Mafia Imobiliară a intrat cu bocancii în Centrul Istoric. Bloc lipit de o casă lângă Bolta Rece

Nu există lună din an în care judecătorii de la Tribunal să nu înregistreze măcar o cerere de anulare a unei autorizații de construire emisă de primărie pentru vreun  bloc undeva prin oraș @ S-a ajuns până acolo încât s-a permis construirea unui bloc în zona de case de lângă Bolta Rece, pe strada Mihai Eminescu nr.5, beneficiar fiind firma SC Topo Solo Plus SRL, controlată de Mariana Pinteală, cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni @ Vecinii solicită acum  în justiție anularea autorizației de construire

Un nou scandal imobiliar cu un bloc construit într-o zonă de case și tot cu autorizație de la Primăria Iași. De această dată vorbim despre un bloc cu două etaje care se ridică într-una din cele mai importante zone istorice din oraș, în zona de case de lângă Bolta Rece. Astfel, zilele trecute, proprietarii unei case situată pe strada Mihai Eminescu au depus la Tribunal o cerere de suspendare și a autorizației de construire a unui bloc P+3, care se ridică pe strada Mihai Eminescu nr.5, la o distanță de circa 50 de metri de Bolta Rece. Pentru construirea acestui bloc, Primăria Iași a emis în beneficiul firmei Topo Solo Plus SRL, în data de 3.04.2018, autorizația de construire nr.371

Pentru „construire locuințe colective și spații de cazare în regim hotelier pentru învățământ”, autorizația a fost emisă în baza HCL nr.165 din 24.04.2017, care a aprobat Planul Urbanistic Zonal care ar permite acestui bloc în care se vor închiria și camere pentru studenți.

Nu se respectă PUZ

Cererea de anulare a autorizației de construire a fost depusă de Eugenia Arnăutu, proprietara casei de care practic a fost lipit blocul pe care l-a ridicat firma Topo Solo Plus SRL. De altfel, Eugenia Arnăutu a arătat în cererea adresată instanței că blocul este construit la o distanță mult mai mică decât este prevăzut în PUZ.

„Nu se respectă distanța  minimă de trei metri prevăzută chiar în PUZ aprobat prin HCL nr.165 din 24.04.2017. Astfel, construcțiile edificate nu respectă articolul 612 din Codul Civil, nu respectă distanța minimă față de imobilul de patrimoniu din strada Mihai Eminescu nr.7”, se arată în cererea adresată instanței.

Femeia a mai arătat astfel că lângă noul bloc se află trei monumente față de care nu se respectă distanța minimă prevăzută de Lege pentru protecția clădirilor de patrimoniu.

„Două case valoroase de tip monument se află în municipiul Iași strada Mihai Eminescu nr.7 și 7A. Acestea se află pe lista monunentelor istorice fiind constuite la mijlocul sec.19 sau în a doua jumătate a sec.19 și sunt la o distanță de mai puțin de 3  metri de construcția ce se edifică. O altă casă monument istoric este situată în strada Sărărie nr.43, fiind construită la mijlocul sec.19 și se află la o distanță mai mică de 8 metri de terenul ce face obiectul PUZ. Construcția ce se edifică pe terenul de 540 metri pătrați este înconjurată de clădiri  de patrimoniu”, se mai arată în cererea de anulare a autorizației depusă de Eugenia Arnăutu.

Vecinii nu au fost consultați

De asemenea, se mai arată că vecinii nu au fost consultați în momentul în care a fost elaborat PUZ. „Această propunere de PUZ nu a fost comunicată tuturor vecinilor și nu a fost afișat pe panouri rezistente la intemperii în loc vizibil. Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să informeze publicul înainte de de transmiterea documentației pe circuitul de avizare”, a precizat femeia.

Nu s-a făcut studiu de însorire

Vecinii au mai arătat nu s-a făcut un studiu de însorire în condițiile în care vecinii au cerut în mod expres ca acesta să se realizeze.

„Acest studiu de însorire a fost solicitat de mai mulți vecini afectați încă de la începutul propunerii PUZ, însă spre surprinderea noastră se menționeză în Raportul de consultare și informare a publicului că nu a fost solicitat un astfel de studiu. Amplasarea imobilului de locuințe ce se dorește a fi edificat  în municipiul Iași, strada Mihai Eminescu nr.5 nu poate asigura însorirea locuințelor învecinate  pe o durată de minim o oră și jumătate la solstițiul de iarnă”, a subliniat Eugenia Arnăutu.

Un dop de beton între case de patrimoniu

Un alt argument în favoarea anulării autorizațieu se referă la faptul că este afectat în mod negativ peisajul istoric și cultural al zonei.

„Modificările aduse prin PUZ prezintă un factor de risc real pentru zonele construite protejate cu efecte  ireversibile asupra calității peisajului istoric și cultural urban. Prin acest PUZ s-a aprobat un adevărat „dop de  beton” între vile de patrimoniu. În fapt este vorba de o construcție P+3 cu o suprafață totală de 670 mp care nu respectă pe nici una din laturi dinstanța minimă în construcții, pe toate laturile sale fiind distanțe sub 2 metri față de vecinii afectați”, au mai constatat ieșenii de pe strada Mihai Eminescu.

Deși lucrările sunt în derulare fiind ridicate deja două etaje pe data de  19 septembrie judecătorii ar putea lua în discuție suspendarea autorizației de construire. Să mai precizăm că toți proprietarii de case din zona Bolta Rece au depus petiții la instituțiile statului solicitând oprirea acestei investiții. Însă, deocamdată numai familia Arnăutu s-a adresat justiției.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here