Penibil! Apartamentele Primăriei au adunat datorii enorme la întreținere. Asociațiile de Proprietari caută salvarea în instanță

Tot mai multe asociații de locatari întâmpină probleme în achitarea facturilor la utilități din cauza țepelor trase de chiriașii Primăriei. Primăria deține în proprietate zeci de apartamente în Municipiul Iași pe care le-a închiriat la diverse persoane. Foarte mulți din chiriașii Primăriei nu-și achită datoriile pentru utilități către asociațiile de proprietari, lăsând în urmă restanțe zeci de mii de lei la întreținere. Primăria este bună de plată față de asociațiile de proprietari, multe dintre acestea acționând în judecată municipalitatea pentru recuperarea debitelor. Primăria este în culpă deoarece a tolerat datornicii, în ciuda notificărilor primite de la asociațiile de locatari. Direcția de Exploatare a Patrimoniului ar fi trebuit să se asigure că toți chiriașii Primăriei își achită datoriile la listele de întreținere, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Direcția de Exploatare a Patrimoniului avea obligația să rezilieze contractele chiriașilor care nu-și plătesc obligațiile financiare față de asociații. În lipsa acestor măsuri, datoriile s-au acumulat, multe dintre asociații au intrat în incapacitate de plată față de furnizorii de utilități, având astfel de suferit inclusiv persoanele bun-platnice. Indiferența DAPP față de aceste situații a dus în situația ca Primăria să fie datoare către asociațiile de locatari cu sume colosale.

50.000 lei, gaură la o singură asociație

Asociația de Proprietari Ciurchi 121 împreună cu Termoservice SA au acționat în instanță Primăria Municipiului Iași la începutul acestui an în două procese distincte. Primăria deține două în blocul Q2 din Ciurchi, iar chiriașii pe care i-a avut municipalitatea de-a lungul timpului în aceste imobile nu și-au plătitdatoriile la intretinere si utilitatile. Asociația de proprietari consideră că este obligația proprietarului de a răspunde pentru sumele restante la întreținere și astfel cer judecătorilor să pronunțe o hotărâre prin care să oblige Primăria Iași la plata datoriilor acumulate. Reprezentanții asociației au depus la Judecătoria Iași documente din care se arată că cele două apartamente au acumulat împreună în ultimii ani restanțe de aproximativ 50.000 de lei. Primul apartament înregistrează debite de circa 8.220 lei la plata cotelor de contribuție lunară la cheltuielile asociației, la care se adaugă penalități în cuantum de 23.860 de lei. Iar cel de-al doilea apartament a acumulat o restanță principală de 6.173 de lei precum și penalități de peste 10.546 lei. Urmare a acestei găuri imense asociația are mari probleme cu furnizorii de utilități.

,,Suntem în imposibilitatea de a ne achita facturile”

,,Pârâtul (n.r.- Primăria Municipiului Iași) nu a plătit la data scadenței cheltuielile de întreținere, ceea ce a dus la imposibilitatea asociației să achite facturile la utilități. Faptul că debitorul în cauză nu își achită restanțele la data scadentă, are drept consecință directă neachitarea de către asociație a serviciilor comune de utilități publice și, implicit, sistarea utilităților de către furnizori, fapt care se repercutează asupra celorlalți membri ai asociației, care sunt bun-platnici. Neplata cheltuielilor de întreținere a unuia dintre proprietari nu duce la sistarea furnizării utilităților doar în cazul acestuia, ci în tot condominiul. Mai mult decât atât, furnizorii acționează în judecată asociația, în temeiul contractului de furnizare încheiat între părți. În temeiul acestor contracte, încheiate între asociație și furnizori, pârâtul Primăria Iași în calitate de proprietar, a beneficiat și a consumat utilități pe care însă nu a înțeles să le achite de bună-voie în termenele precizate în listele lunare de plată afișate de administrator. În lipsa altor posibilități de recuperare a debitelor, ne vedem obligați a formula prezenta actiune. Locatarii care nu își îndeplinesc obligațiile stabilite prin lege trebuie să fie obligați să se conformeze prin intermediul instanțelor de judecată”, se arată în acțiunea judecătorească depusă la instanță de Asociația de Proprietari Ciurchi 121 șiTermoservice SA.

10.000 lei țeapă și în Nicolina-CUG

Aceeași problemă o întâmpină și o asociațieproprietari din Nicolina. Tot la începutul anului 2020, Asociația Nicolina CUG PT 9 a acționat în judecată Municipiul Iași pentru o datorie de peste 10.000 de lei. Povestea este aproape identică. Primăria deține în blocul 939  un apartament, iar chiriașii nu și-au achitat utilitățile. Astfel, s-au adunat în ultimii trei ani peste 7.000 de lei restanțe la plata utilităților, peste 3200 lei penalități și 480 lei fond de reparații și fond de rulment. Reprezentanții asociației susțin că întâmpină probleme la plata facturilor către furnizori din cauza datoriei lăsate de chiriașii Primăriei. Deși a fost notificată în mai multe rânduri, Primăria nu a luat nicio măsură, iar sumele restante au crescut, punând astfel în pericol furnizarea utilităților către ceilalți locatari ai blocului.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here