Bancheri elvețieni în război cu Fiscul ieșean pentru o sumă uriașă

Firma Agro Verd SRL din județul Iași, controlată de familia Amschwand, milionari și bancheri din Elveția este în război cu Fiscul ieșean după ce inspectorii de control au acuzat că  societatea a  omis să plătească o sumă considerabilă reprezentând TVA către bugetul de stat @ Este vorba despre 250.000 euro reprezentând TVA calculat suplimentar de Fisc după ce a constatat că societatea a înregistrat unele tranzacții fictive cu cereale @ În anul 2011, Agro Verd a cumpărat Agricola Târgu Frumos deținută  de grupul de firme Avitop-Kosarom

Una dintre cele mai mari societăți agricole din județul Iași, compania Agro Verd SRL, controlată de familia Amschwand, afaceriști și bancheri din Elveția este în război cu Fiscul ieșean miza disputei fiind reprezentată de taxe și impozite în valoare totală de 1.130.313 lei. SC Agro Verd SRL cu sediul în comuna Butea din județul Iași este proprietatea familiei Amschwand din Elveția. Ani la rând din acționariatul firmei au făcut parte Esther şi Andreas. În anul 2011, când Agro Verd a cumpărat Agricola Târgu Frumos de la familia Apostol (proprietara grupului de firme Avitop Kosarom) Andreas era director în cadrul băncii Julius Baer din Elveția. Între timp s-ar părea că Andreas s-a restras din acționariatul Agro Verd. La sfârșitul lui 2018, societatea a fost  verificată  de inspectorii ANAF care au stabilit că Agro Verd trebuie să  plătească TVA suplimentar în sumă  de 1.130.313 lei circa 250.000 euro deoarece a înregistrat în contabilitate unele tranzacții fictive. În prezent, Agro Verd exploatează peste 1.400 hectare de teren agricol, în județul Iași. Societatea Agro Verd se chinuie și acum în justiție să anuleze procesul verbal de constatare și decizia de impunere emisă de ANAF.

Tranzacții nereale cu cereale

Inspectorii ANAF au stabilit pentru firma Agro Verd o bază de impozitare suplimentară pentru calculul TVA în valoare totală de 6.007.583 lei deoarece au considerat că firma elvețienilor a înregistrat unele tranzacții nereale cu cereale cu mai multe firme din  județul Iași printre care SC Vicsani Farm SRL din Războieni, SC Farmbălțați SRL Războieni, Agricola SA Târgu Frumos și Mivalagro SRL. Împreună cu Agro Verd SRL acestea sunt societăți afiliate deoarece au acționari comuni.

„Societățile au facturat  cereale pe care nu le dețineau și știau de lipsa lor din gestiunea depozitarului iar clientul Agro Verd acceptă facturile de cereale, înregistrează stocuri de cereale fără să existe  faptic aceste produse, fără să se facă recepția lor deoarece ele nu existau conform contractelor actelor adiționale încheiate la contracte de presări servicii depozitare menționate mai sus”, se arată în  raportul Fiscului.

Toate facturile considerate suspecte de Fisc au fost emise  în aceiași zi pe data de 26 martie 2014. Astfel, Agricola Târgu Frumos a facturat în data de 26.03.2014 cereale în sumă totală de 2.615.672 lei din care TVA de 497.636 lei, Mivalgro SRL Brăila a emis o factură de 354.776 lei din care TVA în sumă de 85.146 lei, Viscani Farm a facturat 741.497 lei din care TVA în sumă de 152.511 lei iar Farmbălțați a emis o factură de 549.054 lei cu TVA de 152.511 lei.

Un alt indiciu care i-a determinat pe inspectorii Fiscului să constate că în realitate cerealele nu au existat se referă la faptul că Agro Verd a încheiat mai departe un contract de livrare și depozitare cu firma Sacom Agro SRL. „SC Agro Verd livrează toată marfa constatată lipsă descrisă mai sus cu factura AV 2014 nr.1 din 27.03.2014 în sumă totală de 6.007.583 lei către Sacom Agro SRL cu sediul în București. La data livrării mărfurilor respectiv 27.03.2014, data când a fost întocmită factura, societatea tocmai constatase că marfa lipsea din custodie din motive necunoscute.  Prin urmare SC Agro Verd nu putea să livreze către Sacom Agro SRL marfa care deja era lipsă în valoare de 6.007.583 lei cum de altfel nici nu putea să o achiziționeze de la societățile afiliate”, au mai arătat inspectorii ANAF.

Afacerea Agricola

Familia fostului prefect Neculai Apostol a cumpărat  Agricola Târgu Frumos de la Agenția Domeniilor Statului, în anul 2002 plătit pentru pachetul majoritar de acțiuni  suma de 1,1 miliarde lei vechi (110.000 lei ). După aceea după numai câțiva ani Agricola Târgu Frumos și-a vândut sediul către Primăria Ion Neculce cu 1 miliarde lei vechi (1,2 milioane lei vechi) iar în 2011 a vândut  către elvețieni întreaga firmă. Potrivit unor surse elvețienii ar fi plătit cel puțin 2 milioane lei pentru Agricola.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

  1. O ALTĂ FIRMĂ DE LA bUTEA A ACELORAȘI PATRONI PRINTR-O LICITAȚIE TRUCATĂ ÎN 2020 AU PRELUAT IAZUL BUTEA 1 CU O REDEVENȚĂ DE DOAR 500 LEI PE HA. EXPLICAȚII SUPLIMENTAE SĂ LE DEA CEI IMPLICAȚI- PRIMARUL COMUNEI BUTEA ȘI CONSILIERUL LOCAL ANTI IONEL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here