Fostul șef al „mascaților” de la Poliție rămâne fără vila din Bucium. Un dosar penal i-a ruiant cariera

Toader Roman, fostul șef al Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) Iași, și-a încheiat cariera după ce a fost pus sub acuzare într-un dosar în care, în cele din urmă, și-a dovedit nevinovăția. Acum este executat silit de portărei pentru că nu a achitat un credit important contractat la Garanti Bank. Averea polițistului este compusă dintr-o vilă de 100 mp, cu demisol, parter și mansardă, plus un teren de peste 1000 mp din buricul tîrgului, dar și o cotă indiviză dintr-o parcelă de peste 2800 mp, Proprietatea familiei Roman este situată pe str. Mihai Ciucă nr. 5 și a fost evaluată de specialiști la suma de 675.000 de lei, acesta fiind și prețul de la care pornește licitația organizată de executorul judecătoresc Mihai Florea. În ianuarie 2015, Toader Roman, în calitate de șef al SAS Iași, a fost dus cu mascații la sediul DIICOT pentru a da declarații într-un dosar în care a fost acuzat că ar fi sprijinit infractorii. Ulterior, el a fost pus sub acuzare pentru omisiunea sesizării unei infracțiuni și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. 

Fostul șef al structurii de intervenție rapidă a Poliției Iași, Toader Roman, cel care a fost nevoit în urmă cu 5 ani să renunțe la funcție și să plece din sistem pe ușa din dos din cauza unor acuzații grave de sprijinire a infractorilor, rămîne fără acoperișul deasupra capului și fără avere. În cursul anului 2010, ofițerul de poliție a contractat un împrumut de mai multe miliarde de lei de la Garanti Bank, dar pe care a uitat să-l mai ramburseze. Pentru obținerea creditului imens, Roman a gajat cu vila și terenul aferent, toate actele și documentele de ipotecă fiind scrise, parafate și autentificate la Biroul Notarului Public ’’Ștefan Coste & Asociații’’. Drept urmare, reprezentanții unității bancare s-au adresat BEJ care a demarat executarea silită și a scos la vînzare casa și terenurile familiei Roman. Potrivit anunțului de vînzare imobiliară aflat pe masa executorului judecătoresc Mihai Florea, proprietatea lui Toader Roman și a soției acestuia, Anca Maria Roman, a fost estimată de expertul tehnic judiciar la suma de 675.000 de lei, acesta fiind și prețul de la care pornește licitația. Vînzarea proprietății are loc pe data de 5 noiembrie 2019, la ora 12.00, la sediul BEJ Florea.

O vilă cochetă de miliarde 

Proprietatea ex-șefului SAS Iași are aproximativ 100 mp și este compusă din demisol, parter și mansardă, plus terenul aferent intravilan în suprafață de 1004 mp. Pămîntul din zona vilei este format din două parcele distincte, una de 184 mp, iar a doua de 820 mp, ambele înscrise în Cartea Funciară Iași. Mai mult decît atît, în publicația de vînzare imobiliară, executorul judecătoresc mai face referire și la un teren mai mic, mai precis o cale de acces reprezentând o cotă indiviză de 61,07 mp dintr-o parcelă în suprafață de 2.867 mp, și acestea fiind tot în proprietatea familiei Roman. Imobilul respectiv este grevat de următoarele sarcini conform extrasului de CF de la dosarul de executare silită; contractul de garanție imobiliară autentificat de către BNP Vieriu Motoc Ancuța în favoarea Garanti Bank, înscris sub semnătură privată din 28 mai 2010, notare sesiune creanță în favoarea Garanti Bank, notare urmărire silită imobiliară emisă de BEJ Mihai Florea în favoarea creditoarei Garanti Bank. Persoanele care vor să cumpere vila și terenul lui Toader Roman sunt obligate să depună în contul executorului judecătoresc, deschis la Libra Bank, pînă la termenul stabilit pentru vînzare, o garanție de participare de 10% din prețul de pornire a licitației.

’’Sifonul’’ traficantului Doleanu

Ofițerul de poliție Toader Roman a fost nevoit să renunțe la funcția sa de șef al SAS în 2015, în urma unor acuzații deosebit de grave pentru care, în cele din urmă, a fost găsit nevinovat. Mai precis, bărbatul, în calitate de șef al structurii de intervenție rapidă a Poliției, a fost acuzat că ar fi informat un cunoscut traficant de țigări și alcool din Tg, Frumos, despre acțiunile derulate de alți pioni ai lumii infracționale. ’’Prietenul’’ ex-șefului de la SAS a fost identificat atunci în persoana lui Cristian Doleanu, unul dintre principalii capi ai rețelei de trafic de țigări destructurată în toamna lui 2014 de DIICOT Iași. După mai multe ore de interogatorii, fostul șef SAS a fost acuzat atunci de omisiunea sesizării unei infracțiuni și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Șeful mascaților și-a dat demisia în urma acuzațiilor DIICOT

Potrivit anchetatorilor, Roman a fost acuzat în 2015 că l-ar fi sprijinit pe unul dintre cei mai importanți traficanți de țigări și alcool din zona Tg. Frumos. Tot atunci, a mai fost pus sub acuzare și cumnatul lui Roman, acesta din urmă luînd cu împrumut, de la polițist, o armă, pentru care nu există acte legale. În timpul cercetărilor, anchetatorii au efectuat percheziții și la domiciliul a două persoane din Tg. Frumos suspectate că ar fi primit informații de la ofițerul ieșean. În actul de acuzare, procurorii DIICOT au mai arătat că Roman ar fi ținut legătura cu traficantul Cristian Doleanu, furnizîndu-i acestuia date cu privire la momentele în care alte persoane urmau să primească marfă de contrabandă și locurile de depozitare a acesteia. La scurt timp după audierea și  plecarea de la sediul DIICOT, Toader Roman și-a dat demisia din funcția de șef al SAS, ulterior acesta fiind pus la dispoziția conducerii IPJ. În trecut, înainte de a ajunge la Serviciul de Acțiuni Speciale a Poliției Iași, ofițerul a lucrat la Serviciul de Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here