În condițiile în care Mihai Chirica pare să fi confiscat toate ”cotele la pariuri” în privința alegerilor locale din iunie, Cosette Chichirău încearcă să convingă ieșenii că opoziția mai are o șansă și că acea șansă este candidatul USR. 7 IAȘI vă prezintă un amplu interviu cu prima femeie care atentează, cu șanse reale, la funcția de primar a Municipiului Iași. Deși nu se bucură de o mare notorietate în Iași, Chichirău mizează pe generația tânără care își dorește schimbarea vechii clase politice care a confiscat instituțiile statului . Chichirău promite eliberarea Primăriei din mâinile ”rețelei Chirica”și revitalizarea vieții orașului. ”Chirica cu siguranță va fi schimbat în Iunie!”- este crezul cu care pleacă la drum candidatul USR în campania electorală.
- Reporter: De ce ați candidat la funcția de președinte al USR împotriva lui Dan Barna?
Cosette Chichirău: Mi-am dorit să fiu președintele partidului. Nu a fost o candidatură la mișto! Era greu să câștig pentru că în acel moment Dan Barna era desemnat candidatul partidului la ”prezidențiale”. În același timp era și o situație puțin ciudată: aceea de a avea desemnat mai întâi candidatul pentru funcția de președinte al României și apoi, înainte de prezidențiale, să faci alegeri interne. Asta mie mi s-a părut o greșeală din punct de vedere democratic și, e adevărat, am vrut să taxez această greșeală. Asta ca și motiv în plus față de faptul că eu chiar îmi doream să fiu președintele partidului, considerând că am bune abilități de organizare și comunicare.
- Reporter: Dar nu ați avut în prealabil o discuție în interiolul USR pentru a evita apariția în public a scandalului de la acea vreme?
Cosette Chichirău: Am avut unele discuții, dar nu s-au concretizat în ceva oficial. Am scris mai multe scrisori Biroului Politic Național în care am explicat aceste aspecte și am cerut amânarea alegerilor interne. Au fost zeci de persoane care au semnat acele scrisori. Scrisorile au fost doar formalizarea unor discuții.
- Reporter: Cum a afectat relația dvs cu Dan Barna această candidatură?
Cosette Chichirău: Nu a fost confortabilă această situație. Dar e ca în America. Vedem acum alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, unde candidatii sunt foarte duri unii cu alții, pentru ca apoi, la sfârșit, când apare câștigătorul, toți să se unească în spatele acelui candidat. Eu am trăit în America și știu că dezbaterile interne nu se iau în nume personal. Eu nu am criticat persoana Dan Barna, nu am o problemă cu el personal. Eu am propuneri pentru partid și pot să critic performanța lui ca președinte. Dar asta nu înseamnă că există un conflict atât de profund încât să nu putem duce partidul mai departe. Am stat de vorbă după alegerile interne și i-am promis că voi trage în campania la prezidențiale și că voi face eforturi și în campaniile ce urmează. A câștigat alegerile, el este președintele și mergem mai departe împreună cu el.
- Reporter: Și relația actuală cu Dan Barna?
Cosette Chichirău: Este mai bună ca înainte, chiar aș putea spune!
” Am speranța că ne vom înțelege cu cei de la PNL”
- Reporter: Ce se întâmplă în Parlament? Cum comentați actuala criză?
Cosette Chichirău: Noi vrem alegeri anticipate! Și spunem lucrul acesta de ceva timp. Pentru că PSD reușește încă să formeze o majoritate mică, la limită, ei pot practic să voteze orice guvern doar să scape de anticipate.
- Reporter: Anticipate cu 5-6 luni înainte de alegerile la termen! În folosul cui sunt: al cetățeanului sau al partidelor?
Cosette Chichirău: Trebuie să judecăm lucrurile din punctul de vedere al principiilor democratice. Nu ”hai că se poate și așa”. Hai că se poate și cu un guvern minoritar, sau lasă că nu e în interesul PSD să fie alegeri anticipate și tot așa mai departe. Trebuie să privim dincolo de interesele unor partide. USR susține un principiu! Deși politic nu este înteresul nostru să avem anticipate pentru că scorul nostru electoral este mai mic acum decât ar putea să fie peste câteva luni, cu toate acestea susținem anticipatele pentru că scurtează criza cu șase luni. Se conturează o majoritate parlamentară, ai un nou Guvern și poți să mergi mai departe la drum. Ideea e să nu mai ții țara în incertitudine încă un an de zile. Ceea ce vedem acum este un joc al partidelor vechi pe interese proprii. PNL vrea alegeri acum pentru că au un scor mare și încep să se erodeze, PSD nu vrea alegeri acum pentru că au nevoie de timp pentru a crește.
