Marți, 10 decembrie 2019, timp de șase ore și jumătate, la Primăria Municipiului Iași s-a desfășurat dezbaterea publică privind proiectul propus de compania IULIUS pentru reconversia zonei Sf. Andrei. Și de această dată, evenimentul a reunit numeroși ieșeni, autorități locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură și ai mediului universitar, specialiști, într-o dezbatere onestă, care fixează noi standarde privind nivelul abordărilor și al dialogului. Compania IULIUS le mulțumește tuturor pentru participare și implicare!
Proiectul propus este în faza de dezbatere și consultare publică,iar volumetriile și designul clădirilor nu sunt cele finale, rolul PUZ-ului fiind acela de a reglementa parametrii edificabili în care trebuie să se încadreze clădirile. Înțelegem și împărtășim sensibilitatea și atașamentul ieșenilor privind Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Romano – Catolică din Iași, Catedrala Mitropolitană din Iași și a celorlalte monumente din zona centrală, a căror vizibilitate și dominație istorică și arhitecturală considerăm că nu va fi afectată. Dorim ca proiectul propus de dezvoltare să ofere cele mai bune soluții, astfel încât, compania IULIUS manifestă întreaga deschidere și susținere pentru organizarea unui concurs internațional de arhitectură pentru zona A prevăzută în proiect (din vecinătatea Școlii Primare Gheorghe Asachi, intrarea din strada Palat), alături de Municipalitatea Iași, pe o temă stabilită de Ordinul Arhitecților din România, împreună cu filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților. Cu siguranță, acestconcurs va conduce la o soluție de arhitectură optimă, capabilă să intre într-un dialog armonios cu Palatul Culturii și cu toate celelalte monumente din proximitate.
Totodată, dorim să subliniem faptul că imaginile care au circulat în mediul online privind suprapunerile clădirii propuse pe imaginea Palatului Culturii și a altor monumente nu reflectă realitatea. Mulțumim tuturor celor prezenți la dezbaterea publică de astăzi, care și-au manifestat interesul pentru proiect, toate sugestiile lor urmând a fi analizate și valorificate în reconfigurarea proiectului, pentru că ne dorim o dezvoltare reală, transparentă și bazată pe încredere.