SCANDAL CÂT CHINA! Tentativă eşuată a procurorilor DNA de a duce la audieri, direct din examen, o sută de elevi. Părinţii tinerilor cer demiterea miniştrilor Justiţiei şi al Educaţiei

100 de elevi au fost ridicaţi de la ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013, în cazul mitei de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Capitală. De asemenea, şi părinţii acestora vor fi anchetaţi. Pe numele fiecărui elev există deja mandat de aducere. Anchetatorii spun că este vorba doar de o clarificare. Mai mulţi părinţi au blocat poarta. Aceştia nu vor să lase autocarele în care au fost urcaţi copiii, până când nu le va vorbi un reprezentant al Poliţiei. În ultima clipă şi după protestul ferm al părinţilor, procurorul de caz a renunţat la aducerea întregului grup la audieri, urmând a-i chema pe tineri cu mandat, în zilele ce urmează, la sediul DNA.

 

Părinţii au făcut cordon în jurul autocarului în care se află copiii lor şi au început să se îmbrâncească cu poliţiştii. Poliţiştii vor ca autocarele cu elevi să meargă la Poliţia Capitalei şi duşi la audieri.

 

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a explicat părinţilor şi jurnaliştilor aflaţi în faţa liceului:

 

„Vorbim despre verificări care se fac în acest moment de către poliţişti şi procurori, în cadrul dosarului instrumentat în urmă cu o lună, după cum ştiţi. Nu au fost percheziţionate camere din incinta liceului şi nici copiii nu au fost percheziţionaţi.

 

Punem in executare mandate de aducere, s-a discutat cu fiecare copil în parte, cei care au avut probleme au fost lăsaţi să plece acasă. De exemplu un copil care e diabetic a mers acasă, un altul care mergea la un concurs important. Aproximativ 100 de mandate de aducere, copiii find conduşi jumătate la sediul DGA şi jumătate la Sediul Poliţiei Capitalei.021 314 35 34 este numărul de telefon la care reprezentanţii poliţiei susţin că trebuie să sune părinţii, cerând interior 22181 şi vor obţine informaţii complete despre copiii lor.

Copiii nu sunt reţinuţi, nu sunt arestaţi. Discutăm cu ei pentru a ne ajuta să rezolvăm cât mai repede acest caz. Mai ales că vine vacanţa şi vrem să se bucure de ea, după o perioadă aşa grea. Pot fi asistaţi de către părinte sau tutore dacă sunt minori, în momentul anchetei.”

 

 

100 de elevi au fost ridicaţi de la ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 şi duşi la audieri, în cazul mitei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. De asemenea, părinţii acestora vor fi anchetaţi.

 

„La momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti efectuează anumite verificări la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, în legătură cu examenul de bacalaureat în curs. 

 

Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen şi nu vor fi efectuate percheziţii asupra elevilor sau profesorilor.

 

De asemenea, având în vedere faptul că probele examenului de bacalaureat s-au încheiat, în cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (în principal elevi) la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat al instituţiei, preluat de realitatea.net.

 

 

Procurorul a anulat în ultima clipă transportarea elevilor la sediul DNA, direct din sediul şcolii, anunţând că fiecare tânăr şi părinte va fi chemat cu mandat la audieri în zilele ce urmează.

 

PREŞEDINTE FSLI: „Trebuie introdusă ADMITEREA LA FACULTATE pentru ca BAC-ul să nu mai reprezinte o asemenea miză”

 

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a declarat la REALITATEA TV că elevii vor fi anchetaţi pe bună dreptate.

 

 „Au peste 18 ani şi cine vine cu intenţia de a da mită, mi se pare normal, să fie anchetat. Poate să fie un pas înainte, cu toate că este nedrept ce se întâmplă. Asupra tuturor profesorilor planează acum suspiciunea că ar fi corupţi. Ministerul Educaţiei trebuie să ia măsuri să nu ne trezim şi la anul. Primul pas care trebuie făcut este introducerea admiterii la facultate, pentru ca BAC-ul să nu mai aibă o asemenea miză. Lucrurile se leagă politic. Trebuie să terminăm cu numirile politice!”, a spus Hăncescu.

 

FOST MINISTRU AL EDUCAŢIEI: „Trebuie să li se interzică elevilor să susţină BAC-ul în următorii cinci ani!”

 

Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a declarat la REALITATEA TV că legea Educaţiei Naţionale este deficitară. „Pentru BAC trebuie să conţină prevederi în legea educaţiei. Prevedere clară: în următorii cinci ani să nu mai poată da BAC-ul cei care copiază”, a spus Liviu Pop.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here