La scurt timp după votul din Parlament, Iulia Scântei, senator PNL de Iași, triumfa la TV, mândră că a pus umărul la eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați @ În urmă cu peste doi ani, în decembrie 2017, Iulia Scântei a depus un amendament la aceeași lege pentru ca „notarii de stat” din epoca comunistă să poată beneficia alături de judecători de pensii speciale @ Comisia lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea a admis inițial amendamentul, fiind însă ulterior respins până la votul final @ În plus, votul privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați are șanse reale să fie desființat din nou de Curtea Constituțională, după cum au recunoscut mai mulți parlamentari @ Există două decizii ale CCR, 20 din 2000 și 873 din 2010, care spun că pensiile de serviciu ale magistratilor nu pot fi eliminate
Zilele trecute a votat pentru eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar în decembrie 2017 înainta un amendament la aceeași lege privind privind statutul judecătorilor și procurorilor prin care propunea ca notarii care au profesat în timpul comunismului să poată beneficia de aceleași pensii de serviciu. Este vorba de Iulia Scântei, senator PNL de Iași.
Amendamentul a fost depus la „Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei”, unde Iulia Scântei avea calitatea de membru. Această comisie, din care făcea parte și Eugen Nicolicea a fost condusă de către Florin Iordache, ambii „secunzi” de încredere al fostului președinte PSD Liviu Dragnea. Cele mai multe dintre amendamentele depuse de către parlamentarii PNL și USR au fost respinse de comisia în care PSD și ALDE avea majoritate, însă cel al liberalei Iulia Scântei a fost votat ca prin minune.
Solidaritate de breaslă: amendament pentru foștii notari de stat
Conform raportului comisiei, înaintat Parlamentului pe 18 decembrie 2017, la aliniatul 5 al articolului 82 al Legii 303/2004, Iulia Scântei a propus schimbarea paragrafului prin introducerea sintagmei „notar de stat”, alături de alte categorii profesionale care urmau să beneficieze de pensie de serviciu.
„Aliniatul 5 la articolului 82 se modifică și va avea următorul cuprins: (5) persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la alin. (1) și (3) în funcția de judecător, procurer, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridical asimilată judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar, NOTAR DE STAT, sau consilier de conturi de la secția juristicțională a Curții de Conturi se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au altă ocupație”, se arată în articolul amendat de Iulia Scântei prin introducerea sintagmei de NOTAR DE STAT.
Scântei: „Amendamentul nu a fost aprobat”
„Amendamentul nu a fost aprobat și se referea doar la notari de stat și nu era vorba de pensii speciale, ci doar la recunoașterea vechimii. Mai sunt doar 12 persoane în viață vizate de această propunere”, a declarant Iulia Scântei.
Pe de altă parte, specialiștii în drept și chiar parte dintre parlamentarii care au votat eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați au anticipat că, odată sesizată, Curtea Constituțională va respinge din nou această propunere. Există două decizii ale CCR, 20 din 2000 și 873 din 2010, care spun că pensiile de serviciu ale magistraților nu pot fi eliminate.
Altfel spus, am asistat la un spectacol pus în scenă de către PNL și PSD care și-au dat mâna pentru un singur scop: prostirea electoratului.
Tudor LEAHU