Scandalul apei infestate la Iași: ApaVital investește 5 milioane de euro

În urma unui articol publicat de 7IAȘI, referitor la prezența în apa din patru localități din județ a unei cantități periculoase de substanțe organice (trihalometani) peste limita legală, conducerea Apa-Vital scoate din visterie cca 4-5 milioane de euro, din fonduri proprii, pentru schimbarea rețelei de canalizare din Țibănești, Hîrlău, Vlădeni și Belcești.

În urma unui control efectuat de inspectorii DSP Iași, furnizorul de apă potabilă a fost sancționat cu o amendă în valoare de 40.000 de lei deoarece ar fi funcționat fără autorizație sanitară pentru patru sisteme de tratare și distribuție a apei potabile. Mai mult, fosta regie de apă a fost indicată drept principalul vinovat de existența unui risc de contaminare în acumulările respective, apa furnizată conținând o anumită încărcătură organică de THM  (trihalometani) care pune în pericol sănătatea oamenilor. Conducerea Apa-Vital a recunoscut că există probleme în sistemul de aprovizionare cu apă potabilă din județ dar că toate acestea vor fi remediate prin achiziționarea unei tehnici și logistici performate pentru tratarea cu ozon și alte substanțe.

’’Vom remedia problemele sesizate de DSP și chiar am procedat la înlocuirea rețelei de canalizări în comunele respective, cu bani proprii. Avem în bugetul regiei o sumă de cca 4-5 milioane de euro pe care o vom aloca pentru rezolvarea situației. Acele substanțe descoperite în apă (trihalometani) devin periculoși pentru sănătatea oamenilor doar dacă depășesc o concentrație organică de peste 200, ori în cazul de față această concentrație a fost puțin peste 100. Vom achiziționa sisteme noi de preparare și dozare pentru reținerea impurităților în vederea îmbunătățirii calității sursei de apă potabilă. În acest sens, purtăm discuții frecvente și conlucrăm eficient cu toți factorii de răspundere de la nivel local, respectiv Autoritatea pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, cît și cu cei de la Administrația Bazinală Prut-Bîrlad’’, a precizat directorul-general al Apa-Vital, Ioan Toma.

’’Apa este livrată printr-o conductă veche de 108 ani ’’    

În urma articolului din 7IAȘI, responsabilii de la regia de apă promit că vor lua rapid toate măsurile tehnologice necesare pentru îmbunătățirea procesului de potabilizare a apei, prin montarea unor sisteme moderne de filtrare cu cărbune activ și ozon, ce va reduce considerabil prezența THM în apă, dar și altor poluanți specifici. De asemenea, vor mai fi montate generatoare performante pentru dozarea dioxidului de clor în vederea normalizării concentrației de trihalometani din apa potabilă. În urma acestor promisiuni, șeful Apa-Vital, Ion Toma recunoaște însă că în unele localități din județ sistemul de distribuție a apei potabile este foarte vechi și deteriorat și prezintă deficiențe foarte mari. ’’Pe rețeaua Brăești – Tg Frumos există o conductă veche de 108 ani, de pe vremea regelui Carol, care este în funcțiune și acum. Conducta veche se întinde pe o lungime de peste 100 de kilometri și alimentează cu apă potabilă mai multe localități’’ , a susținut directorul-general al Apa-Vital SA Iași.

Măsuri tehnologice pentru îmbunătățirea calității apei potabile

’’Neașteptând o reacție a instituțiilor de gospodărire a apelor, care dețin toate pârghiile de reglementare, contractare și control, Apa-Vital a întreprins acțiuni complexe care au vizat completarea și modificarea tehnologică a stațiilor de tratare a apei din localitățile unde s-au identificat apariția de THM (trihalometani) ca urmare a degradării surselor de apă. Concomitent, s-au identificat alternative de realimentare cu apă prin proiectarea unor conducte de aducțiune din surse sigure. Totodată, în stațiile de tratare s-au luat măsuri tehnologice și de monitorizare calitativă susținută pentru îmbunătățirea procesului de potabilizare a apei și adaptarea acesteia la calitatea actuală a sursei de apă tratate. Concomitent cu acțiunile operatorului de servicii publice de alimentare cu apă, Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bîrlad, împreună cu Garda de Mediu, au intensificat acțiunile de monitorizare a deversărilor de ape uzate neepurate în cursurile de apă care alimentează acumulările care se constituie surse de alimentare pentru scopul potabil. În urma rezultatelor de laborator, efectuate la apa brută din lacuri cît și la apa potabilă rezultată din procesele de tratare, se constată o îmbunătățire substanțială a calității apei’’, a conchis purtătorul de cuvânt al Apa-Vital Iași, Răzvan Manolache.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here