Pentru un dezvoltator prieten cu arhitectul șef al orașului, legea este maculatură bună de pus pe foc. Construiește un bloc de apartamente cu un PUZ aprobat pentru cabinete medicale și birouri. În locul parcării de la demisol și de la parter, a construit tot apartamente. Colac peste pupăză, același dezvoltator obține o autorizație pentru șarpantă, dar construiește încă un nivel locuibil. Deznodământul acestei istorii este unul previzibil pentru orașul acaparat de Mafia Imobiliară: Primăria Iași recepționează și ultimul nivel al blocului, deși în autorizația emisă de aceeași instituție scrie negru pe alb: construire șarpantă pe terasă necirculabilă.
7IAȘI prezintă un caz strigător la cer în privința corupției generalizate și a sistemului de tip mafiot care a acaparat statul. Veți vedea cât de mare este putregaiul: cel puțin trei instituții ale statului român implicate, funcționari și demnitari, ilegalități evidente pe bandă rulantă, iar procurorii nu mișcă un deget. Primăria Iași și Poliția Locală Iași emit documente în fals pentru a ajuta la construirea și apoi intabularea unui bloc de locuințe. Oficiul de Cadastru intabulează clădirea deși documentele se bat cap în cap. Un dezvoltator prieten cu arhitectul șef face sute de mii de euro din această afacere și nimeni nu pățește nimic.
În ședința Consiliului Local din aprilie 2009 se aprobă Planul Urbanistic Zonal pentru un teren în suprafață reală măsurată de 318,70 mp (385 mp în acte) situat în strada Ipsilanti nr. 30A în vederea construirii unui centru medical și birouri. Beneficiarul PUZ-ului era societatea Mediro SRL, firma soților Ana Maria și Mihai Nechifor. Conform hotărârii, pentru terenul în cauză au fost aprobați următorii indicatorii urbanistici: procentul de ocupare al terenului (POT) – 50%, coeficientul de utilizare al terenului (CUT) – 2.7, regimul de înălțime – D+P+4E, maxim 16m. POT-ul ne arată cât va fi amprenta la sol a clădirii – în cazul nostru maxim 159 mp, iar CUT-ul ne spune cât va fi suprafața totală construită a imobilului – în cazul de față maxim 860 mp. Așadar, Consiliul Local a aprobat posibilitatea de construire a unui imobil cu destinația de centru medical și birouri cu o suprafață totală de maxim 860 mp.
Totodată, prin aceeași hotărâre s-a stabilit ca beneficiarul să realizeze un număr de 17 locuri de parcare dispuse astfel: 5 locuri la demisol și 8 locuri la parter – cele două nivele având destinația de parcare, iar alte 4 locuri pe un teren învecinat închiriat.
Coșman, prientenul arhitectului șef, cumpără terenul
După aprobarea PUZ-ului, Mediro nu a mai făcut niciun pas. În februarie 2015 intră în scenă Dănuț Coșman, un ilustru necunoscut din zona Botoșaniului care a venit să-și încerce norocul în afaceri la Iași după un scurt periplu prin „țuhaus-urile” din Germania. Dănuț Coșman împreună cu soția sa, Dana, achiziționează de la familia Nechifor terenul din strada Ipsilanti în schimbul unei cote parte din imobilul ce urma a fi construit. Iar din acest moment începe un șir lung de ilegalități la care au fost părtași atât funcționari cât și persoane din conducerea Primăriei Iași, a Poliției Locale și a Oficiului de Cadastru.
Autorizație pentru bloc de apartamente în loc de cabinete medicale
Pe 16 octombrie 2015, primarul Mihai Chirica semnează autorizația cu numărul 1069 având ca beneficiari familiile Coșman și Nechifor pentru terenul din strada Ipsilanti nr. 30 A. Obiectul autorizației: ”Construire imobil de locuințe pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 219/29.04.2009”!. Numai că, așa cum detaliam mai sus, PUZ-ul aprobat în 2009 se referea la construirea unui imobil cu destinația birouri și cabinete medicale, nu locuințe!!! Pentru terenul din Ipsilanti nu a fost niciodată aprobat vreun PUZ având ca obiect construirea de locuințe. Cum a fost posibilă falsificarea realității și transformarea obiectului PUZ-ului din birouri în locuințe?! Mai mult, deși prin PUIZ s-a stabilit o suprafață totală construită de maxim 860 mp, prin autorizație lui Coșman i s-a permis să ridice un imobil cu suprafața de 900 mp. Autorizația ca și document trece prin mai multe mâini, începând de la inspectorul din cadrul Serviciului Urbanism care redactează înscrisul și până la primar care își pune ultima semnătură. Inspectorul de la Urbanism este prima verigă din grupul infracțional care a dat naștere la această ilegalitate. Inspectorul este cel care a scris documentul și a făcut posibilă falsificarea realității Atunci când trece pe la fiecare persoană pentru a fi semnată, autorizația de construire are în spate toate documentele necesare, inclusiv PUZ-ul aprobat, pentru a se verifica dacă documentul este legal întocmit. Nu mai puțin de cinci persoane și-au pus semnătura pe acest document. Nu știm câte dintre aceste persoane au implicare directă, participând conștient la această golănie. E treaba procurorilor să identifice gradul de impliocare a fiecăruia. Cert este că inspectorul de la Urbanism nu putea coordona singur o afacere de o asemenea amploare. Sunt cazuri în care autorizațiile sunt întoarse de Mihai Chirica pentru lucruri mărunte. Cum a scăpat o asemenea mostruozitate ochiului ”vigilent” al lui Mihai Chirica?
