Iașul, departe de a fi un oraș smart

  1. Iașul a fost acceptat în programul Digital Cities Challenge (DCC), dar în administrație nu se vede nicio schimbare în direcția transformării digitale. „Mi se pare incredibil că după 18 luni de training, încă trebuie să mergi cu hârtii la Primărie ca să îți faci un cont online pentru plata taxelor locale”, precizează Monica Berescu, președinte PLUS Iași în cadrul unei noi ediții a dezbaterilor online „Serile PLUS”.

 

Iașul mai are mulți pași de parcurs până să putem vorbi despretranziția de la o administrație blocată în birocrație și netransparentă la una digitalizată, deschisă. Este una dintre concluziile dezbaterii de joi seara, de pe pagina de Facebook a PLUS Iași, care a avut ca temă „Reforma administrației publice – Digitalizarea”.  La ediția din această săptămână a „Serilor PLUS”,  Monica Berescu – președinte PLUS Iași i-a avut ca invitați pe Dragoș Tudorache, europarlamentar și președinte executiv PLUS, Alexandru Vartic, secretar general PLUS Iași și coordonator al Comisiei de Digitalizare PLUS Iași și Marius-Cristian Popa, candidat PLUS la Consiliul Local Iași.

 

Dezbaterea a pornit de la realitatea că serviciile de guvernare electronică sunt o necesitate la nivel central și local. A demonstrat-o încă o dată criza COVID-19, care a arătat că România trebuie și poate să se transforme din punct de vedere digital.

 

„Un stat modern care își dorește digitalizare trebui să aibă o viziune politică despre cum ar trebui să se facă această digitalizare. Și asta ar fi trebuit să se facă cu 10, 20 de ani în urmă. Toate țările care au făcut acest lucru au arătat reziliență economică și o mult mai mare dezvoltare ca stat”, a punctat Dragoș Tudorache.

Domnia sa a vorbit și despre oportunitatea imensă pe care România o are în contextul infuziei de capital din partea Uniunii Europene.  

 

„O bună parte din banii despre care se discută acum pentru viitorii 7 ani vor fi pentru digitalizare. Este o prioritate absolută a acestei Comisii și a Parlamentului European. Din cele 560 de miliarde de euro, ca parte din cele 750 de miliarde, pachetul de redresare economică propus de Comisia Europeană acum 2 – 3 săptămâni, o bună parte va merge spre digitalizare. Iar România este al șaselea stat membru beneficiar de acest pachet ca dimensiune a alocării financiare. Avem datoria să ne facem partea noastră de treabă și anume să ne pregătim un program care să poată să absoarbă acești bani. Iar pe partea de digitalizare, aveam această șansă unică, istorică aș spune, să facem un pas uriaș înainte folosind acești bani europeni”, a precizat europarlamentarul Dragoș Tudorache.

 

Pa plan local, pandemia de coronavirus a prins din nou administrația publică locală din Iași nepregătită. Deși orașul a fost inclus în programul Digital Cities Challenge, beneficiind de consultanță specializată pentru realizarea unei strategii de transformare digitală, Iașul este departe de a fi devenit un oraș smart.

 

„După aproape18 luni de training specializat ne așteptam să întâlnim un oraș mai digitalizat, un site al Primăriei care chiar să funcționeze, unde să avem măcar posibilitatea de a ne plăti taxele locale online, fără sincope. Mi se pare incredibil ca, după tot acest timp, pentru a-ți deschide un cont online pentru plata impozitelor, să mergi tot la Primărie cu un dosar de hârtii”, punctează Monica Berescu, președinte PLUS Iași și membru în Biroul Național PLUS.

 

Site-ul Primăriei este încă neprietenos pentru utilizatori, cât și cvasi-nefuncțional, spun specialiștii PLUS Iași.

„Este inacceptabil ca în anul 2020 să dureze 15 sau poate chiar 20 de secunde să se încarce o pagină de pe site-ul Primăriei. Asta face ca site-ul să devină restrictiv și să renunțăm să mai căutăm informații acolo”, a precizat Marius-Cristian Popa, candidat PLUS la Consiliul Local Iași.

 

Digitalizarea nu este un scop în sine, ci un mijloc de a ușura viața locuitorilor, de a reduce birocrația și de a crește transparența la nivelul administrației publice, au punctat reprezentanții PLUS. Iașul însă a ratat până acum șansa de a se moderniza și de a pune tehnologia în serviciul cetățenilor.

 

„Iașul are câteva punte forte și aici mă refer la infrastructura digitală, cel puțin în zona metropolitană. Avem competențe digitale, avem o comunitate IT activă, companii IT orientate spre inovare. Cu toate acestea, abordarea este anemică în administrație în comparație cu mediul privat. Senzația mea este că scopul nu e neapărat de a ușura interacțiunea cu administrația sau a face din Iași un smart city, ci mai degrabă de a bifa un check list și de a câștiga câteva puncte în sondaje”,  a precizat Alexandru Vartic, președintele Comisiei de Digitalizare din cadrul PLUS Iași.

 

Reprezentanții PLUS Iași au menționat că în perioada următoare vor oferi spre dezbatere publică soluțiile prin care Iașul poate deveni o forță digitală, soluții dezvoltate în programul de guvernare PLUS.

 

Dezbaterile „Serile PLUS” au loc în fiecare joi, pe pagina de Facebook a PLUS Iași. Întâlnirile își propun să supună dezbaterii cele mai importante teme ale momentului, într-un demers onest și deschis de găsire de soluții pentru oraș și cetățeni.

Joia viitoare în centrul discuțiilor va afla sectorul cultural din Iași. Initați vor fi George Pleșu, candidat PLUS la Consiliul Local Iași și Dan Lungu, senator USR.

Dezbaterile online „Serile PLUS” pot fi urmărite accesându-se pagina de Facebook PLUS Iași https://www.facebook.com/PLUSIasi/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here