În campania prezidențială din 2014, între cele două tururi de alegeri, Klaus Iohannis era consternat de faptul că în spațiul public rivalii săi politici lansau ”teme false” precum ruperea Ardealului, pe care o considera ”un cretinism” și o „temă falsă” lansată de ”oameni de tip PRM”. Fostul candidat PNL intrase în turul doi al alegerilor, dar se afla la 10 procente în spatele contracandidatului său de la PSD, fostul premier Victor Ponta:
- „Astfel de teme, total false, din alt secol și dăunătoare, apar atunci când oameni de acest tip, de tip PRM, sunt cooptați pentru niște voturi. Cum poate cineva să vină în anul 2014 să afirme în fața electoratului, în spațiul public, că cineva vrea să rupă Ardealul, sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor? Păi nu vă supărați, astea nu sunt afirmații politice, astea sunt cretinisme. Așa ceva nu ai voie să spui. Sunt lucruri care s-au afirmat eronat, cândva, la începutul anilor 90, ne amintim, și care au creat mari probleme. Ori să vii în 2014 de dragul a câtorva voturi, să spui astfel de lucruri, nu este admisibil”, declara Klaus Iohannis în 7 noiembrie 2014, într-o intervenție televizată la Digi24.
Însă în urmă cu câteva zile, Klaus Iohannis s-a poziționat la polul total opus propriilor sale declarații făcute anterior și a avut o ieșire publică extrem de agresivă la adresa PSD și UDMR după ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pentru că a fost depășit termenul de 45 de zile în care putea fi supus votului.
Președintele Iohannis a organizat o conferință de presă în care i s-a adresat în limba maghiară lui Marcel Ciolacu și partidului său: Jó napot kívánok, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu!). Iohannis a spus că în timp ce el și guvernul Orban ”se luptă pentru viețile românilor”, PSD se luptă ”ca să dea Ardealul ungurilor” și se întreba retoric ”ce le-a promis Viktor Orban în schimbul înțelegerii”:
”În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?”.
PSD, UDMR și Viktor Orban au reacționat ulterior afirmațiilor făcute de președinte. Partidul lui Marcel Ciolacu a cerut SRI să verifice dacă există vreun ”troc” între partid și guvernul de la Budapesta în privința Ținutului Secuiesc.
Premierul ungar a declarat că asemenea afirmații nu a mai auzit venind dinspre România ”nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice” și a transmis că nu se va apleca ”după mănușa aruncată” de la Palatul Cotroceni.
Jurnaliștii Cristian Pantazi și Dan Tăpălagă au arătat cum și de ce a ales președintele Klaus Iohannis să joace cartea naționalismului apelând la tema ruperii Ardealului într-un context intern delicat pentru partidul care l-a susținut în cursa pentru Cotroceni. PNL a pierdut procente importante în timpul gestionării crizei de coronavirus, înregistrând în șase luni o scădere de la 47% la 33%, conform unui sondaj IMAS.
Totodată, publicația germană Der Spiegel a taxat dur, într-un articol publicat luni, declarațiile președintelui Klaus Iohannis pe tema ruperii Ardealului. Jurnaliștii germani încep prin a aminti că premiul Charlemagne, pe care Klaus Iohannis l-a câștigat în decembrie 2019, este acordat pentru a onora activitatea în direcția unificării Europei:
”Însă actualul câștigător al premiului incită împotriva minorității maghiare din România. Acest lucru amintește de vremuri întunecate”, scrie Der Spiegel.