CLĂDIREA PROPUSĂ DE IULIUS PENTRU ZONA SF. ANDREI VA AVEA O ÎNĂLȚIME MAI MICĂ DECÂT PALATUL CULTURII

UPTADE:

Pentru o cât mai clară și corectă informare a opiniei publice, fără a lăsa loc de interpretări, reamintim că, pentru clădirea propusă în zona Școlii Gheorghe Asachi, compania IULIUS va finanța organizarea unui concurs internațional de arhitectură. Tema va fi elaborată de Ordinul Arhitecților din România, împreună cu filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților. Printre criteriile de bază de care se va ține cont vor fi: înălțimea propunerii de clădire să nu depășească cornișa Palatului Culturii; studierea conurilor de vizibilitate, astfel încât să fie evitate suprapunerile față de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Catedrala Romano – Catolică din Iași și Catedrala Mitropolitată din Iași; analiza formei și volumului, pentru a respecta perspectivele vizuale față de clădirile importante din Iași.

 


Propunerea de proiect a comp
aniei IULIUS pentru zona Sf. Andrei s-a bucurat de o atenție și implicare sporită din partea comunității. Dincolo de viziunea de a dezvolta zona centrală și centrul de business, compania IULIUS are o profundă identitate ieșeană și prețuiește patrimoniul cultural și istoric alorașului, precum și opiniile specialiștilor.

Ca urmare a dezbaterilor publice din ultimele zile, referitoare la propunerea de extindere a ansamblului Palas și de reconversie a zonei Sf. Andrei, dar și a consultărilor cu personalități și specialiști ai orașului, arhitecți, istorici, urbaniști, consiliul de administrație al companiei IULIUS a analizat cu mare atenție toate punctele de vedere, soluțiile și propunerile generate. Astfel, clădirea propusă în vecinătatea Școlii Gheorghe Asachi va face subiectul unui concurs internațional de arhitectură, pe o temă stabilită de Ordinul Arhitecților din România, împreună cu filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților.Soluția va trebui să respecte, în primul rând, un criteriu esențial, acela ca înălțimea maximă a clădirii să nu o depășească pe cea a coamei acoperișului Palatului Culturii.De asemenea, se va acorda o importanță deosebită formei și volumului propus, pentru a respecta conurile de vizibilitate și perspectivele față de clădirile importante din Iași.

Deși argumentele arhitecților de prestigiu, care au realizat cele două proiecte propuse, au fost solide, studiate și convingătoare, ținem cont, în primul rând, de opinia comunității. Palas este inima orașului și ne dorim să rămână așa. Ne unește misiunea dezvoltării acestui oraș și înțelegem să o facem în singurul fel posibil – împreună. Și de această dată, căutăm soluții care să unească, nu să divizeze sau să dezamăgească o categorie atât de valoroasă, cum sunt profesorii și istoricii, a căror iubire față de patrimoniul Iașului o împărtășim. Proiectele noastre reunesc comunitățile din care fac parte. Ca și până acum, vom fi în continuare parteneri în construirea unui viitor așa cum acest oraș merită și credem că poate avea”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Concursul internațional de arhitectură va fi organizat în primul trimestru al anului 2020, cu scopul de a oferi Iașului o clădiresimbol pentru secolul XXI, pe care să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare, care să ofere dialogul perfect cu monumentele istorice ale Iașului.

Totodată, din noua documentație propusă pentru extinderea ansamblului Palas nu mai fac parte clădirea înaltă din zona blocurilor K1 – K7 (strada Palas) și amenajarea esplanadei Teatrului Luceafărul, inclusiv extensia propusă pentru Palas Mall către aceasta. Se menține decizia de a înlătura clădirea E.ON.

Mulțumim tuturor celor care și-au exprimat aprecierea, susținerea, criticile și observațiile. Ca și până acum, ne dorim o dezvoltare reală, transparentă și bazată pe încredere, realizată împreună cu întreaga comunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here