Iasicon luptă pentru fiecare leu pe care trebuie să-l recupereze de la debitori într-o încercare disperată de a-și redresa societatea. Recent, omul de afaceri a dat în judecată un fost chiriaș care acumulase o datorie de 20.000 de lei la curentul electric.
Patronul fostului gigant în construcții Iasicon se zbate zi și noapte ca să-și recupereze pe orice cale toate datoriile de la răi-platnici chiar dacă acestea nu depășesc uneori pragul cîtorva mii de lei. După ce Iasicon a intrat în insolvență din cauza debitelor de peste 13 milioane de lei, Titel Sinescu s-a hotărât să-i dea în judecată pe toți aceia care-i datorează bani. Primul de pe listă se numește SC Products Fanyco SRL Iași, firmă administrată de Magda Mirela Țiu, care, potrivit lui Sinescu, ar avea de achitat către Iasicon, o datorie de 20.010,96 de lei. Debitul reprezintă contravaloarea unor facturi și regularizări la curentul electric consumat într-un spațiu închiriat de aproximativ 50 mp, din zona Eternitate-Tătărași. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, juriștii Iasicon au cerut obligarea reprezentanților Products Fanyco SRL, la plata debitului de 20.000 de lei, reprezentat de contravaloarea luminii electrice consumate în perioada 26 octombrie – 14 noiembrie 2017. Practic, au fost vorba de două facturi restante, prima de 19.961 lei iar a doua de 628 lei, care nu ar fi fost onorate la plată de reprezentanții Products Fanyco, firmă ce are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul a produselor alimentare, băuturilor și tutunului. Pe 1 octombrie 2015, între reprezentanții Iasicon și Products Fanyco a fost semnat și parafat un contract de locațiune, prima societate având calitatea de locator, iar a doua, de locatar. Documentul a vizat un sediu în suprafață de 49,70 mp, situat pe str. Eternitate 1-2. Conform contractului de închiriere, Țiu s-a obligat să-i achite lui Sinescu o chirie lunară de 523,8 euro (TVA inclus) și să plătească separat toate utilitățile. La adresa din Tătărași a funcționat un magazin alimentar, contractul de închiriere fiind prelungit anual.
Facturi restante de 20.000 de lei la energia electrică
La finele lui 2017, contractul între cele două părți a fost reziliat după care Titel Sinescu a vîndut spațiul respectiv din Tătărași. Anterior însă, firma Iasicon, țn calitate de locator, a primit de la E-ON două înștiințări privind neplata unor facturi și regularizări în valoare de peste 20.000 de lei. Pe de o parte, Sinescu susține că datoria reprezintă consumul real de curent consumat de cei de la Products Fanyco, iar cei din urmă consideră că nu sunt responsabili de plata unor regularizări anterioare menționate pe facturile de energie electrică. ’’Solicităm admiterea cererii privind obligarea SC Products Fanyco SRL la plata contravalorii energiei electrice consumate în spațiul închiriat precum și la toate cheltuielile ocazionate la desfășurarea procesului. Furnizorul de energie electrică a procedat la regularizarea consumului pentru spațiul închiriat de noi către Products, motiv pentru care aceasta din urmă datorează aceste sume de bani rezultate din regularizare. În mod logic, acest consum a fost efectuat de firma respectivă’’, arată în acțiunea judecătorească, juristul Iasicon, Marcela Axinie.
Administratora Products Fanyco nu recunoaște nici o datorie
De partea cealaltă, cei de la Products Fanyco nu recunosc nici o datorie și susțin că au plătit utilitățile la energia electrică conform contractului de închiriere parafat cu Iasicon. ’’Faptul că reclamanta (n.r.-Iasicon) solicită sumele ce derivă din regularizarea consumului de energie electrică astfel cum au fost acestea percepute de către E.ON, nu sunt aspecte care să implice răspunderea noastră. Tocmai motivat de faptul că, potrivit contractului asumat, noi am achitat contravaloarea utilităților conform indicilor de consum citiți de reprezentanții celor care ne-au reclamat. Faptul că, ulterior efectuării plăților lunare pe baza consumului înregistrat, furnizorul de energie electrică a emis alte facturi cu specificația – regularizare consum – sunt aspecte ce privesc exclusiv proprietarul și furnizorul de energie, în contextul în care Iasicon factura lunar, către noi, contravaloarea acestor utilități’’, susține conducerea SC Products Fanyco SRL, care, între timp și-a angajat și un apărător care să-i reprezinte în instanță, în persoana avocatei Andreea Bîrcă.
Nicu SAMSON