În urma unei sesizări înaintată de consilierul local PNL Răzvan Timofciuc către Consiliul Concurenței, Primăria trebuie să ia măsuri pentru a asigura celor care vor să închirieze domeniul public (persoane fizice și juridice) șanse egale și un mediu concurențial corect.
„Primăria închiriază domeniul public într-un mod netransparent și arbitrar
În mai multe rânduri, în Consiliul Local, am adus în discuție faptul că domeniul public este închiriat de către Municipalitate într-un mod arbitrar, fără a se respecta principiile de non-discriminare și concurențiale prevăzute de lege.
De fiecare dată m-am lovit de o atitudine zeflemitoare a celor din conducerea Primăriei. Viceprimarul PSD chiar a început potopul jignirilor la adresa mea (”agarici”, ”pămpălău”).
Normal, era direct vizat pentru că presa locală, în mai multe rînduri, a arătat cum controlează închirierea domeniului public, prin interpuși.
În data de 9 septembrie 2019 am sesizat Consiliul Concurenței cu privire la modalitatea netransparentă și neconcurențială prin care sunt închiriate bunuri publice ce aparțin Primăriei Iași.
După o investigație care a durat câteva luni, Consiliul Concurenței mi-a dat dreptate și recomandă Primăriei să întreprindă o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate și pentru a asigura șanse egale tuturor persoanelor fizice și juridice care vor să închirieze domeniul public.
Care sunt constatările Consiliului Concurenţei
În principal, Consiliul reproşează Primăriei că nu organizează licitaţii publice pentru închirierea locurilor publice către diverşi comercianţi.
„Există suspiciunea unei posibile încălcări a art. 8 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, (…), de către autorităţile administraţiei publice locale ale municipiului Iaşi pe piaţa activităţii de închiriere a terenurilor aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale, în vederea amplasării de: tonete, gherete, rulote, terase sezoniere, tarabe flori naturale, automate, vitrine frigorifice/lăzi frigorice etc.“, se arată în adresa Consiliului.
Articolul invocat de instituţie prevede că „sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa“.
În adresa trimisă Primăriei, Consiliul arată că închirierea locurilor publice trebuie făcută prin licitaţie.
„În urma analizei datelor, informaţiilor şi documentelor aflate la dispoziţia autorităţii de concurenţă, UAT Iaşi a închiriat terenuri aflate în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale, fără organizarea de licitaţii, prin încredinţare directă, cu titlu temporar, pentru perioade, conform clauzelor contractuale încheiate între părţi, cuprinse între 1 lună şi 10 ani, prelungite ulterior, prin acte adiţionale succesive, pentru perioade care au atins 15, 20 şi chiar 26 de ani“, se precizează în adresa Consiliului.
Având în vedere durata contractelor invocate de către autoritatea de concurenţă, rezultă că verificările au vizat inclusiv contractele încheiate înainte de anii 2000. În lipsa unui punct de vedere al Primăriei, nu este clar dacă, în trecut, au avut loc licitaţii pentru acele terenuri, conform reglementările legale de la vremea respectivă, contracte care, ulterior, au fost prelungite prin acte adiţionale.
„Închirierea bunurilor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se face pe bază de licitaţie publică. (…) Neorganizarea de licitaţii în vederea închirierii acestor bunuri, precum şi prelungirea duratei acestora pe bază de acte adiţionale constituie ingerinţe ale autorităţii publice prin care se distorsionează mediul concurenţial“, a decretat Consiliul Concurenţei.
Ce am făcut
Am propus un proiect de hotărâre de CL pentru instituirea unui regulament în vederea închirierii pe perioadă temporară a domeniului public, dar sunt aproape 2 ani de când acest proiect stă în sertarele Primăriei.
Constatările autorităţii de concurenţă creează premisele ca sute de antreprenori sau persoane fizice să poată avea şanse egale atunci când doresc să închirieze domeniul public.
Sper ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, cei din conducerea Primăriei să introducă pe ordinea de zi proiectul pe care l-am propus pentru a avea un regulament pentru închirierea domeniului public.
Această decizie a Consiliului Concurenţei şi măsurile pe care Primăria trebuie să le ia, vor demantela o reţea întreagă de interese şi de afaceri ale celor din conducerea Primăriei sau apropiaţilor acestora care au abuzat samavolnic de domeniul public.
Ar fi necesară şi o autosesizare a Curţii de Conturi pentru a evalua un eventual prejudiciu.
#OmulTăuDinPrimărie ”