Marius Bodea: Soluția mea la problemele de trafic și poluare: transport public gratuit în Iași

11 milioane de euro au plătit ieșenii pentru un proiect al Primăriei, care a condus la creșterea poluării în oraș, creează în continuare haos în trafic și face ca numărul accidentelor rutiere în municipiu să fie din ce în ce mai mare. Sistemul integrat de management al traficului a costat aproximativ 71 milioane lei, iar Primăria a decontat din fonduri UE aproximativ 25 mililoane lei.

Efectele sistemului recepţionat de actuala administrație contrazic, azi, obiectivele asumate de Primăria Iași, care în 2016 promitea o îmbunătățire acalității vieții în oraș.

Astfel, în ultimii 4 ani, în aglomerarea urbană din Iași s-au înregistrat valori de poluare negative din ce în ce mai mari, conform rapoartelor publicate de Agenția pentru Protecția Mediului din Iași: 70 de depășiri în 2016, 183 în 2017, 279 în 2018 (cel mai mare record negativ la nivelul întregii țări!) și 151 de depășiri în 2019, în condițiile în carelimita maximă admisă pentru 12 luni este de 35 de depășiri!

Cifrele oficiale comunicate de Poliția Română, Serviciul Rutier, indică, de asemenea o creștere exponențială a numărului de accidente rutiere, ca urmare a punerii în funcțiune a sistemului de management al traficului: 503 de accidente în 2014, 624 în 2015, 632 în 2016, 652 în 2017, 649 în 2018 și 660 de accidente în 2019.

46 mililoane de lei au fost cheltuiți de la bugetul local pentru implementarea sistemului de management al traficului. Altfel spus, fiecare dintre noi a plătit, din taxe și impozite proprii, toți acești bani pentru un proiect care a făcut mai mult rău: Iașul este cel mai poluat oraș din țară, blocajele în trafic sunt nelipsite și sunt tot mai frecvente accidentele rutiere. Iar asta se vede din statisticile oficiale.

Responsabil direct pentru implementarea acestui proiect-eșec este chiar actualul primar al orașului. Primăria Iași a realizat studiul de trafic, care a stat la baza proiectului tehnic, iar localizarea și timpii semafoarelor au fost stabilite prin proiectul tehnic avizat de Comisia de Circulație din cadrul Primăriei, unde președinte este a fost, și încă este, dl. Mihai Chirica. Este nevoie de un nou studiu de trafic, care să coreleze algoritmii sistemului de trafic cu date reale, adaptate la realitățile de astăzi”, a declarat Marius Bodea.

Deputalul liberal susține că anual Primăria Iași cheltuiește bani publici fără niciun rezultat și că e nevoie de măsuri radicale care să rezolve definitiv problemele de trafic și poluare din oraș. Cu atât mai mult cu cât există directive clare din partea Comisiei Europeane în ceea ce privește noile priorități de investiții în statele membre. Datele oficiale ale UE arată că poluarea afectează peste 130 de oraşe din Europa și cauzează aproape 400.000 de decese în fiecare an. 60% din bugetul fondurilor europene pe care le va primi România în bugetul viitor, 2021 – 2027, sunt destinate politicilor verzi (30%) și inovării (30%).

Împreună cu echipa tehnică cu care lucrez la programul de guvernare pentru Iași, am făcut mai multe analize și am ajuns la o concluzie radicală: TRANSPORT PUBLIC GRATUIT ÎN MUNICIPIUL IAȘI! Este o măsură de forță, absolut necesară într-un oraș toxic și supraaglomerat.Orașe europene de dimensiunea Iașului au implementat o astfel de măsură, și rezultatele sunt extraordinare: străzile nu mai sunt aglomerate, orașele au devenit mai atractive pentru tineri și rezidenți, sunt mai aerisite și mai prietenoase cu mediul. La fel îmi doresc să fie și orașul nostru!

Iașul, cel mai poluat oraș din țară, are 410.000 locuitori, iar din cele 32 milioane de euro cheltuite anual pentru transportul public, 20 de milioane reprezintă subvenția primăriei. Prin comparație, Tallinn (Estonia), cu o populație de 470.000 de locuitori, nu are probleme cu poluarea, transportul public e gratuit, și cu toate astea cheltuielile totale sunt mult mai mici decât în Iași – 12 milioane de euro pe an, în condițiile în care orașul nu obține niciun venit din aceste servicii. Se poate, așadar, să ai transport public gratuit, cu costuri mai mici, iar beneficiile sunt de necotestat: transportul în comun din Tallinn a început să fie mai des folosit de când a devenit gratuit, a adus profituri de 20 de milioane de euro pe an, numărul rezidenţilor a crescut de la 416.150 în noiembrie 2012 la 470.000 în 2019, iar asta înseamnă venituri în plus din taxe, de un milion de euro. Unii taxează suplimentar pentru trecerea prin centrul oraşului, iar alţii construiesc drumuri noi.


Un alt exemplu este orașul francez Dunkirk, cu o populatie de 257.000 locuitori, care a implementat sistemul de gratuitate în transportul public pentru rezidenti și vizitatori. Rezultatele unui sondaj arătă că în urma introducerii gratuității în transportul public, numărul celor care călătoresc cu autobuzul a crescut cu 60% în timpul săptămânii și 100% în weekend, iar 48% dintre utilizatori au spus că vor renunța la mașina personală. 5% dintre cei intervievați și-au vândut mașina și au decis să nu își mai cumpere un alt vehicul.

Practica păguboasă de ne juca cu banii publici, așa cum face Primăria Iași de 5 ani încoace, trebuie să înceteze! Este timpul să implementăm soluții sănătoase și eficiente. De aceea consider ca un transport public gratuit este cea mai potrivită soluție la anomaliile ce ne distrug orașul”, a adăugat deputatul Marius Bodea, Președintele Biroului Politic Local al PNL Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here