Un centru de agrement și înot situat pe Calea Chișinăului și-a făcut o imagine negativă în urma unor accidente cărora le-au căzut victime copiii. Piscina Zenity SPA, administrată de societatea Top Vas, în spatele căreia se află patronul familia Zlate, a fost sancționată de inspectorii OPC Iași, cu o amendă de 3000 de lei. Administratorul contestă sancțiunea în justiție, însă are șanse minime ca să cîștige procesul deoarece în centrul de agrement s-a mai petrecut un astfel de eveniment nedorit.
Firma Top Vas SRL, care se ocupă de administrarea centrului de agrement și înot Piscina Zenity SPA, a intrat în vizorul inspectorilor Oficiului de Protecție a Consumatorului Iași (OPC) pentru accidentarea unui copil. Incidentul a avut loc în ziua de 4 martie 2019, în jurul orei 18, la piscina centrului de agrement situat pe B-dul Calea Chișinăului 29. Minora E. P, în vîrstă de 9 ani, efectua, alături de un instructor, ore de înot. La un moment dat, în timp ce înota în bazin, copila a atins cu piciorul un obiect metalic ascuțit fixat în peretele piscinei. Într-o clipă, fetița a suferit o plagă la nivelul membrului inferior, deasupra călcâiului, urmată de o sângerare abundentă. Instructorul a oprit imediat activitatea din piscină, a pansat victima și a anunțat personalul de la recepție de accident. În urma acestui eveniment nefericit, mama fetiței rănite, Gabriela Petrescu, s-a adresat cu o plângere comisarilor OPC. Femeia a susținut că accidentul nu este unul singular și că în 2018 o altă colegă de-a fetiței sale, s-ar fi tăiat grav la un picior, la aceeași piscină, plaga provenind atunci tot de la un obiect metalic ascuțit.
Bare metalice prinse în șuruburi neprotejate
În urma verificărilor efectuate de OPC, patronul SC Top Vas, Vasile Zlate, s-a ales cu o amendă în valoare de 3000 de lei. În procesul-verbal de constatare a contravenției, inspectorii au specificat faptul că barele metalice din jurul bazinului, dar și acelea care coboară mult în apă, sunt fixate cu niște cârlige metalice fără a avea însă și capace de protecție. Practic, acele obiecte metalice erau niște capete de șuruburi detașabile ce nu protejau deloc înotătorii.
’’Cuantumul amenzii este unul adecvat gravității faptei. S-a constatat că acele șuruburi de prindere, ale căror capace de protecție erau detașabile, sunt un real pericol pentru clienți. Prin urmare, firma care administra la acel moment bazinul de înot presta un serviciu nesigur iar pentru toți cei din piscină exista un risc de vătămare corporală. Instituția de control și-a făcut treaba îndeplinindu-și atribuțiile cu obiectivitate conform legislației în vigoare’’, a susținut juristul OPC Iași, Octavian Pintilie.
’’Managerul piscinei nu a înțeles gravitatea faptei’’
De partea cealaltă a baricadei, nemulțumiți de cuantumul amenzii primite, reprezentanții SC Top Vas SRL, au contestat sancțiunea la Judecătorie. În plângerea înaintată judecătorilor, administratorul piscinei Zenity SPA, Vasile Zlate, a menționat că activitatea centrului său de sport, agrement și înot nu afectează viața, sănătatea și securitatea clienților.
’’Noi participăm în mod activ prin măsurile administrative și organizatorice, la protejarea integrității corporale ale clienților, nefiind responsabili pentru acțiunile unor terți sau supravegherea minorilor’’, a precizat Zlate.
Această constatare a patronului este însă combătută de mama victimei, Gabriela Petrescu, care a criticat dur comportamentul celor de la piscină.
’’Cred că managerul nu a înțeles gravitatea situației – că putea fi o plagă mult mai gravă – ce ar fi putut pune în pericol viața copilului meu dar și a altora. După accident, copilul nu a mai fost apt pentru orele de înot. Mi s-a spus atunci, de către un angajat de la piscină, să o las mai moale cu sentimentalismele. Plus de asta, cei de acolo au avut și o atitudine obraznică’’, a conchis la final Petrescu, în plângerea depusă la sediul OPC Iași.
Nicu SAMSON