Dan Niță, primarul comunei Miroslava l-a reclamat pe Mihai Chirica la Parchet @ Niță susține că Primăria Iași și Consiliul Local au rupt în mod abuziv din Miroslava o suprafață de 121,3 hectare pe care au adăugat-o domeniului privat al municipiului @ Plângerea lui Niță a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, fiind înregistrat dosarul nr.7341/P/2019 cercetările fiind realizate de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice
Război pe viață și pe moarte între Dan Niță, primarul Miroslavei și Mihai Chirica primarul municipiului Iași miza fiind un teren cu o valoare de sute de milioane de euro aflat pe șesul râului Bahlui, zona Carrefour Era – Metro. Suprafața disputată este de 121,ha de teren, iar cele două entități se judecă în prezent și într-o serie de procese de contencios administrativ aflate pe rolul Tribunalului și al Curții de Apel Iași.
Însă, Niță nu s-a limitat la procesele aflate pe rolul instanțelor, primarul Miroslavei a solicitat și efectuarea unei anchete penala. Astfel, Dan Niță a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Niță a reclamat că Primăria Iași și Consiliul Local au luat ilegal de la comuna Miroslava suprafața de 121,3 hectare și au trecut-o în domeniul privat al municipiului.
Plângerea lui Niță a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, în dosarul penal nr.7341/P/2019 cercetările fiind realizate de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Niță a arătat că trecerea abuzivă a celor 121 hectare din domeniul public al comunei Miroslava în domeniul privat al Iașului s-a făcut prin aprobarea Hotărârii Consiliului Local Iași nr. 74 în ședința ordinară care a avut loc în data de 28 februarie a.c.
De unde a început războiul
Acest război crunt între Niță și Chirica a fost declanșat de faptul că în ședința ordinară a Consiliului Local Iași din data de 28.02.2019 a fost adoptată Hotărârea nr. 74/28.02.2019 privind completarea inventarului domeniului privat al municipiului Iași. Prin aprobarea acestei hotărâri s-a atestat că o suprafață totală de 144,63 ha teren aparțin domeniului privat al municipiului Iași. Din această suprafață totală de 144,63 ha circa 121,3 ha, este suprafața de care am vorbit mai sus, cea revendicata de comuna Miroslava. Comuna Miroslava a arătat atât în procesele deschise la instanțele ieșene în care se judecă cu municipiul Iași dar și în sesizarea penală că deține această suprafață din anul 1991 când printr-o hotărâre a comisiei județene i-a fost repartizată suprafața totală de 500 ha care cuprinde si cele 121,3 hectare luate de Primăria Iași prin această hotărâre. „Prin Hotărârea Comisiei Județene nr. 69 din 9 august 1991 a fost stabilit dreptul de proprietate al comunei Miroslava pentru suprafața de 500 ha teren. Din totalul suprafeței de 500 ha – care a făcut obiectul validării comunei Miroslava, o suprafață de teren de 156,00 ha se afla pe administrativul municipiului Iași”, a arătat Primăria Miroslava.
Pentru că terenul deținut de Miroslava se află pe teritoriul administrativ al municipiului Iași atunci când se înregistrează o cerere de retrocedare din partea unei persoane fizice pentru o anumită suprafață din aceasta zonă, întreaga documentație de retrocedare trebuie avizată de ambele primării. Mai exact, cererile de retrocedare pot fi aprobate numai de Comisia Locală de Fond Funciar de la Miroslava dar fișa de punere în posesie trebuie avizată și de Primăria Iași. Ori, Niță s-a plâns în mai multe rânduri că Primăria Iași nu avizează fișele de punere în posesie trimise de Comisia locală de fond funciar de la Miroslava. Mai mult decât atat, încă din anul 2010, Primăria Miroslava a vrut să obțină titlu de proprietate, pentru suprafața de 150 hectare dar municipiul Iași a refuzat să avizeze fișa de punere în posesie.
Primăria contestă actele lui Niță
În ceea ce privește plângerea penală depusă de Niță, municipalitatea ieșeană a găsit argumente să se apere. În primul rând trecerea în domeniul privat al municipiului a celor 144,3 hectare nu s-a făcut cu caracter permanent. Mai mult decât atât, Primăria Iași a mai arătat că cele 150 hectare au fost incluse în Planul Urbanistic General al municipiului Iași atât cel aprobat în urmă cu 20 de ani cât și în cel ce urmează să fie aprobat. În aceste condiții, au mai arătat jurișții primăriei, Primăria Miroslava nu poate dispune de suprafața respectivă.
”Conform dispozițiilor art. 39 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, Planul Urbanistic General (PUG) reprezintă o documentație de amenajare a teritoriului și de urbanism, iar în conformitate cu art. 46, această documentație are caracter director și de reglementare stabilirea și delimitarea teritoriului intravilan în relație cu teritoriul administrativ al localității, stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan, zonificarea funcțională în corelație cu organizarea rețelei de circulație, delimitarea zonelor afectate de servituți publice, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”, au arătat juriștii primăriei.
Lupta dintre cele două primării pentru acest teren cu o valoare de piață de sute de milioane de euro va mai dura mulți ani.
Constantin MAZILU