- Reporter: Vom avea o alinață PNL – USR la alegerile locale?
Cosette Chichirău: Eu așa cred. În orice caz noi suntem deschiși…
- Reporter: Presupunem că va fi o alianță gen USL și negocierile vor fi făcute așa încât compensarea candidaturilor și paritatea să se închidă la nivel național…
Cosette Chichirău: USR nu e un partid ca PNL sau PSD. Nu va fi posibilă o compensare la nivel național. Înțelegerile trebuie să se închidă la nivel local. Din punctul nostru de vedere orice înțelegere se face aici la Iași. Așa că va trebui să împărțim toate candidaturile și toate funcțiile disponibile. Eu personal cred că este loc pentru toată lumea. Sunt puține cazuri în care cineva vrea doar o anumită funcție. Întotdeauna se poate oferi altceva. Există multe funcții în administrație, primar, viceprimari, city-manager, și eu am speranța că ne vom înțelege cu cei de la PNL.
PNL nu poate avea toate functiile mari
- Reporter: Chiar dacă PNL va revendica ambele candidaturi?
Cosette Chichirău: Nuuuu. Asta este exclus, binențeles! Nu pot ei să aibă toate funcțiile mari.
- Reporter: Chiar daca vor invoca scorul ultimelor alegeri …
Cosette Chichirău: Si noi putem argumenta că Iohannis nu este egal cu PNL și ne putem uita la europarlamentare și să vedem ce pondere au avut partidele atunci. În municipiul Iași USR PLUS a luat 37 procente, PNL 18 și PSD 15. Deci avem și noi alte alegeri la care să ne referim. Nu se poate merge realmente într-o coaliție fără noi pentru că avem scoruri importante și in municipiu și în județ.
- Reporter: Vedem în presa centrală informații despre nemulțumirile membrilor USR față de pretențiile celor din PLUS. Cum vă înțelegeți cu colegii de la PLUS?
Cosette Chichirău: Relația cu colegii de la PLUS Iași este una bună. Ei aduc oameni oameni calificați pentru alegeri, chiar dacă sunt un partid mai tânăr decât noi, nu au aceeași experiență și nu au organizații atât de extinse. Asta este principală resursă a unui partid: oamenii cu care vii la masă. În politica din România nu găsești destui oameni buni care să se bage. Iar atunci când ai niște oameni buni mi se pare nefiresc să te cerți pentru niște funcții. Noi deja am început să vorbim despre listele de consilieri. Este important să oferim oameni care se pricep în toate domeniile. Nu avem destui oameni pentru că suntem un partid nou, spre deosebire de partidele vechi care au oameni până la nivel de scări de bloc. De aceea este util să avem un alt partid cu care să colaborăm, într-adevar destul de mic, și să punem resursele la comun pentru a acoperi teritoriul cât mai bine.Până la sfârșitul lunii vom avea candidații unici ai alianței pentru șefia Primariei și a CJ.
”Nu renunțăm la criteriile de integritate!”
- Reporter: Care este obiectivul dumneavoastră la alegerile locale?
Cosette Chichirău: Noi ne propunem să avem candidați în toate comunele și orașele din județ. Cei de la PLUS au organizații în localități unde noi nu avem și invers. Vor rămâne doar câteva localități neacoperite, dar vom găsi și acolo candidați pentru Primărie și Consilii Locale. Ideea este că e mai ușor să găsești câțiva oameni care să fie candidați decât să găsești oameni pentru organizații, care să tragă și să dezvolte o organizație. Ne vom păstra criteriile de integritate, adică nu va fi o goană după oameni, chiar cu riscul de a nu avea 100% acoperire.
- Reporter: Nu va fi un handicap pentru cel ce va candida la CJ?
Cosette Chichirău: Așa este. Uneori trebuie să pui în balanță esența partidului, valorile pentru care ai intrat în politică și rezultatul. Poate pierdem câteva voturi, dar este mai important să reprezinți ideea pentru faci politică: să ai o clasă politică mai curată, să reduci corupția, să ai o administrație mai eficientă, să nu mai avem atâtea cumetrii în politică, atâtea posturi plătite aiurea. Noi am intrat în politică pentru ideea de reformă, de a face proiectele mai repede, de a aduce oameni mai competenți. Dacă noi compromitem ideea de reformă în România nu mai avem un motiv de a exista. Mai degrabă lași o comună fără listă electorală decât să compromiți ideea care justifică propria existență.
