De ce a eșuat dosarul șefului DGA Iași, cercetat pentru scurgeri de informații. Martorul  trimis cu microfoane s-a îmbolnăvit

Șeful DGA Iași, Gabriel Coman, a scăpat de dosarul pentru scurgeri de informații pentru că microfoanele și martorii „nu au funcționat”@ Taman atunci când s-a consumat scurgerea de informații, microfoanele nu și-au făcut treaba, iar „martorul cu identitate reală” a făcut pe prostu’@ DNA a clasat dosarul deoarece nu a reușit să strângă probe @ „(…) în mod cert, la data de 26.04.2017 a avut loc întâlnirea dintre martorul ANDRONACHI CONSTANTIN și numitul COMAN GABRIEL, însă dat fiind contextul situațional prezentat, în lipsa unui probatoriu suplimentar, (…) urmează a se dispune clasarea cauzei” @ Cine este șeful DGA și de ce la Iași nu există  mari dsoare de corupție trimise în instanță? @ Gabriel Coman a cumpărat de la Primăria Iași un apartament în buricul târgului, lângă restaurantul Select, cu doar 10.000 de euro @ Locuința face de cel puțin 10 ori mai mult @ În urmă cu mai mulți ani, același Coman a fost evaluat cu un calificativ inferior la solicitarea procurorilor DNA

Faptul că șeful DGA Iași, comisarul șef Gabriel Coman, a fost cel care a divulgat informații cu caracter secret din cadrul unor investigații este dovedit chiar din ordonanța procurorului DNA. Acesta relatează modul în care s-a desfășurat întâlnirea dintre  denunțător și cel denunțat, dar clasează dosarul pentru că nu a reușit să strângă suficiente probe pentru a trimite dosarul în instanță.

Ba mai mult, martorul „cu identitate reală” ar fi trebuit să poarte microfoane la întâlnirile cu persoana denunțată. Culmea, tocmai acele discuții compromițătoare nu au putut fi înregistrate.

Pe scurt, fostul șef de la „Arme și Muniții”, ofițerul Ciprian Popa a fost avertizat cu privire la faptul că DGA face cercetări care îl vizează. Procurorii DNA au mers pe fir și au descoperit faptul că sursa scurgerilor de informații ar fi fost chiar șeful DGA Iași, Gabriel Coman, și că, pentru a-l informa pe ofițerul Popa au fost folosiți mai mulți intermediari.

Prezentăm în rândurile de mai jos file din ordonanța DNA care descrie șirul evenimentelor.

„Ofițerul Coman Gabriel i-a transmis prin intermediul unui martor”

„Ulterior, respectiv la data de 26.06.2017, în mod cu totul întâmplător, martorul DRACINSCHI MARIO-DANIEL (în calitate de colaborator cu identitate reală) s-a întâlnit cu martorul POPA CIPRIAN iar, în cadrul discuțiilor antamate, acesta din urmă i s-a confesat colaboratorului cu identitate reală DRACINSCHI MARIO-DANIEL cu privire la faptul că ofițerul de poliție judiciară COMAN GABRIEL (n.r. ofițer de poliție și șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală Anticorupție) i-a transmis prin intermediul unui martor că face obiectul unor verificări efectuate la nivelul serviciului pe care îl conduce (n.r. datorită caracterului întâmplător al acestei întâlniri discuțiile dintre cei doi interlocutori nu au fost înregistrate). Ulterior acestei întâlniri, respectiv la data de 11.07.2017, colaboratorul cu identitate reală DRACINSCHI MARIO-DANIEL s-a întâlnit din nou cu inculpatul POPA CIPRIAN (n.r. întâlnire monitorizată audio), discuțiile purtate dintre cei doi interlocutori confirmând situația de fapt expusă mai sus.”, se arată în ordonanța procurorilor DNA care au anchetat acest caz.

„Relații de prietenie cu un ofițer DGA”

„Prin ordonanța din data de 08.08.2017 s-a dispus în continuare a urmăririi penale, în virtutea relațiilor sale de prietenie cu un ofițer angajat al Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, pe de o parte, și cu ofițerul de poliție POPA CIPRIAN din cadrul Inspectoratuui de Poliție Județean Iași, pe de altă parte a folosit fără drept informații nedestinate publicității, respectiv faptul că POPA CIPRIAN făcea obiectul unor verificări cu privire la pretinse infracțiuni de corupție sau în legătură cu serviciul efectuat la nivelul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, sens în care s-a întâlnit și a comunicat aceste informații martorului DRACINSCHI MARIO-DANIEL pentru care acesta, la rândul său, să-l alerteze pe ofițerul POPA CIPRIAN în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos nepatrimonial necuvenit, respectiv evitarea unei eventuale răspunderi penale.”, mai consemneză procurorul DNA.

Din materialul probator administrat, în prezenta cauză a rezultat, în mod cert, faptul că la data de 26.04.2017 a avut loc întâlnirea dintre martorul ANDRONACHI CONSTANTIN și numitul COMAN GABRIEL, însă dat fiind contextul situațional prezentat, în lipsa unui probatoriu suplimentar care să certifice mai presus de orice dubiu suplimentar furnizarea/divulgarea/folosirea unor informații nedestinate publicității, la data amintită, în ceea ce îl privește pe COMAN GABRIEL, urmează a se dispune clasarea cauzei cu privire la infracțiunea „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, fapt prev. de art. 12 lit. b)din Legea nr. 78/2000 (actul material din data de 26.04.2017), în cauzaă fiind incidente dispozițiile art. 315 alin. (1) lit.b) și art. 16 alin. (1) lit.c) din Codul de procedură penală.

Tunurile lui Chirica nu sunt anchetate. Șeful DGA a cumpărat de la Primărie apartament în centru cu 10.000 de euro

Gabriel Coman a plătit Primariei Iasi doar 10.000 de euro pentru apartamentul de aproape 90 de metri patrati, bani cu care in zilele noastre nu poti cumpara nici macar o camera de camin. Tranzactia a fost semnata in 2015 de catre Mihai Chirica, la cateva luni dupa ce Gheorghe Nichita a fost arestat. Primaria a pierdut spectaculos procesul deschis de Gabriel Coman la Curtea de Apel Iasi, dupa ce initial castigase la Judecatorie si Tribunal.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here