Apartamente în loc de parcare
Cu autorizația în buzunar Coșman s-a apucat de construit. Și dacă funcționarii din Primărie i-au modificat din pix PUZ-ul, acoperirea ilegalităților ce au urmat a fost floare la ureche. Conform PUZ-ului și autorizației de construire, demisolul și parterul imobilului trebuiau să aibă destinația de parcare și să permită staționarea a minim 13 mașini. În realitate, Coșman a realizat apartamente atât la parter și cât la demisol. În august 2016 intră în scenă complicii de la Poliția Locală. Pe 24 august, polițistul local Andrei Spînu întocmește procesul verbal de recepție a blocului lui Coșman, iar o zi mai târziu îi eliberează acestuia certificatul de edificare necesar intabulării clădirii. Potrivt acestui document, pe care și-au pus semnătura și Mihaela Tulică, cumătra primarului Chirica, și Georgel Grumeza, șeful Poliției Locale, se menționează că Danuș Coșman a respectat în totalitate prevederile primei autorizații de construire emise (cea fără șarpantă) și că blocul deține 20 de locuri de parcare. La mai puțin de o săptămână, pe 1 septembrie 2016, Coșman depune la Oficiul de Cadastru cererea de intabulare a blocului anexând certificatul de edificare eliberat în fals și releveul construcției care demonstrează falsurile.
Potrivit releveului depus la demisolul clădirii existau 2 apartamente, iar la parter 3 apartamente. În total cinci apartamente în locul locurilor de parcare care au dispărut complet. Or, în mai puțin de o săptămână, nu exista posibilitatea tehnică de reconfigurare a imobilului, ceea ce dovedește clar că Andrei Spînu a falsificat realitatea întocmind în mod ilegal certificatul de edificare. Mai mult, consilierul de la Oficiul de Cadastru avea obligația de a verifica dacă documentele depuse corespund, în speță dacă ceea ce este scris în autorizație se regăsește în certificatul de edificare și sunt întocmai cu releveele depuse. La simpla confruntare a celor trei documente enumerate registratorul de la OCPI sesiza neregula și avea obligația să respingă intabularea. Acest lucru nu s-a întâmplat și Coșman și-a văzut blocul intabulat. Reporterii 7 Iași au studiat documentele în baza cărora s-a făcut intabularea blocului. Autorizația de construire și procesul verbal de recepție a lucrărilor au dispărut ca prin minune de la Oficiul de Cadastru. Deși în baza lor s-a făcut intabularea, aceste documente nu mai există în arhivă! S-au evaporat pur și simplu!
Primăria autorizează o șarpantă, dar recepționează un nivel locuibil
Ba mai mult, ridică un nivel în plus peste ceea ce era prevăzut în autorizație și începe disperat să caute soluții pentru a se acoperi de documente. Un nivel pe care Andrei Spînu s-a făcut că nu-l observă în momentul recepției din august 2016. Coșman solicită Primăriei Iași aprobarea modificării proiectului autorizat în sensul construirii unei șarpante, însă nu primește niciun răspuns. Modificarea proiectului ar fi însemnat în mod legal modificarea PUZ-ului, adică reluarea unei întregi proceduri anevoioase. În septembrie 2016 se angajează la Primăria Iași, Alexandru Florin Mustiață, cel ce avea să devină arhitectul Municipiului și totodată ”partenerul” lui Coșman. În iunie 2017, cu sprijinul și prin grija arhitectului șef Alexandru Mustiață, Coșman obține și cea de-a doua autorizație ilegală la blocul din Ipsilanti: ”construire șarpantă peste terasă necirculabilă”!. La o lună distanță, același Andrei Spînu încheie un nou proces verbal de recepție pentru noua autorizație. Menționează și certifică în procesul verbal că beneficiarul a construit o șarpantă conform autorizației emise de Primărie. La mai puțin de două săptămâni, în baza procesului verbal întocmit de Spînu, Poliția Locală emite certificatul de edificare. Un nou fals, mai grosolan. Conform documentului, autorizația lui Coșam a fost pentru ”extinderea pe verticală prin edificarea unei mansarde și crearea unei unități individuale în suprafață utilă de 92,78 mp”. Din nou, din pix, funcționarii Poliției Locale au comis o nouă ilegalitate atestând în fals respectarea autorizației de construire. Și din nou, registratorul de la Oficiul de Cadastru a închis ochii și a consfințit desăvârșirea ilegalităților. Astăzi, clădirea de birouri din Ipsilanti este un bloc de locuințe, locurile de parcare de la demisol și parter sunt apartamente, mașinile locatarilor sunt parcate în stradă îngreunând traficul din zonă, șarpanta este de fapt un etaj în plus în care locuiește familia Coșman. Mihai Chirica este un primar împlinit din punct de vedere finaciar, subalternii săi îi țin hangul, funcționarii din Primărie, Poliția Locală și Oficiul de Cadastru care au fost părtași la această ilegalitate dorm linișți, la fel ca și DNA.
Rareș Neamțu