Achiziții nesimțite la Ateneu în plină criză: duș cu hidromasaj, capace de WC cu senzor și buton

În ultima lună de zile, bugetul Ateneului Iași, instituție de cultură subordonată Primăriei Iași, a fost irosit pe achiziții fără discernământ: cabină de duș cu hidromasaj cu dispozitiv pentru masajul picioarelor, capace de toaletă cu senzor și buton, plită cu inducție, cuptor cu microunde etc @ Ateneul Iași este închis pentru public, dar directorul Ateneului, Andrei Apreotesei, a chemat presa să inaugureze un „tunel pentru dezinfecție”, amenajat la intrarea în clădire @ Când vine vorba de cheltuirea banului public, directorul Apreotesei se eschivează cu un SMS: „rog mesaj”, iar la adresele oficiale nu răspunde invocând motive stupide care nu au legătură cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice

Ateneul Național Iași, instituție de cultură subordonată Primăriei Iași, nu funcționează după regula „chibzuinței bugetare” care ar trebui respectată pe durata stării de urgență și a crizei.

Cheltuielile din ultima lună de zile par a fi făcute pentru amenajarea unei locuințe, nu pentru administrarea unei instituții publice. Achizițiile au fost făcute prin sistemul electronic de achiziții publice, apelându-se la procedura negocierii directe. Raportat la prețurile practicate pe piață, valorile nu sunt exorbitante, însă bunurile achiziționate nu reflectă necesitățile reale ale unei instituții publice de cultură, care a fost închisă publicului, la fel ca toate teatrele ori sălile de concerte de pe întreg teritoriul țării.

Cabina de duș: „6 duze cu hidromasaj, spoturi, dispozitiv pentru masajul picioarelor”

Pe 23 martie, prin procedura cumpărării directe, Ateneul Național din Iași a achiziționat o cabină de duș modelul „HIDRO FD-S3 80C 3P”  la prețul de 1.504,20 lei fără TVA. Cabina a fost cumpărată de la Dedeman. Produsul este în continuare disponibil, iar în magazinul on-line al furnizorului găsim și o descriere a acestuia.

„Cabina de dus cu hidromasaj FD-S3 80C a fost conceputa pentru instalarea pe colt. Aceasta dispune de un panou de control, 6 duze cu hidromasaj si butoane pentru iluminare, ventilatie si sistem pornire.

Cabina cu hidromasaj este construita cu o cădita de dus cu masca frontala, doua usi fixe si doua usi mobile si picioare ajustabile. Panoul din spate este realizat din sticla si permite fixarea suportului pentru prosop, a oglinzii, dusului mobil, a suportului pentru dus si a dispozitivului pentru masajul picioarelor. Capacul superior este prevazut cu ventilatie, transformator, spoturi si dus fix.

Maneta poate fi actionata in stanga si dreapta, pentru furnizarea apei calde, respectiv a apei reci. Comutatorul prezinta urmatoarele functii: dus mobil, dus fix, duze masaj spate si dispozitiv masaj picioare.”, este descris produsul pe pagina celor de la Dedeman.

Capacul de WC cu senzor și buton: „Aduce un plus de imagine firmei”

O vorbă din popor descrie în mod plastic starea de sărăcie lucie în care se află o familie: „N-au după ce trage apa”. La Ateneul Iași nu doar că au după ce trage apa, dar o fac și cu stil, folosindu-se de cea mai înaltă tehnologie din domeniu.

Pe 13 martie, tot prin procedura „cumpărării directe”, instituția de cultură a primăriei a achiziționat un pachet de trei capace de toaletă cu senzor și buton. Un chilipir la 850 de lei fără TVA. Distribuitorul garantează că produsul destinat corporațiilor te face să te uiți cu alți ochi la banala budă, care de obicei te ajută să rezolvi doar două probleme.

„Capacul cu senzor si buton este solutia completa si usoara de inlocuire pentru orice capac de toaleta standard. Capacul se instaleaza usor ca si orice capac obisnuit. Aduce un plus de imagine firmei”, este descris produsul.

Achizițiile cu caracter domestic dar cu finanțare publică continuă la Ateneul Iași cu achiziționarea unui cuptor cu microunde „gri închis” și a unei plite cu inducție, ”culoarea negru”.

Ateneul este închis. Directorul inaugurează „un tunel pentru dezinfecție”

Luni, directorul Andrei Apreotesei a chemat presa locală să asiste la inaugurarea unui așa-zis „tunel pentru dezinfecție”, montat la intrarea în instituție. Nu are a face că Ateneul este închis publicului, la fel ca mai toate edificiile destinate culturii din țară. Apreotesei a montat tunelul și l-a inaugurat. Tunelul este de fapt o improvizație: două panouri împopoțonate cu sigla Atenenului și câteva lozinci, în care au fost montate duze conectate la o pompă.

Tudor LEAHU

 

 

1 COMENTARIU

  1. Vorba din popor e „n-au după ce bea apă” adica n-au ce mânca.
    Cum să inventeze poporul vorba „n-au dupa ce trage apa” când poporul a avut toaleta in gradină de când se ştie? 😁😂

    Cât despre achizițiile directorului Ateneului, intr-adevăr sunt revoltătoare! Mă îndoiesc că acele obiecte vor fi montate la Ateneu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here