Maidanezii din România au ajuns VEDETE ÎN S.U.A. Jurnaliştii americani, oripilaţi de condiţiile în care trăiesc câinii vagabonzi de la noi

Lipsurile câinilor fără stăpân din SUA, precum proviziile reduse de mâncare pentru pui sau aglomeraţia din adăposturi, pălesc în comparaţie cu situaţia din România. Aici, „literalmente milioane de câini trăiesc pe stradă sau sunt condamnaţi la moarte în adăposturi mizere”, scrie portalul huffingtonpost.com, preluat de Yahoo!News.

 

Jurnaliştii americani dedică un articol situaţiei câinilor maidanezi din ţara noastră, încercând pe de o parte să explice situaţia prezentă şi pe altă parte să lanseze un apel la adresa autorităţilor române şi europene pentru a lua măsuri în vederea soluţionării situaţiei.

„România este membră a UE. Alte state din UE ar trebui să se unească şi să pună presiune asupra României să îşi ajute populaţia canină cu un program de sterilizare finanţat de guvern şi cu program responsabil de îngrijire adecvată a câinilor existenţi”, sunt de părere jurnaliștii americani.

 

Cum s-a întâmplat însă ca situaţia din România să scape de sub control? 

 

Totul a început în anii ’60, spun americanii, când comuniștii au decis să industrializeze România. Mii de oameni au fost forţaţi atunci să îşi părăsească locuinţele de la ţară şi să se mute la oraş. Înghesuiţi în apartamente mici, ei nu au avut de ales şi şi-au abandonat câinii. Animalele s-au înmulţit rapid şi au început să cutreiere străzile în haite, înspăimântând localnicii şi turiştii.  Vârful abandonurilor canine s-a înregistrat în timpul regimului lui Ceauşescu, atunci când au fost iniţiate programele de demolare şi când alţi oamenii au fost forţaţii să se mute în apartamente mici, unde nu puteau ţine animale.

 

„După 20 de ani de democraţie, să dai vina pe vechiul regim comunist poate părea suspect. Problemele cu care se confruntă câinii din România au început în era comunistă şi au continuat imediat după terminarea ei”, scrie huffingtonpost.com.

 

Potrivit jurnaliştilor americani, acum, orice încercare a activiştilor pentru drepturile animalelor de a soluţiona situaţia este îngreunată de corupţie, lipsa de transparenţă, indiferenţa, ignoranţa, barbarismul, lipsa de educaţie şi de sărăcia din România.

 

„Într-o încercare de a-i calma pe activiştii pentru drepturile animalelor, România a adoptat, în 2008, o lege conform căreia nici un animal sănătos nu trebuie eutanasiat. Rezultatul a fost un sistem de adăposturi care dă pe dinafară. Adăposturile s-au transformat rapid în lagăre ale morţii pentru sute de câini care au devenit subnutriţi, bolnavi şi care se luptă între ei”, scriu jurnaliștii americani.

 

După ce au discutat atât cu o fundaţii din România active în acest sector, cât şi cu alţi jurnalişti străini care au vizitat adăposturile de la noi, americanii subliniază că „o ţară civilizată nu ar trebui să îşi trateze în acest mod animalele”.

 

Potrivit Huffington Post, asociaţia American Dog Rescue Foundation, s-a alăturat organizaţiilor de la noi, strângând donaţii în încercarea de a schimba ceva în situaţia câinilor din România.

„Situaţia pare fără speranţă, dar dacă facem primii paşi spre a ajuta aceşti câini, vom reuşi să atenuăm o parte din suferinţa lor”, conchid jurnaliştii de peste ocean.

 

(Sursa: Yahoo!News)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here