Consilierii comunei Rediu și primarul Vasile Haidău au dat o hotărâre incredibilă, interzicând accesul cetățenilor, dar și presei la ședințele Consiliului Local. Mai mult, conform documentului, pot participa la dezbaterile din Consiliu Local doar acei cetățeni cu domiciliul stabil în Rediu, și doar după ce au prezentat în prealabil un act de identitate. Primarul Haidău se visează în Tadjikistan: cine vrea să filmeze are nevoie de autorizație „audiovizual”. „Totul e din cauza unui tînăr USR-ist, pe nume Grosu, care stă picior peste picior, și ne tulbură activitatea ( Ciprian Grosu – președinte PLUS Rediu – n.r.)”, își susține cauza primarul.
Prefectul Marian Grigoraș a inițiat o acțiune prealabilă solicitînd anularea acestei decizii controversate, dar primarul din Rediu o ține pe a lui.
„Totul a pornit de la un membru USR, Ciprian Grosu, care, adesea participă la ședințe și ne tulbură liniștea. Interdicția nu e pentru cetățenii liniștiți, ci doar pentru cei care ne crează probleme ( Ciprian Grosu – președinte PLUS Rediu – n.r.)’’, a explicat Haidău.
Panarama-panaramelor la Rediu. O hotărâre de consiliu local, sprijinită de o parte dintre consilieri, dar în special de edilul Vasile Haidău, interzice cetățenilor și reprezentanților mass-media accesul la ședințele oficiale și la dezbaterile aleșilor comunei. Prin Hotărârea de Consiliu Local 115/2019 privind stabilirea unor măsuri organizatorice pentru buna funcționare a consiliului local, s-a decis ca, la dezbaterile aleșilor să fie permis accesul doar cetățenilor care au domiciliul stabil în comuna Rediu, județul Iași, și doar pe baza actului de identitate prezentat persoanelor însărcinate cu ordinea în instituție. Consilierii locali din Rediu au mai stabilit apoi că, toți jurnaliștii care doresc să asiste la ședințele de consiliu local ori să filmeze discuțiile purtate, trebuie mai întâi să facă o solicitare scrisă în acest sens, cu cel puțin 24 de ore înainte de ședință. Totodată, reprezentanții mass-media care participă la dezbateri nu au voie să filmeze discuțiile aleșilor locali, această activitate fiind permisă doar ziariștilor ce fac dovada că dețin o autorizație audiovizuală. Controversata hotărâre a CL Rediu a fost inițiată de edilul Vasile Haidău, iar aceasta a intrat în vigoare începând cu data de 7 noiembrie 2019.
Prefectul a cerut anularea hotărârii. Primarul spune „ba”
Decizia consilierilor locali din comuna Rediu a fost analizată și întoarsă pe toate fețele de juriștii Prefecturii Iași, iar la final, specialiștii au descoperit mai multe aspecte de nelegalitate. Mai mult, prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a inițiat o acțiune pentru anularea hotărârii discriminatorii. În încercarea de a corecta această enormitate, Grigoraș i-a mai cerut lui Haidău, ca, în termen de 15 zile, această decizie să fie revocată definitiv ori să fie modifice în mod corespunzător.
„Hotărârea respectivă a fost analizată de juriștii prefecturii, rezultand anumite aspecte de nelegalitate. Din acest motiv, s-a solicitat ca in termen de 15 zile să se revoce sau să se modifice corespunzator acea hotarare de consiliu local”, a spus prefectul Marian Grigoraș.
Contactat telefonic, Vasile Haidău, edilul comunei Rediu, a recunoscut că el personal a fost inițiatorul acestei hotărâri discutabile, pe motiv că se dorește evitarea tulburării liniștii consilierilor. De asemenea, primarul a mai explicat că toată tărășenia ar fi pornit de la un tînăr pe nume Ciprian Grosu, membru USR, care, de fiecare dată vorbește aiurea, neîntrebat, și e pus mereu pe scandal.
’’Am constatat că la ședințe vin și persoane neavenite, puse pe scandal. Totul e din cauza unui tînăr USR-ist, pe nume Grosu, care, atunci cînd participă la dezbateri, vorbește fără să fie întrebat, stă picior peste picior, și ne tulbură activitatea. Noi nu am interzis accesul la ședințe pentru cetățenii liniștiți, ci doar pentru aceia care ne tulbură liniștea. Nu s-a pus niciodată problema ca să-i dăm afară pe oameni. Pot veni toți localnicii, toți cei care doresc, în limita locurilor disponibile. Cît despre jurnaliști, acestora nu li s-a îngrădit accesul. Însă, cei care doresc să filmeze trebuie să dețină o autorizație audiovizuală. Consider că așa este normal și corect. Nu este o interdicție pentru nimeni dar trebuie să respectăm legea bunului simț. Am aflat de decizia și recomandarea prefectului de Iași. Am făcut deja contestație’’, a precizat primarul comunei Rediu, Vasile Haidău.
Nicu SAMSON