Au apărut primele bube la proiectul transformare a Băii Turcești in Centru de Artă Contemporană, investiție finanțată cu fonduri europene @ Uniunea Europeană a tăiat deja din primele fonduri alocate proiectului deoarece s-au constatat nereguli la licitația pentru selectarea proiectantului și a firmei ca urma să asigure asistența tehnică @ Asta în condițiile în care proiectul în valoare de de 21.862.177,67 lei (4,6 milioane euro) trebuie finalizat la sfârșitul anului viitor
Mihai Chirica, primarul Iașului, se laudă de luni de zile că a obținut fonduri europene pentru a transforma Baia Turcească în Centru de Artă Contemporană dar uită să spună că deja instituțiile europene au depistat primele nereguli în legătură cu modul în care se cheltuie banii. Proiectul în valoare de 21.862.177,67 lei (4,6 milioane euro) a demarat în septembrie 2018, iar anul trecut, în iunie, când firma de construcții italiană Cifolelli Edilizia SRL realizase abia 16 la sută din lucrări, au fost efectuate primele verificări, ocazie cu care organismele europene au constatat și primele nereguli și au aplicat prima sancțiune financiară. Asta în condițiile în care potrivit contractului de finanțare proiectul trebuie finalizat la sfârșitul anului viitor.
Nereguli la licitația pentru proiectare
Autoritatea de Implementare din cadrul Ministerul Dezvoltării a verificat proiectul de la Baia Turcească în luna iunie a anului trecut, când Primăria Iași a depus cerere pentru deblocarea unei tranșe de plată în valoare de 691.866 lei. Cu această ocazie s-a constatat că firma care proiectase investiția asigura și asistența tehnică pentru municipiul Iași, aceasta fiind o incompatibilitate neacceptată de organismele europene. Firma prinsă în of-side se numește Elma Stil SRL. Din acest motiv, prin nota de conformitate s-a dispus reducerea cu 25 la sută (echivalentul 29.700 lei) a valorii contractului de asistență tehnică.
„S-a constatat atribuirea prin cumpărare directă a unui contract de servicii de asistență tehnică fără să se țină cont că valoarea estimată a serviciilor de asistență tehnică ar fi trebuit cumulată cu valoarea serviciilor de proiectare încălcându-se art.7 alineatul 5 din Legea 98/2016”, se arată în nota ne neconformitate.
De asemenea, s-a mai constatat „existența unei identități între prestatorul serviciilor de proiectare și cel al serviciilor de asistență tehnică”. Prin urmare Autoritatea de Management a considerat neconform faptul că a fost selectată aceiași firmă pentru ambele servicii.
Recent Primăria Iași a contestat la Curtea de Apel Iași sancțiunea primită dar instanța a declinat soluționarea cererii către Tribunalul București deci există șanse foarte mici ca primăria să-și recupereze banii într-un viitor apropiat.
Istoria proiectului
Proiectul de transformare a Băii Turcești în Centru Internațional de Artă Contemporană este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR) – Prioritatea de Investiții 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”, și are o valoare totală de 21.862.177,67 lei (circa 4,62 milioane de euro). Lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești au început în septembrie 2018, durata proiectului fiind de 27 de luni. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat pe 27 august 2018 cu firma Cifolelli Edilizia SRL din Italia, contra unei sume de 14.070.853,78 lei, inclusiv TVA.
Bianca CRISTEA