Presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, a anuntat castigatorul licitatiei pentru furnizarea spitalului modular ce va deservi la depistarea si tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus:
“Iașul va avea cel mai modern spital mobil din România
Am declarat în nenumărate rânduri că, pentru a câștiga bătălia cu noul virus care a îndoliat planeta, este necesar să fim pregătiți, motiv pentru care am făcut toate demersurile necesare în vederea achiziționării unui spital mobil în care să fie tratați pacienții infectați cu Covid – 19. Tocmai de aceea am bucuria de a vă anunța că astăzi a fost semnat contractul de achiziție a unității medicale modular, în urma licitației câștigătoare fiind desemnată firma SDI Global LLC din Turcia.
Această investiție reprezintă un efort financiar consistent pentru orice buget județean. Apreciez consensul la nivelul consilierilor județeni din Iași și Neamț, aceștia votând pentru achiziția în comun a unității sanitare. În ceea ce privește punerea în funcțiune a spitalului mă aștept să fim susținuți de ministerul Sănătății pentru obținerea avizelor în regim de urgență. Majoritatea spitalelor din Iași au adresabilitate regională. Am considerat necesar să avem o astfel de unitate tampon care să asigure în primul rând un triaj al pacienților care vin din zona Moldovei, pentru a proteja celelalte spitale, cadrele medicale și pacienții cu alte patologii.
Mulțumesc președintelui CJ Neamț care a înțeles necesitatea și urgența achiziționării acestei unități medicale mobile. Apreciez efortul colegilor de la Euronest, Comisiei de evaluare, formată din specialiști din domeniul medical, de la spitalele subordonate CJ și de la ISU Iași. Acești oameni au venit în zilele de Paște și au analizat ofertele primite. Nu a fost o muncă ușoară. Cu atât mai mult merită respectul și prețuirea noastră. În astfel de momente, se demonstrează solidaritatea cu comunitatea.
Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Mai mult, aceasta va dispune de zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, zonă administrativă, stație pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical. Reamintesc că valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.”