- Reporter: Cum stați în sondaje? Care e obiectivul?
Cosette Chichirău: Sondajele urmează să fie făcute în perioada următoare. Obiectivul nostru pe municipiu este de 45% în alegerile locale. Considerând numărul de voturi la o prezență medie necesară, din estimările noastre suntem la peste jumătate voturi și trebuie să muncim pentru diferență.
”Nimeni din PSD sau PNL nu ajunge viceprimar fără să fie într-o rețea foarte bine organizată”
- Reporter: De ce v-ați hotărât să candidați la Primărie? O simțiți ca pe o obligație pentru că sunteți președintele organizației USR și trebuie să vă asumați acest lucru sau chiar vă doriți funcția de primar?
Cosette Chichirău: Nu este o obligație pentru mine. Chiar îmi doresc să fiu primarul Iașului din mai multe motive, unele care mă privesc pe mine, altele care privesc orașul. Iașul este într-o situație dramatică, s-au făcut mult prea puține în 30 de ani în orașul acesta. Avem probleme ce țin de calitatea vieții ieșenilor, probleme legate de poluare, transport public, spații verzi, parcări și este păcat pentru Iașul este un oraș extraordinar, un oraș de suflet pentru foarte multă lume. Eu m-am născut și am crescut aici și mi se rupe sufletul când văd că nu ne atingem potențialul. Avem o istorie glorioasă, avem oameni extraordinari, avem universitățile care cumva ne țin economic pe linia de plutire. Avem toate îngredientele pentru a fi un oraș de rang european în care se poate trăi bine și totuși cumetriile și vechea politică ne țin în urmă. Sunt rănită în orgoliul meu de ieșeancă atunci când văd că lucrurile nu merg bine. Cred că am abilitățille necesare pentru a conduce Iașul, am o carieră în mari corporații, sunt un bun administrator, un bun manager, am gestionat echipe și bani foarte mulți și știu ce înseamnă să fii eficient, să ai obiective și să te ții de ele în timp. Eu nu depind de sistem, nu sunt finanțată de nimeni din vreo afacere, din vreo industrie sau de imobiliare, nu vin cu o grupare după mine, cu oameni care trebuie puși în funcții. Aduc oportunitatea de a schimba modul în care se face politică.
- Reporter: Nici Chirica nu avea pe nimeni în spate când a intrat în Primărie…
Cosette Chichirău: Nu este adevărat! A fost director tehnic, a fost viceprimar. Nimeni în PSD sau PNL nu ajunge viceprimar fără să fie într-o rețea foarte bine organizată. Nimeni nu ajunge în funcția aia curat. Nu poți să spui că a venit de nicăieri, el a fost complice la toate lucrurile acestea. Legăturile astea nu se fac peste noapte, ele existau din mandatul lui Nichita. Erau un grup de prieteni, doar că banii se duceau la fostul primar și nu la cel actual. Odată ce s-a schimbat primarul banii se duc în altă parte. Mihai Chirica este parte dintr-o rețea, poate nu era beneficiarul direct al unor sume pentru că nu era primar, dar rețeaua există. Nu vii pur și simplu și îți faci prieteni peste noapte.
”Aș vrea ca în primele șase luni de mandat să avem servicii digitale extinse”
- Reporter: Există un program al candidatului la Primărie?
Cosette Chichirău: Am publicat un program care avea suficiente idei concrete și termene de finalizare. Urmează să armonizăm programul nostru cu cel al colegilor de la PLUS și îl vom publica în detaliu. O chestiune așteptată de foarte mulți oameni și pe care domnul Chirica nu a reușit să o facă în cinci ani de mandat este digitalizarea Primăriei. Am vorbit cu firme care au astfel de soluții și știm ce avem de făcut din prima zi. Am vorbit despre mediu, despre ce fel de rețea de monitorizare ne trebuie, cum putem extinde zona pietonală, iar acum trebuie să venim cu detalii efective referitoare la zonele asupra cărora se va interveni.
Am văzut programul domnului Chirica de acum patru ani. Este nerealizat în proporție de 90%. Ideea este că atunci când promiți ceva să fii sigur că poți realiza, adică ai oameni care se pricep la acel lucru, ai vorbit deja cu firme care îți oferă soluții, ai vorbit cu alte orașe, ai analizat foarte atent problematica și nu faci doar o broșură electorală. Noi deja am făcut asta. Am vorbit cu oameni din alte orașe, am vorbit cu firme, am vorbit cu echipa noastră și în momentul cănd vom pune ceva într-o broșură electorală, suntem siguri că se poate face și în ce termen.
