Antichitățile reprezintă o nișă specializată, dar care stârnește mult interes și pasiuni, având în vedere valoare produselor de colecție. Investiţia în opere de artă a reprezentat întotdeauna o certitudine, chiar dacă preţurile au fluctuat de-a lungul timpului. Trendurile actuale în materie de amenajări interioare își găsesc inspirația în stilurile clascie. De la un magazin de antichități putem achiziționa o piesă de mobilier de mare impact vizual sau o operă de artă ce da o notă de strălucire și culoare unui interior modern.
Am vorbit Florin Corneliu, un colecționar pasionat, ce deține un magazin de antichități pe Șoseaua Națională, un om ce și-a dedicat viața cultului pentru artă și frumos. Cum a evoluat piață ieșeană și ce antichități preferă ieșenii aflăm în rândurile de mai jos:
- De unde pasiunea pentru antichități? Cum a început totul?
Totul a început pe la vârstă de 10 ani cu Filatelia, Numismatica și cu colecționatul insignelor. Cu trecerea timpului am reușit să transform această pasiune în afacere. Îmi chemam clienții într-un garaj, apoi într-un depozit și după mulți ani de muncă a venit magazinul.
- Cum a evoluat piață ieșeană în acest domeniu? Cât de interesați sunt ieșenii de antichități?
Cu părere de rău spun că deși Iașul este un oraș cultural, încărcat de istorie, piața colecționarilor este una extrem de modestă în comparație cu alte orașe din țară, interesul ieșenilor pentru antichități fiind redus.
- Care este profilul clientului dumneavoastră?
Nu cred că pot face un profil clientului meu. Unii sunt timizi, neîncrezători, unii atotștiutori și mândri care, decât să ceară un sfat de la cineva priceput preferă să cumpere un fals sau un kitsch. Puțini sunt cei care știu să aprecieze aceste antichități dar, din păcate, nu au puterea financiară necesară pentru achiziții. Sunt persoane care vin frecvent, dacă nu să cumpere, măcar să vadă dacă nu a mai apărut ceva.
- Care sunt cele mai căutate antichități?
La mare căutare este arta plastică românească urmată de chilipiruri. Din păcate lumea preferă tot ceea ce este ieftin chiar dacă este fals.
- Care este cel mai valoros obiect pe care l-ați vândut?
Pentru mine „valoros” nu înseamnă scump din punct de vedere financiar. Pentru mine, acea valoare este sentimentală. Au fost foarte multe obiecte de care m-am despărțit greu, dar sunt de părere că atunci când vrei să atingi țintele pe care ți le propui în viață, trebuie să știi și să renunți. Consider că aceste obiecte au rolul de a ne înfrumuseța doar o parte, o perioadă din viață.
- Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să pornească o astfel de afacere?
Dacă nu au asta în ADN, dacă nu există pasiune, nu vor reuși în această afacere.
Contact: https://corneliu-florin.business.site/
https://www.facebook.com/corneliuantichitati/