sediul Centrului de Informații pentru Cetățeni, dar și în fața biourilor DFPL din curtea Primăriei Iași se formează cozi unde este aproape imposibil se respecte distanțarea socială.

Astfel, ieșenii care doresc evite cozile de la Primăria Iași și încearcă să-și rezolve problemele cu administrația locală folosind calculatorul, telefonul sau tableta nu au cum scape de ce le-a fost frică. Încele din urmă, ajung tot la coadă la Primărie!

Astfel, persoana care dorește relaționeze on-line cu municipalitatea ieșeană pentru plata taxelor, impozitelor ori amenzilor trebuie să-și creeze un cont. Nimic anormal până aici. Ieșeanul acceseaza platforma eTAX   – https://dfpl.primaria-iasi.ro/index.aspx, după care optează pentru crearea unui cont nou.

Stupoare: soft-ul Primăriei Iași trimite un mesaj încare persoana este informată trebuie completeze un formular, pe care ulterior trebuie -l tipărească și cu care trebuie se prezinte la sediul Primăriei Iași.

așteptăm cu formularul tipărit și o copie a cărții de identitate la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Iași (…)”, este mesajul pe care îl primește cel care a sperat va scăpa de cozile interminabile de la Primăria Iași.

Infochioșcurile digitale, nefuncționale și mâncate de rugină

Primăria Iași a montat în diverse puncte din oraș, în special în proximitatea obiectivelor turistice, așa-zise infochioșcuri de unde pot fi accesate informații despre muzee, istoria orașului, atracții turistice etc.

Patru astfel de infochioșcuri au fost amplasate lângă Muzelul Municipal, rebotezat la cererea primarului Mihai Chirica cu numele Muzeul Municipal „Regina Maria”. Edificiul cultural este împopoționat cu un nume cu blazon, dar vizitatorul care se apropie de unul dintre cele patru infochioșcuri nu poate decât să se murdărească, deoarece aparatul este total nefuncțional și acoperit de un strat gros de praf. Peisajul este dezolant: tastatura este mâncată de rugină, iar monitorul este acoperit de praf amestecat cu substanțe care pot sta mărturile a poluării din Iași.

Am încercat obținem explicații din partea administrației locale, dar oficialii Primăriei Iași refuză orice formă de dialog, iar directorul muzeului, Aurica Ichim, nu a răspuns la telefon.

Dumb-Chirica și-a tras premiu pentru Smart City și Consiliu Digital

Afarăi vopsit gardu’, înăutru-i leopardu! O expresie care carcaterizează pe deplin gradul de digitalizare și accesibilitate on-line al Primăriei Iași.

În decembrie anul trecut, municipalitatea ieșeană anunța pe toate canalele de comunicare, ca pe o mare reușită, faptul că „Municipiul Iaşi a câştigat şi un premiu la categoria Smart Citizen, subcategoria Citizen Engagement, pentru proiectul Iaşi Smart City (iasismartcity.ro), dezvoltat în parteneriat cu Comunitatea de Inteligenţă Artificială din Iaşi. În cadrul evenimentului a fost lansat cel mai important demers naţional de dezvoltare a comunităţilor creativ-inteligente, Carta România 2030, la care Primăria Municipiului Iaşi a aderat. Iniţiativa încurajează factorii decizionali din România, autorităţile centrale şi locale, să-şi asume valori şi deziderate comune pentru progresul societăţii.

Nu s-a  întâmplat nimic. Doar că primarul Mihai Chirica a cerut aplauze pentru vorbe goale. Și le-a primit.

Chirica a constituit și un Consiliu Consultativ Digital, un organism consultativ, a cărui rol ar fi de sprijinire a dezvoltării industrile locale IT. Ultima ședință a acestui consiliu a fost de fapt un eveniment electoral, primarul Mihai Chirica invitând la sediul Palatului Roznovanu pe vicepremierul Raluca Turcan, pe Costel Alexe și alți colegi de partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here