În urma unui control efectuat de inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava și DGRFP Iași, firma de betoane Andy-Trans Invest SRL, în spatele căreia se află acționarul Andrei Adomnicăi, s-a trezit cu conturile bancare blocate pentru tranzacții comerciale fictive de peste 10,5 milioane de lei. Verificările Antifraudei au vizat ultimii trei ani de activitate ai societății care are ca obiect de activitate fabricarea betonului și extracția de agregate minerale de balastieră. La final, controlorii fiscali au stabilit că Adomnicăi are de achitat la bugetul de stat venituri suplimentare de 3,3 milioane de lei. În replică, juriștii Andy-Trans susțin că inspectorii antifraudă și-ar fi depășit atribuțiile acționând într-un mod ilegal și abuziv. ’’Pierdem bani grei din cauză că ne-au fost blocate conturile bancare. Măsurile instituite împotriva noastră sunt nelegale și netemeinice. Relațiile de afaceri cu toți partenerii comerciali au fost corecte’’, arată Adomnicăi, într-o plângere adresată Judecătoriei Iași.
Tranzacții comerciale fictive de peste 10,5 milioane de lei și datorii de 3,3 milioane de lei la bugetul de stat: aceasta a fost concluzia finală a inspectorilor antifraudă în urma unui control efectuat la firma de betoane Andy-Trans Invest SRL, și care a vizat ultimii trei ani de activitate. Verificările Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, dublată de cele ale reprezentanților DGRFP Iași s-au desfășurat în perioada 19 octombrie 2017 – 3 aprilie 2019 pe o perioadă record de 531 de zile, și în mai multe etape, în conformitate cu prevederile Legii 207/2019. Pe perioada controlului, cei de la Antifraudă au descoperit că societatea Andy-Trans SRL ar fi derulat cu mai mulți parteneri de afaceri relații comerciale fictive de milioane de lei. Potrivit unui raport întocmit de Antifraudă, firma de betoane, cu sediul social în Tomești, ar fi parafat în evidențele contabile proprii tranzacții economice nereale, cum ar fi rulaje de bani și compensări, cu mai multe societăți partenere, printre care Agro Dan Cris Nord-Est SRL, 3 A Drumuri SRL sau Transghiw Industry și Transghiw LFD. La final, controlorii Antifraudă, Mihai Vasiliu și Gabriel Taban au întocmit un proces-verbal în care au scris negru pe alb că patronul Andrei Adomnicăi ar fi realizat tranzacții economice fictive de 10.534.492 lei, bani ce vor fi scăzuți din evidențele contabile ale SC Andy-Trans SRL. Mai mult, firma de betoane are de plătit către bugetul de stat obligații bănești suplimentare în valoare de 3.267.728 lei.
’’Nu mai pot plăti angajații și ratele pentru utilajele cumpărate în leasing’’
Urmare a acestui fapt, reprezentanții ANAF, prin AJFP Iași, au demarat executarea silită a firmei Andy-Trans și au solicitat înființarea popririi pe toate conturile bancare aparținând administratorului Andrei Adomnicăi. Speriat că nu-și va mai putea plăti angajații și nici ratele la contractele de leasing pentru utilajele achiziționate, patronul SC Andy-Trans SRL a contestat în justiție toate documentele emise de controlorii financiari. Mai mult, Adomnicăi mai arată că blocarea conturilor din bănci i-ar putea provoca pierderi financiare imense, firma de betoane fiind în imposibilitatea de a-și mai putea plăti furnizorii de materii prime. La final, reprezentanții Andy-Trans au specificat că vor face plîngeri la Parchet împotriva celor doi inspectori de la Antifraudă care ar fi acționat abuziv și nu au comunicat în termenii legali adresele de demarare a executării silite și de înființare a popririi.
Inspectorii antifraudă au fost pârâți la Parchet
’’Măsurile instituite împotriva noastră sunt netemeinice și nelegale, determinat de faptul că acestea au pornit de la două persoane fără atribuții în acest sens, respectiv doi inspectori de la Antifraudă, Mihai Vasiliu și Gabriel Taban. Cei doi controlori au făcut niște motivări jalnice, fantasmagorice, și au interpretat în mod eronat mai multe acte juridice. Relațiile de afaceri cu societățile menționate în raportul Antifraudă au fost legale. Noi am achiziționat utilaje și le-am plătit corect prin compensare. În mai 2019, am depus plângere penală împotriva celor doi inspectori antifraudă și am trimis un memoriu către președintele ANAF la nivel central în care am cerut revocarea lor și inițierea unui nou control. Procesele-verbale au fost întocmite cu rea-credință fără a se lua în calcul documentele depuse de noi (situații de lucrări, note de recepție, facturi). În momentul în care li s-au cerut explicații, cei doi controlori antifraudă ne-au spus că așa ar fi hotărât cei de la București, respectiv șefii lor’’, a explicat Andrei Adomnicăi, în contestația înaintată magistraților ieșeni.
Datorii la stat de 3,3 milioane de lei
În replică, juriștii ANAF au arătat că o parte din tranzacțiile efectuate de firma de betoane, în perioada 2017-2019, sunt nereale și fictive, urmare a acestui fapt Andy-Trans fiind notificată să ia rapid măsuri de recalculare a impozitelor, valoarea datoriilor către bugetul de stat ajungînd la suma de 3,3 milioane de lei. SC Andy-Trans Invest SRL, administrată de Andrei Adomnicăi, are ca principal obiect de activitate producerea de materiale de construcții, respectiv fabricarea betonului și extracția de agregate minerale de balastieră. În perioada 2013 – 2018, firma de betoane a avut o cifră de afaceri de 58.353.612 lei. Tot în această perioadă s-au plătit la bugetul de stat impozite în valoare de 1.366.404 lei.
Nicu SAMSON