GRAMMA WINES este o afacere de familie (Crama Olteanu în regiunea viticolă ce se extinde pe dealurile din zona Bucium) orientată spre fabricarea vinurilor de tip premium, canalul principal de vânzare fiind HoReCa, dar produce şi îmbuteliază etichete private pentru mici reţele de retail din România. Este o marcă de vinuri tinere, echilibrate, care este poziţionată pe segmentul premium al pieţei. Mai multe despre vinurile Gramma aflam de la al lor oenolog, Mihai Cristian Focea, în rândurile de mai jos:
-
De unde dragostea pentru vin? Cum a început totul?
Pot spune că „dragostea de vin” a pornit de la vârstă fragedă venind chiar de la bunica, cea care îngropa vinul toamna după ce se oprea din fermentație și ni-l dădea nouă de ziua ei „Sfânta Maria”, fiind unul din momentele în care ne aduna pe toți nepoții și noi cu plăcere degustam din vinul și bunătățile pregătite.
Am urmat un liceu de specialitate la Husi, unde am luat contact prima data cu vinul de calitate si cu oamenii din spatele vinului, rămânând cu amintiri frumoase din vinoteca liceului unde îmi desfășuram practica de vara.
La Universitatea de Știinte Agricole și Medicina Veterinara “Ioan Ionescu de la Brad” am deprins o parte din “tainele vinului” sub atenta îndrumare a profesorului Valeriu V. COTEA, dar cu direcții precise trasate de însuși Academicianul Valeriu D. COTEA, cel care a înnobilat acest lucru atât cu poveștile dumnealui cât și cu prietenia și armonia vinului.
Momentan am în desfășurare o lucrare de doctorat la aceeași Universitate cu tema “Influenta diferitelor tipuri de suse de levuri asupra calitatii vinurilor spumante obtinute prin metoda traditionala”
-
Cum a evoluat în timp Gramma și vinurile sale?
Aș putea să vă spun despre evoluția vinurilor și a brandului GRAMMA după anul 2016, anul începutului colaborării noastre.
Știind că vinurile Gramma aveau deja un nume și o recunoaștere, atât națională cât și internațională, am încercat să duc și mai departe curentul creat, obținând an de an vinuri cu personalitate, care la rândul lor s-au întors cu medalii și aprecieri de la toate concursurile de specialitate.
Știind despre Aligoté-ul de Gramma că a fost apreciat chiar de la prima apariție, am continuat tradiția, ba mai mult în fiecare an am venit și cu noutăți, aducându-mi aminte cu drag despre Feteasca albă 2016, vinificată in sec, continuând cu rozé-urile din 2017 și surprizele din 2018 și 2019.
-
Care sunt atuurile vinurilor Gramma și prin ce se evidențiază?
Este greu de spus care este secretul unui vin bun, mai degrabă rigurozitatea cu care îți desfașori activitatea și respecți planul stabilit de la bun început și nu în ultimul rând igiena, care este factorul primordial pentru un vin de calitate.
-
Care sunt noutățile și ce surprize pregătiți în 2020?
Ooooo, da! Noutăți multe și surprize mari!
-
Care este cel mai spectaculos vin creat la Gramma?
Este foarte greu de spus, care este cel mai spectaculos vin, după părerea mea fiecare este spectaculos în felul lui. Aligoté-ul prin mineralitate, Feteasca regală prin aciditatea ridicată, Feteasca albă prin eleganță, Cuvée–ul Vișan prin armonie, rozé-ul prin fructuozitate, vinurile roșii prin masculinitate. Toate acestea fac din vinurile GRAMMA o diversitate de arome și gusturi.
-
Care sunt planurile de viitor ale Casei Olteanu?
În primul rand vom urma cursul natural al lucrurilor, o dezvoltatre organică, creștere în calitate, replantare a unei părți din podgorie, dar și deschiderea de noi piețe și de ce nu oenoturism.
-
Zona Iașului a crecut semnificativ din punct de vedere viniviticol. Ce ne lipsește pentru a deveni o zonă importantă precum Dealurile Munteniei și Olteniei?
Sunt convins că zona Iașului va fi într-o dinamică pozitivă mult timp, și ne dorim să mergem în aceeași direcție, noi venind în întâmpinarea iubitorilor de vin din zonă cu invitația de a ne vizita crama la VIȘAN, fiind la doar câțiva Km de centrul orașului. Cu siguranță oenoturismul poate fi cheia succesului pentru a deveni o zonă importantă precum zonele deja consacrate din domeniul viticol.
-
Faceți un top al vinurilor românești
Îmi este greu să fac un top al vinurilor românești, mai bine zis un top al vinurilor. Am fost surprins de prea multe ori de vin sau de vinuri, încât îmi doresc să mă bucur de fiecare dintre ele. Îmi plac vinurile de la cramele mici și sunt fascinat de de oamenii tineri care activează în domeniul vinului. Prefer vinurile cu personalitate, aș putea aminti vinurile “zglobii” ale lui Darius Pripon, vinurile complexe ale lui Gabi Lăcureanu și multe alte vinuri.
-
Care este cel mai scump vin pe care l-ați băut? Care a fost cea mai mare dezamăgire?
Au fost destul de multe vinuri scumpe pe care le-am degustat, și cele mai mari dezamăgiri au venit tot de la vinurile scumpe. Toate acestea întâmpându-se din cauza așteptărilor avute despre vinurile respective.
Suntem un grup de iubitori de vin “Degustător de Iași” care ne întâlnim periodic la Foișorul de la Centrul de Cercetări pentru Oenologie pentru a degusta vinuri fie ele românești, străine, scumpe sau nu. Fiecare dintre participanți aducându-și vinul acoperit fără să știm eticheta, numele, crama în felul acesta și așteptările noaste sunt minime și surprizele maxime.
-
Preferați și alte băuturi în afară de vin?
Ce-i drept mai simt nevoia să beau și apă!