- Reporter: Cum veți rezolva probleme grave de care suferă orașul?
Cosette Chichirău: Avem un program detaliat și pentru parcări, pentru spații verzi și pentru urbanism. Am oferit o viziune în 6-7 pași pentru fiecare proiect. Am menționat și finanțarea șoselei de centură, care chiar dacă nu este atribuția primarului, însă acesta poate avea o influență extraordinară în realizarea acestui proiect. Recent am fost la Bruxelles de curând unde am aflat că Ministerul Transporturilor nu a trimis nicio solicitare de asistență tehnică specialiștilor care ar trebui să ajute la scrierea de proiecte. Nu scriem proiecte care să fie finanțate. Eu în calitate de candidat la Primărie m-am interesat de toate mecanismele posibile pentru ca noi să putem realiza șoseaua de centură. Și Mihai Chirica putea face asta doar că nu a făcut-o. Șoseaua de centura ne-ar ajuta foarte mult pentru a îmbunătăți calitatea vieții ieșenilor pentru că ar reduce poluarea, ar reduce traficul greu din oraș, ne-ar permite să extindem zona pietonală.
- Reporter: Iașul este deficitar la spații verzi. Cum rezolvați problema?
Cosette Chichirău: Sunt mai multe soluții. Unele spații verzi sunt folosite ca parcări. Dacă vom construi parcări subterane putem elibera acele spații. Politica mea de oportunitate în oraș va fi să avem mai multe spații verzi decât blocuri. Acum se construiește la liber, se fac blocuri peste blocuri, se sacrifică calitatea vieții oamenilor.
- Reporter: Persoanele 40 + se regăsesc în electoratul stabil al lui Mihai Chirica și al PSD. Cum îi puteți convinge să „se rupă” de actualul primar și să vă încredințeze votul?
Cosette Chichirău: Evident că nu putem oferi pensii, dar putem oferi o calitate a vieții mai bună. Dacă avem spații verzi mai multe și bătrânii o să se bucure împreună cu copiii și nepoții lor. O linie importantă a campaniei noastre este reducerea poluării care afectează în mod special bătrânii și copiii. Vedem că mulți ieșeni sunt sensibili la această temă și Mihai Chirica are o vulnerabilitate imensă pe acest subiect pentru că putea să facă lucruri și nu a făcut.
21. Reporter: Care sunt cinci chestiuni prioritare pe care le veți implementa în primul an?
Cosette Chichirău: Aprobarea PUG-ului – Aceasta este o chestiune care preocupă ieșenii. Lipsa PUG-ului duce la construcții haotice și practic la lipsa unei politici de urbanism care ne afectează în multe feluri: parcări, spații verzi, locuri de joacă, etc. Pe locul doi ar fi aducerea unor specialiști în Primărie în urbanism, în mobilitate urbană și digitalizare. Aș vrea ca în primele șase luni de mandat să avem servicii digitale extinse.Trei: marcarea locurilor de parcare, cu o inventariere completă și perceperea de tarife, bineînțeles, și aplicația pentru mobil pentru o plată facilă. Patru: reducerea poluării și să vedem efectiv efectiv cum măsurăm și cum avertizăm populația. Pe locul cinci aș pune realizarea unui brand de oraș și lansarea de reclame pentru a atrage turiști și investitori. Trebuie să avem un birou de reprezentare la Bruxelles. Mai multe orașe au reprezentanți acolo. Foarte puțini oameni de acolo știu că Iașul există.
”Chirica cu siguranță va fi schimbat!”
- Reporter: Haideți să facem unele pronosticuri. Se va realiza o alianță USR-PLUS-PNL la alegerile locale în Iași?
Cosette Chichirău: Eu cred că da.
- Reporter:Veți fi candidatul alianței pentru Primărie?
Cosette Chichirău: Eu cred că da.
24. Reporter: În ce măsură?
Cosette Chichirău: În mare măsură.
- Reporter: Va fi schimbat Chirica în Iunie sau nu?
Cosette Chichirău: Da, cu siguranță va fi schimbat!
- Reporter: Va candida din Partea PSD sau nu?
Cosette Chichirău: Aici nu pot fi sigură. Cred că sunt două variante: independența din partea PSD sau din partea unui partid propriu. Nu cred că PNL îl va susține. Știu că există discuții în PSD despre Mihai Chirica, dar nu știu cât de adânci sunt conflictele, dacă îl vor primi sau nu, sau în ce condiții. Sigur că ne-ar avantaja pe noi să aibă PSD candidat propriu care să ia 10-15% și Chirica să ia 29%
Rareș Neamțu